Flykt

Anders Hansson - Flykt

På söndag klockan 14.00 är det dubbelvernissage på Västerbottens Museum: Anders Hansson med utställningen Flykt, och Niclas Hammarström med utställningen Syrien.

Jag fick möjligheten att träffa Anders Hansson redan i onsdags, då det var pressträff inför utställningen. En väldigt ödmjuk och inspirerande person med mycket klokt att säga. Resultatet av den korta intervjun kan du läsa i Fokus på foto på måndag, både i tidning och på webb.

Är det någon av er läsare som ska gå på vernissaget? Annars har ni ju ända fram till 10 januari på er.

/ Thea

Back to work

Spännande dag i dag. Det känns som att hela Sverige kommer tillbaka efter semestern på en och samma gång. När jag snabbt kollade igenom flödet i sociala medier i morse var det bara ”back to work”-inlägg, trafiken på väg till jobbet var betydligt tätare än vad den varit på hela sommaren OCH, nästan bäst av allt, de ordinarie radiopratarna är ÄNTLIGEN tillbaka i Morgonpasset.

Jag är också tillbaka här på Fokus på foto efter någon månads uppehåll. Under sommaren har jag jobbat med andra uppgifter på Folkbladet, och i stället har Thea Holmqvist och Jon Jonsson gjort en kanoninsats och skött våran fotobevakningen. i deras artiklar har vi bland annat fått följa med en bröllopsfotograf under en dag på jobbet, läst om Anders Alm som går i Sune Jonssons fotspår och dokumenterar jordbrukare i Norrbotten, sett Västerbottensfotografer som blivit enormt uppmärksammade på Instagram, och nu i dagens tidning handlar det om ett femårigt fotoprojekt om Vindelälven som blivit en bok (länk finns här). Det har verkligen varit en bra fotosommar. och det har varit jättekul att följa Thea och Jons artiklar!

Vindelälven

Foto: Thea Holmqvist

Nu blir det nya tag inför hösten för min del. Det väntas flera spännande utställningar i länet och utöver det fortsätter även arbetet med att hitta andra roliga och intressanta reportage från fotovärlden. Det ser jag fram emot.

 

Bakom kulisserna – ”Samarbetar för bästa resultat”

I veckan har jag följt med ett helt gäng ut på fotografering vid Baggböles Herrgård. Gruppen bestod av härlig blandning; modellerna Maria Reina och Anna Alm, make up-artisterna Marielle Isaksson och Nicolina Vikström, assistenterna  Lovisa Johansson och Lisa Sahlgren Fromell och så fotografen Fredrik Larsson.

Gemensamt är att de är medlemmar i facebookgruppen ”Nätverk för modeller, fotografer och stylister i Umeå”, som du hittar här.

Nedan får du ta del av lite bilder från behind the scenes. Dessutom finns ett litet smakprov från det slutgiltiga resultatet, som alltså Fredrik Larsson står för. Veckans artikel kan du som vanligt läsa både på folkbladet.nu och i dagens tidning.

/ Thea Holmqvist

Foto: Fredrik Larsson / fredriklarsson.se

Foto: Fredrik Larsson / fredriklarsson.se

Tävlingssugna amatörer, se hit!

Så här i semestertider kanske du har tid att kolla igenom ditt fotoarkiv. Eller varför inte ge sig ut på jakt efter nya personer, omgivningar och arrangemang att föreviga i pixlar?

Om jag nämner ”fototävling” kanske du till och med tänker på en speciell bild som du tycker lite extra om, och gärna vill dela med världen (eller åtminstone foto-Sverige). Då tycker jag att du ska skicka in den till Årets Amatörbild, som arrangeras av Årets Bild Sverige AB (tillsammans med en hel drös medarrangörer).

Skärmavbild 2015-07-03 kl. 15.29.09

Om du vill få inspiration eller se tidigare vinnare i de olika klasserna kan du spana in facebooksidan: årets amatörbild.

 

En ny tävling startar den första, och slutar den sista – varje månad. Juryn tittar igenom bilderna under den första veckan. Eftersom det ganska precis blev juli, har du några veckor på dig att skicka in ditt bidrag. Annars har du såklart möjlighet nästa månad. Och månaden efter det. De håller nämligen på fram till i oktober. Så ta en regnig dag och rota igenom dina hårddiskar, eller ge dig ut på nya äventyr om du har möjlighet.

Lycka till!

/ Thea Holmqvist

Gatufoto på Nordiska

Fick nyss pressmeddelande om kommande fotoutställning på Nordiska Museet i Stockholm. Själv så kommer jag tillbringa hela härliga sommaren i redaktionshuset, men eftersom det säkert finns några andra som tänkt semestra lite i sommar så tänkte jag tipsa om det ändå.

nma.0058982_foto_tore_johnson_c_nordiska_museet_0_0

 

 

 

 

 

 

Foto: Tore Johnson

Den kommande utställningen av svenske Tore Johnson (1928 – 1980) består av bilder från hans vistelse i Paris på slutet av 40-talet. Jag läser på Nordiska museets hemsida att han reste till Paris för att försörja sig som frilansfotograf. Han kände starkt för människorna i samhällets utkanter och inspirerades av Photographie humaniste, en gatufotografi som ville skildra vardagsliv med en kombination av realism och poesi.

 

 

Mormor tar över instagram

Stålmormor

Från projektet ”Stålmormor”
Foto: Carina Hedlund

Ni har väl knappast missat att solen skiner idag. Om ni inte redan fått den informationen från alla vänner på facebook, så har min kollega nämligen skrivit det i inlägget under detta. För att inte tala om instagram – bara ben i solsken, lunch på uteserveringar, sol och bad och åter sol.

Men i mitt (och ditt?) instagramflöde finns också något annat. Varje vecka får en svensk fotograf chansen att sköta om det instagramkonto som hör till Fotografiska, och således få synas inför över 63 000 följare. Den här veckan är det ingen mindre än Carina Hedlund från Skellefteå som står bakom de bilder och historier som dyker upp i flödet.

– Det kändes såklart jätteroligt att bli tillfrågad, men jag blev väldigt förvånad. Jag har följt kontot länge, men aldrig reflekterat över att jag skulle kunna få chansen. Betänketiden var inte så lång, om jag säger så. De fick ett ”ja” till svar nästan omgående, säger hon och skrattar.

Riktlinjerna för kontot är upp till tre bilder om dagen, något som passar Carina Hedlund perfekt.

Fotografiska - Instagram

I veckan är Carina gästpostare på @Fotografiska.

– Jag har ju tre huvudämnen jag fokuserar på; porträtt, musik och gatufoto. Först tänkte jag försöka välja ett, men insåg sedan att det kunde bli roligare att blanda.

Just idag har Carina bland annat valt att publicera bilder från ett projekt som hon kallar ”stålmormor”, ett projekt om hennes mamma.

– Det är ett projekt jag tänkt på i många år. En gång klädde mina barn ut deras mormor till punkare, men de bilderna försvann tyvärr i ett blixtnedslag. Mamma ville sällan vara med på bild, men under en strandpromenad fick jag henne att ställa upp, och sedan dess blir det spontana fotograferingar hemma i studion, mellan kaffestunderna, säger Carina.

Just dessa fotograferingar, som sällan är planerade, gör de främst för att ha roligt. En av dem har dock haft en annan effekt – den har mildrat Carinas ormskräck.

– Just den fotograferingen, med mamma och ormarna, var planerad. Jag gick runt och berättade för folk om den i en månad. Trots mardrömmar och att en mobil gick i kras när ormarnas ägare visade mig bilder på dem, så är det nog den roligaste fotograferingen vi gjort. I vanliga fall är vi i studion kanske 5-10 minuter, men den dagen ville mamma aldrig sluta, berättar hon.

Nu är hon på väg till Dublin och Belfast för semester, där hon även hoppas kunna ägna sig åt lite gatufotografi.

– Jag har planerat ungefär vilka bilder jag ska lägga ut på @fotografiska i veckan, men vem vet..kanske dyker det upp något porträtt jag tar på semestern också. Det är som att ha en utställning, fast på instagram, så den uppdateras hela tiden.

 
Vill du följa med på semestern, eller hålla koll på denna föränderliga utställning, är det @fotografcarina och @fotografiska du ska hålla koll på (eller lägga till) i ditt instagramflöde. Mer av Carinas bilder hittar du här.

/ Thea Holmqvist

Hundar i fokus

Äntligen lite sommarvärme!
Cyklade till jobbet i shorts i dag, och njöt av att fartvinden nu faktiskt kändes härlig svalkande snarare än nedkylande.

I dagens Fokus på foto har jag intervjuat hundfotografen Daniel Nygaard. Fruktansvärt sympatisk kille och hans hundbilder är verkligen något utöver det vanliga. Länk till artikeln på webben hittar du här.

NygaardFoto: Daniel Nygaard

”När Daniel Nygaard tar sig an sina hundporträtt är det väldigt likt hur professionella porträttfotografer jobbar med sina bilder. Det handlar om att låta det ta tid för att få avslappnade och naturliga bilder av personen på andra sidan kameran. Eller, i det här fallet hunden.
– Att få bra bilder på hundar är ganska tidskrävande. Många gånger träffar jag hunden fem – sju gånger innan jag får de bästa bilderna, säger Daniel Nygaard.”

dnygaard

Foto: Daniel Nygaard

Mer av Daniels bilder finns i bildspel på artikeln, eller på hans hemsida Umeå hundfoto.

Hycklerivarning, Taylor Swift

Du kanske har sett eller hört det fladdra till i nyhetsflödet de senaste dagarna. Att popstjärnan Taylor Swift skrev ett öppet brev till Apple angående lanseringen av deras nya musiktjänst Apple Music och tre första gratismånaderna som gäller för tjänsten.
Vill du läsa hela brevet finns det här, men kortfattat så är hennes poäng att det är dåligt beteende av företaget att under de tre gratismånaderna inte betala artisterna för att använda deras musik.

Och det har hon ju all rätt i.

Bara någon dag senare svarade en amerikansk fotograf, Jason Sheldon, med ett nytt öppet brev, och pekade ut Taylor Swift som en hycklare. Han visade upp avtalen som alla fotografer måste skriva under för att få fotografera hennes konserter. Där fanns standardgrejer som att fotografering bara var tillåten under de två-tre första låtarna, men även betydligt mer chockerande krav som att fotografen fick bara använda bilden vid ett publiceringstillfälle, sedan ägdes bilden helt och hållet av Taylor Swift (eller hennes skivbolag). Man gav alltså upp sin egen äganderätt till bilden. Dessutom hade konsertpersonal rätt att konfiskera och även FÖRSTÖRA kamerautrustning direkt på plats om fotografen bryter mot någon av alla galna krav som fanns på listan.

Men det som verkligen överraskar mig är det som följde sen. Fotografens svar till Swift har spridits REJÄLT. Jag har läst om det i amerikanska tidningar, i brittiska tidningar, jag hörde det nämnas på P3, och så vidare.
Det är nämligen inte varje dag som diskussioner om fotografers upphovsrätt lyfts upp av andra än fotograferna själva. Bilder på nätet anses så ofta som allmängods och väldigt sällan hänvisas var bilder kommer ifrån eller vem som tagit dem. Då är det fotograferna som får stå och skrika från palissaderna för att hävda sin rätt. Därför känns det fint att så många av de artiklar jag läst faktiskt förstår fotografens perspektiv och i princip tar hans parti.
Den otroliga spridningen kryddas såklart också en hel del av att det alltid är kul att sätta dit någon som satte näsan i vädret själv, framför allt om denne någon är en världskänd popstjärna, mer än att alla plötsligt står upp för upphovsrätten. Men jag väljer att ta det som något bra ändå.

Fotografens svar till Taylor Swift hittar du här. Och här.
Och här. Hehe.

Fotoboksrecensioner

För andra veckan i rad har vi recensioner på Fokus på foto. Men istället för utställningar så är det fotoböcker som står på agendan den här veckan.

Böckerna som hamnat under min lupp är Pieter ten Hoopens bok Hungry Horse och Daughters av Lisen Stibeck.

27133737-origpic-371ee2 Omslag DaughtersLiksom många andra är jag ett stort fan av fotoboken som medium. Görs det bra är det ett svårslaget sätt att presentera sina bilder på. Som läsare eller åskådare, eller vad man ska kallas som bildkonsument, får man möjlighet att verkligen sjunka in i fotografens värld och ta del av den bubbla som projektet existerar i.

61HH

 

Foto: Pieter ten Hoopen / Hungry Horse

Det var dock en ny erfarenhet att recensera en fotobok – och någonting jag kan rekommendera alla att göra, om så endast för sig själv. Processen av att tvinga sig själv att verkligen formulera tydliga tankar och meningar om vad som är bra och dåligt med någonting tvingar en att tänka till en gång extra. Varför tycker jag sämre om det här? Vad är det som skaver? Jag upptäckte att just de tankarna fick mig att uppskatta bilderna mer. Även de gånger det inte föll mig i smaken så växte historien bakom bilderna.

_MG_8645serFoto: Lisen Stibeck / Daughters

 

Jazz, JH och pyramider

LarsArneSöderberg

Foto: LarsArne Söderberg

Bilden ovan är som du kanske ser tagen av LarsArne Söderberg, och ingår som en del av hans utställning Bilder i jazzton. Utställningen öppnar I DAG på Vännäs bibliotek och visas till och med 26 juni. Jag har lite fullt upp den här veckan och kommer att resa iväg över midsommarhelgen, men förhoppningsvis ska jag hinna ta mig förbi i nästa vecka och kika lite noggrannare.

Läser även att svenska storfotografen JH Engström vunnit Leica Oskar Barnack Award 2015, och därmed kan casha ut den blygsamma summan 25 000 euro och en Leica M-kamera. Lite bilder från det prisvinnande projektet och nomineringen kan du läsa om här.

Engström tillhör en skara fotografer som jag tidigare haft extremt svårt för. Samma problematiska relation hade jag länge till Lars Tunbjörk. Deras bilder har jag mest sett som… fula, är nog det bästa ordet att beskriva. Fula och intetsägande. Och det var nästan som att jag skämdes över att tycka så, dom är liksom fina fotografer man ska uppskatta. Men jag tror att mycket handlar om fotografisk mognad. I ett avsnitt av Bildradion pratar Göran Segeholm om uppskattningspyramiden (tror jag att den kallades), som förmodligen går att tillämpa på all sorts konst. Basen i pyramiden utgörs av det mest lättillgängliga inom fotografi, någonting som den breda massan kan titta på och tilltalas av. Nästa nivå i pyramiden är lite smalare, lite svårare. Inte riktigt lika många personer tilltalas eller förstår det här jämfört med den tidigare nivån. Och sådär fortsätter det, för steg upp i pyramiden krävs en annan förståelse och vana av att titta på fotografi. I toppen av uppskattningspyramiden hittar vi de riktigt svåra fotograferna, som väldigt få personer kan uppskatta eller förstå.

JH Engström har nog alltid varit några nivåer över mig i min egen pyramid. Självklart behöver man inte uppskatta alla fotografer eller konstnärer bara för att de lyfts fram av proffstyckarna, men gånger som det här när jag verkligen inte förstår storheten hos en fotograf så blir jag snarare nyfiken på vad andra ser hos dem som jag inte gör. Därför pirrade det till litegrann i mig när jag nu tittade igenom bilderna på länken ovan och jag insåg att jag inte stöttes bort av hans bilder som jag tidigare gjort. Det gjorde mig sugen på att kolla upp honom mer. Och det är nog bra. Jag tror att vi alla då och då behöver utsätta oss för sånt som egentligen faller utanför våra preferensramar. Det är väl det som driver vår utveckling framåt.