Från A till Ö

Japp. Som utlovat kommer här Från A till Ö i länsfotbollen 2008.  Är sedan tillbaka på måndag igen med bloggen. Gott nytt år!

ooo 

Avsked. Roland Arnqvist lämnade sitt livsverk UIK efter 24 långa år. På klubbsidan gjorde bland annat Örnvingens SK sin sista säsong i sexan. Kalvträsklaget kommer nästa säsong inte att återfinnas i seriesystemet.

BMI. Blattnicksele/Sorseles spelande tränare Mathias Bäcklund blev ju hela Västerbottens skyttekung 2007 och konstaterade då ”Inte illa för en tjockis från inlandet”. I år hade han skadeproblem och gjorde totalt nio mål varav tre i en och samma match. Men han vägrade ge sig själv beröm för tidningen efter sitt hattrick. ”Jag var bara fet” sade Bäcklund. Årets BMI?

Career-ending-injury. Ersboda SK:s målvakt Kristofer Videhult var både glad och ledsen då han bröt några ben från knogen och uppåt i högerhanden. Missnöjd såklart över att säsongen var över – men han hade alltid drömt att få säga att han fått en ”career-ending-injury” och det var precis det han befarade att handskadan var. Men. Den 34-årige målvakten har gjort en Henrik Larsson och ändrat sig. Han har skymtats på Ersbodas träningar under december och har även erbjudande från division V-laget Furunäs/Bullmark.

Deadline. UIK satte sin första deadline för Marta 1 november. Den har skjutits upp litegrann. Giriga Fabiano Farah och Marta vägrar lämna besked om var hon ska spela. Inte särskilt schysst mot det UIK som fött Marta de senaste fem åren.

Evighetsmaskin. Tavelsjö AIK:s 44-årige Jan-Inge Johansson inledde säsongen med två mål. Sedan blev det inga fler mål men det räcker väl ganska gott så.

Floskel. VF:s Lina Bergström skrev att Holmsunds Johan Råberg fått en hjärnskada och bara behövde vila i tre veckor för att bli bra. Det tog henne hela vägen till Lasse Anrells topplista över årets värsta floskler. Linas pappa är för övrigt läkare, äpplet faller inte långt från trädet, eller hur var det nu?

Goran. Zdravkov i Anundsjö. Tyvärr för Skellefteå FF:s del verkar mittfältsgeniet bli kvar där.

Hopplösaste. Den stackars finländska landslagsmålvakten Minna Meriluoto som fick vakta målet i Umeå Södras läckande försvar. ”Ibland är jag jätteledsen efter matcherna. Jag brukar tänka, vad har jag gjort” sade hon till VF efter höstens 0–6-derbyförlust mot UIK. Men Meriluoto får en ny chans nästa säsong i Hammarbys färger!

Idol-Danny. Givetvis Umeå FC:s Danny Persson som helt plötsligt fick allt att lossna under våren. Kanske berodde det på att han klippte av sig pagen till förmån för snagg. Elva mål hann han kruta in på 16 matcher innan han drog till USA och satte målrekord på målrekord för sitt lag over there.

Jubel. IFK Åkullsjön som spelade sig fram hela vägen till SM-slutspel i futsal och väl där bärgade ett brons. Starkt av division II-gänget från mellanbygden!

Kris. Stolta Bureå IF kan tvingas lägga ner sitt herrlag. Ekonomiska problem är orsaken. Beslut fattas i början av 2009.

Lagkapten. Ersbodakaptenen Eric Appiah gick ut på galej dagen innan ESK:s hemmapremiär mot Västerås i norrettan. Det var inte så uppskattat och Appiah stängdes ett antal matcher för sitt tilltag.

Megakross. Stod ett tämligen förstärkt Vännäs/UIK för i damtrean. Med a-lagsspelare som June Pedersen, Sofia Jakobsson med flera piskade division III-vinnarna upp stackars Ersboda med 27–0 i sista matchen! Det gavs ingen nåd, UIK-spelarna hade fått order om att pulvrisera motståndarlaget för att fixa så bra målskillnad som möjligt, och rusade till och med och hämtade bollen och lade den på mittpunkten efter målen.

Nollpoängare. Utan tvekan Byske Bodås division IV-damer. De tog noll poäng på 14 matcher och gjorde på dessa 14 matcher (1260 minuter) ett enda mål. Dessutom hade de ingen målvakt på hela säsongen. Utespelarna turades om. Det hjälpte inte ens att Byske annonserade i Norran efter en målis, de blev utan. Tappert att spela färdigt hela säsongen också!

Otippade. Gabriel Medina inledde säsongen i Betsele IF innan han gick tillbaka till Blattnicksele/Sorsele. Väl där uppdagades det vid en målvaktskris att Medina, lovande mittfältare i länsfotbollen, varit pojklandslagsmålvakt i Costa Rica innan flytten till Sverige!

Presskonferens. Det var i Frankfurt där Andrée Jeglertz läxade upp hela den 27 000-hövdade publiken för att de buat ut Marta under prisutdelningen. Frankfurts tränare Hans-Jürgen Tritschoks sa att Marta inte var någon världsspelare, att hon var teatralisk, provocerande och nog förtjänade sina burop. Då bröt Roland Arnqvist in och hotade lämna presskonferensen. Stämningen var på gränsen till hätsk.

Quartett. Jo, även i år får det bli den Fantastiska Fyran. De har inte åstadkommit särskilt mycket tillsammans men nästa år kanske vi får se hela gänget, Jens Sjöström, Adam Chennoufi, Erik Lundström och Fredrik Isaksson, i Umeå FC:s tröja.

Raka-spåret-genom-tvåan. Mariehem SK tog utan minsta darr på manschetten sin andra raka serieseger och hade sedan inga problem att kvala sig upp till ettan. Imponerande!

Systraskifte. Hanna Marklund in, Mirjam Marklund ut. I Sunnanå då såklart. Snittet på en syster Marklund i laget håller sig för 127:e året i rad.

Trettontal. Tegs SK är överlägsen vinnare i höstens silly season-race i länet. Teg har nästan knarkat nyförvärvr och nästan plockat in lika många spelare som Holmsund förlorat. Hela 13 spelare har ritat på för Teg och då har vi ändå inte räknat in Johan Råberg som skrivit på för UFC men troligtvis kommer vakta kassen i södra Umeås bästa fotbollslag just nu, looking good inför 2009.

Ungdomsrevolution stod Umeå FC för under hösten. Toby Davis, 18, Timothy McNeil, 18, Hampus Wallgren 18, Jonathan Jonsson, 18, Johan Råberg, 18, Adam Chennoufi, 20, Jens Sjöström, 20, har alla skrivit på för klubben under hösten.

Vem-kunde-se-den-komma. Efter en Djurgårdssäsong där han halkade omkring på nästan alla platser i hela laget blev Mikael Dahlberg uttagen i A-landslaget till vinterturnén 2009. Själv tackade han givetvis och tog emot och kan i januari casha in sin första A-landskamp!

Walk over. Stod Sandåkerns SK:s division II-damer för. Den kostade både tre poäng och en plats i serien. Nitlott.

X. När UIK kvitterade hemma mot Djurgården rann bägaren över. Anders Johansson och Steve Galloway rök ihop. Johansson sa att Galloway skallat honom. Galloway nekade och sa att ”skulle jag skalla någon skulle det kännas och synas”.

Yrsel. 31 maj bortaslog vi i Sörmjöle Vilhelmina med 5–0 på det som då var årets varmaste dag. Vi satt sedan halvt avsvimmade av utmattning i omklädningsrummet i Sagahallen då det knackade på dörren. Där stod en tjej i balklänning (!) och frågade om hon fick låna toaletten. Vi trodde vi såg i syne! Inte direkt. Det visade sig att det var gymnasiebal i Vilhelmina just den dagen och att bilkortegen in till stan samlades just utanför ishallen.

Zjunkande skepp. IFK Holmsund som efter division II-degraderingen drabbades av den värsta spelarflykten sedan Team Boro lade ner sin hockeyverksamhet. I dagsläget har 21 av 25 spelare försvunnit och tränare saknas. Frågan är om det blir något division III-spel nästa säsong för den stolta skärgårdsklubben.

Åttioprocentare. Tvärålunds division V-damer gjorde ingen målsuccé i västra femman. Det blev bara fem mål. Sara Stavert stod för fyra av dessa, det vill säga 80 procent! Svårslaget snitt, om vi bortser från Byske Bodå som bara gjorde ett mål den gångna säsongen.

Äntligen! Skellefteå FF som fick ta steget upp till, eh, fotbollens finrum. Division I väntar 2009 efter en stabilt genomförd säsong i tvåan.

Överlägsnaste. Flurkmarks division V-lag som sopade hem västra serien med dunder och brak. 30 poäng på tio matcher och sjuka 91–3 i målskillnad! I princip ett snittresultat på 9–0,3. Dessutom återfanns ju årets skyttedrottning Ulrica Björnehall i laget. Hon stod för en tredjedel av målskörden, 31 mål. �

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *