Skämmes tamefan Skellefteå kommun

För er som inte vet så bor jag i Skelleftehamn i Skellefteå kommun.
Ute i kusten senaste dygnet har det kommit kolossala mängder snö.

Läser på facebook, Skellefteå kommuns sida, ”Snöröjning har pågått i hela Skellefteå kommun sedan igår. Alla tillgänliga resurser har varit utkallade. Vid kustområdet har man utfärdat klass 1 varning under dagen. Det innebär bla att inte ge sig ut med bil om det inte är nödvändigt. Arbetet med att snöröja fortsätter men räkna med att det kommer att ta tid i de områden där det kommit mest snö tex Bureå och Skelleftehamn.”

Låter jättebra, tycker jag när jag läser det. Förstår att det tar tid när det kommer sådana mängder, det är en stor kommun.
Så efter att jag har tillbringat timmar med att skottat fram bilen och kört på vägar som är plogade men knappt möjligt att mötas två bilar på flera ställen, så kommer jag in till stan, en resa på ca 1,5 mil. Där är det 2 dm snö och otroligt välskottat.

Det är detta som gör mig förbannad, I Skelleftehamn idag så skulle inte sjukvårdspersonal tagit sig fram utan bandvagn.
Vill verkligen veta hur kommunen gjorde sin prioritering då de valde att finputsa i stan och lämna människorna i Skelleftehamn, Ursviken och Bureå i sticket.
Hoppas att det beror på att alla kommunikationer låg nere så att ingen som tar besluten på tekniska nämnden visste hur det såg på nämnda orter.
Har lust att säga – skämmes tammefan Skellefteå kommun, men det ska jag inte göra, men nästa gång får ni se till att det blir rätt.

13 kommentarer

 1. Ah, det är inte ofta det kommer typ en meter snö på ett dygn så det är ju inte helt lätt… Vi bor i norra Sverige och kan skotta (och har gjort det stora delar av dagen). Konstaterar att snö på många sätt plockar fram det bästa hos folk. Jösses vad jag sett folk som har lett åt eländet och hjälpt varandra idag. Och jajjamän, jag bor i Bureå men det har inte kännts livsfarligt ändå, oavsett vad aftonbladet skriver. Det har funnits traktorer ute som har kämpat på…

  • Nej det är inte ofta, minns inte att det har hänt här tidigare. Fullt medveten om var jag bor. Jo jag upptäckte också att vi hjälptes åt att putta bilar som kört fast och sådana saker, att bilar körde fast är precis det som är problemet. Bilar tog sig inte fram, alltså inte ambulanser heller. Misstag mig inte för en av alla dessa snöhatare, jag älskar snö.
   Men när jag såg hur kommunen prioriterat, så blev jag arg. Jag trodde i min enfald att det kommit mer snö i stan än vad det hade. Det är knappt några plogvallar här i stan. Är alltså inte arg på snön, eller de som skottar. Är alltså arg på kommunen för att de valde att göra fint i de centrala delarna före att göra vägar farbara i ytterområden.

 2. Det där var nog det värsta skitsnack jag läst idag, skälla på folk som faktiskt skött sitt jobb alldeles utmärkt och varit ute hela natten medan du säkert låg och sov i godan ro i din säng. Jag bor också i Skelleftehamn och igår så passerade plogbilen mig 5 gånger under dagen och de hade vart förbi under natten också så nog plogar de alltid. Men med den mängden snö som kom igår så kan du knappast räkna med att ha snöfria vägar, har du bosatt dig i norrland så får du allt köpa att kommer det en halvmeter snö så tar det tid att få väck det, kanske dags att överväga att flytta söderut?

  • Therese, var någonstans läser du att jag skäller på de som kör plogbilar och traktorer? Har full förståelse för att det tar tid att få bort snön när det kommer sådana mängder, som jag skriver i inlägget också. För att förtydliga, eller försöka, jag blir arg när jag ser att kommunen har prioriterat att skotta väldigt noga i stan med 2 dm snö. Och valt att lägga mer krut på det än att få vägar i det drabbade ytterområdena öppna. Hoppas att du förstår vad jag menar nu.
   Sen hela denna debatt om ”har du valt att..” den är på sandlådenivå. Jag är född här, älskar vintern och har nog inte tänkt flytta, inte på grund av snön iallafall. Men därmed inte sagt att jag accepterar vad som helst.

 3. Dom 2 dm snö som kom i stan kom på lördagen och plogades även då. Vid samma tidpunkt pratade jag med min mamma som bor i Bureå och där hade det inte kommit nån snö. Så jag tror inte att Skellefteå prioriterades, det var så enkelt att det snöade där först.

  • Okej, nog hade vi snö i Skelleftehamn på lördagen också, men då de 2 dm som stan har. Sen började det snöa ordentligt. Men det du säger kan vara en förklaring, men fortfarande så bör de som beslutar över snöröjningen ha fått veta hur det såg ut i de drabbade områdena. Och att de visste det och ändå inte valde att fördela om resurser, det blir jag arg på.

 4. Så det du menar är att man helt skulle ha skitigt i att snöröja i centrala delarna.
  Man ska alltså inte bry sig om folk som bor i centrala delarna.
  Då det blir en extrem väderlek som det blev under helgen så kanske man måste ha förståelse för det.
  Släpp den där offermentalitet, den är inte direkt passande

  http://www.skelleftea.se/default.aspx?id=3353

  • Nej det menar jag inte alls, men att fördela den större delen av snöröjningen till där den behövdes minst känns väldigt konstigt. Att snöröjningen skulle ha en högre prioritet där det kommer 20cm än där det kommer 100cm, det är det jag ifrågasätter. Jag förstår att det var ett extremt väder, jag bor mitt i det. Och har förståelse för att det är besvärligt.
   Det är fördelningen jag kritiserar.
   Har suttit i tekniska nämnden i Skellefteå, så jag anser att jag har en ganska god insikt.
   Tycker att man ska bry sig om hela kommunen, och det anser jag att kommunen inte gjorde denna gång.
   Spännande att du anser att jag uttrycker en offermentalitet, anser inte själv att jag är ett offer.

 5. Hej Rickard. De påståenden du går ut med stämmer inte så jag vill gärna kommentera ditt inlägg. Det plogades noggrannt i Skellefteå på lördagen eftersom det var här det snöade då. På söndagen, då den sk. snökanonen drog in över kusten var hela plogsvängen ute från 04.00 på morgonen till sent på kvällen. Fordon och personal omfördelades till både Bureå och Skelleftehamn. En hyvel dirigerades också till Mårtensboda och Svarttjärn. När hela plogsvängen är igång handlar det om ca 130 fordon, ca 100 av dom är entreprenörsfordon. Den som är snöröjningsansvarig kontrollerar både väderlek (både dag och nattetid) samt hur det ser ut på de olika orterna. När det kommer så mycket snö på en gång så hinner knappt plogbilen förbi innan det drivit igen på vägarna. Du får gärna höra av dig så kan vi personligen berätta hur det går till och planeras kring snöröjningen i Skellefteå kommun/ Katarina

  • Hej och tack för svaret. Problemet var att det snöade lika mycket i hamn som i stan på lördagen, sen gick det över till att snöa extremt mycket. Då krävs det extrema insatser. Jag har som sagt ett förflutet i tekniska nämnden så jag har rätt bra koll på vilka riktmärken som gäller.
   Jag promenerade runt i Skelleftehamn på söndag vid 13 tiden, hjälpte då till att knuffa lös fem bilar som kört fast. Då anser jag att det inte görs tillräckligt.
   Såg två olika plogbilar och en traktor med utrustning för att ploga vägar. Det kan mycket väl ha funnits fler, men det handlade inte om 130 eller ens 30 fordon som plogade vägar. Jag anser att insatserna kom för sent och var för små.
   Att följa en planering är omöjligt då det blir sådant här väder.

   Här finns de uppgifter du hänvisar till så att alla kan se hur det är tänkt. http://www.skelleftea.se/default.aspx?id=3353

   Men som sagt dessa riktmärken måste vara så flexibla att det inte uppstår liknande situationer igen.

 6. Rickard du kan omöjligt ha koll på hur många fordon som var ute och snöröjde i kommunen.
  Du såg 3 fordon i Ske-hamn, kan det ha funnits fler fordon som du inte såg?
  Det du egentligen säger är att kommunens representant ljuger.
  Riktigt bedrövligt resonemang från din sida.
  Lustigt att nån som suttit i tekniska nämnden inte förstår att samtliga resurser kan sättas in i ske-hamn.

  • Du har rätt snöharen, jag har inte koll på hur många fordon som var ute och snöröjde i kommunen. Har inte påstått det heller.
   Som jag skrev så såg jag tre, kan ha varit fler.
   Att du väljer att tolka min text som att jag anklagar någon för lögn, kan inte jag göra mycket åt.
   Varsågod att tycka att mitt resonemang är bedrövligt.
   Har inte krävt att samtliga resurser ska sättas in i Skelleftehamn.

 7. Jag är glad att jag inte har bil och var tvungen ta den någonstans. Kära nån. Kan man inte lämna bilen hemma då det är som värst liksom?!! Just sayin.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *