Fokus på foto

Hej där, och välkommen till början av Folkbladets nya satsning, Fokus på foto, med mig Jonatan Stålhös. Det är lite på prov just nu kan man säga. Till att börja med kommer vi köra det i tidningen en gång i veckan, fram till midsommar ungefär. Det kommer vara en tid där vi prövar oss fram. Försöker hitta tonen och formen, och framför allt om det finns något intresse av att läsa om fotografi. Vilket det är min starka övertygelse om att det finns.

I tidningsartiklarna kommer jag att intervjua fotografer, skriva om utställningar och fotoböcker, skriva reportage och så vidare. Precis som man skriver om konst och musiker. Här på bloggen kommer också att handla om fotografi såklart, men med lite mer utgångspunkt från mig själv. Mina tankar om fotografi, hur det är att jobba som fotograf (och journalist för den delen), tips om olika fotografer jag håller koll på och så.

(Med reservation för förändring och utveckling. Det är ju alltid svårt att säga redan från början vad ett påbörjat projekt ska utmynna i. Men då vet vi alla vars vi tar avstamp ifrån, okej?)

Eftersom det här är ett projekt i startgroparna finns det stora möjligheter för dig som läsare att vara med och påverka. Jag tar mer än gärna emot synpunkter på innehållet i bloggen och tidningsartiklarna. Lättast gör du det genom att kommentera här eller än bättre skicka mig ett mail på jonatan.stalhos[a]folkbladet.nu.

Andrew_Hongkou

 Foto: Jonatan Stålhös

Bilden är ett porträtt på fotografen Andrew Howard, när han tog mig på en fotopromenad runt närheten av hans lägenhet i Shanghai.

3 kommentarer

  1. Jag ställer ut digital art i Skellefteå det är den största digitala utställning som visats i Skellefteå, men ingen har hört av sig trotts att jag skickat brev och mailat. Jag har fantastiska bilder.

  2. Hej Jonatan!
    Blev så fantastiskt glad när jag läste din krönika i dagens folkblad så jag kände att jag måste skriva till dig! Du uttrycker precis det jag försöker säga kring mitt fotograferande. För mig som egentligen målar bilder handlar fotograferandet , som tagit mig i sitt våld 🙂 , om precis samma sak. Att göra en BILD . Oavsett vilken metod som används för att framställa den skall den beröra , väcka något hos betraktaren , kanske sätta igång fantasin ? . Var sedan tidigare med i en del konstnärsgrupper där min bilder (foton) fick/får en hel del uppmärksamhet. Fick då för mig att jag skulle söka mig till någon fotogrupp , men..upptäckte precis det du skriver om. Det handlade framförallt om teknik!!! Själv kommer jag aldrig kunna ta sSveriges skarpaste foto , för den typen av uttrustning kommer jag aldrig orka använda ( är tant 😉 ) , men det intresserar mig heller inte. Precis som ett måleri som endast går ut på att måla av verkligheten så exakt som möjligt. Visst kan ett skarpt foto också beröra , självklart , men för mig är det inte det väsentliga! Det har iaf. lett till att jag i sommar får ha en utställning i Göteborg. Och bilderna har lett till att jag blivit inbjuden till ett unikt internationellt konstprojekt lett av en New York konstnär. Jag har gått så långt så jag har döpt mitt fotograferande till Fotografipoesi 🙂 , inspirerad av estradpoesi. Jag vill fånga det poetiska som finns runt hörnet , inte arrangera , helst redigera så lite som möjligt. Många vill veta VAD är det som du fotograferat. Jag har sagt ifrån att jag inte kommer att berätta det eftersom det tar ifrån bilden sitt värde , i mina ögon, och är oväsentligt. Det är en BILD! Nåväl , jag blev mycket glad åt artikeln och krönikan och kommer följa fortsättningen med stort intresse!!! Ha en fortsatt fin dag! Lill

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *