Mormor tar över instagram

Stålmormor

Från projektet ”Stålmormor”
Foto: Carina Hedlund

Ni har väl knappast missat att solen skiner idag. Om ni inte redan fått den informationen från alla vänner på facebook, så har min kollega nämligen skrivit det i inlägget under detta. För att inte tala om instagram – bara ben i solsken, lunch på uteserveringar, sol och bad och åter sol.

Men i mitt (och ditt?) instagramflöde finns också något annat. Varje vecka får en svensk fotograf chansen att sköta om det instagramkonto som hör till Fotografiska, och således få synas inför över 63 000 följare. Den här veckan är det ingen mindre än Carina Hedlund från Skellefteå som står bakom de bilder och historier som dyker upp i flödet.

– Det kändes såklart jätteroligt att bli tillfrågad, men jag blev väldigt förvånad. Jag har följt kontot länge, men aldrig reflekterat över att jag skulle kunna få chansen. Betänketiden var inte så lång, om jag säger så. De fick ett ”ja” till svar nästan omgående, säger hon och skrattar.

Riktlinjerna för kontot är upp till tre bilder om dagen, något som passar Carina Hedlund perfekt.

Fotografiska - Instagram

I veckan är Carina gästpostare på @Fotografiska.

– Jag har ju tre huvudämnen jag fokuserar på; porträtt, musik och gatufoto. Först tänkte jag försöka välja ett, men insåg sedan att det kunde bli roligare att blanda.

Just idag har Carina bland annat valt att publicera bilder från ett projekt som hon kallar ”stålmormor”, ett projekt om hennes mamma.

– Det är ett projekt jag tänkt på i många år. En gång klädde mina barn ut deras mormor till punkare, men de bilderna försvann tyvärr i ett blixtnedslag. Mamma ville sällan vara med på bild, men under en strandpromenad fick jag henne att ställa upp, och sedan dess blir det spontana fotograferingar hemma i studion, mellan kaffestunderna, säger Carina.

Just dessa fotograferingar, som sällan är planerade, gör de främst för att ha roligt. En av dem har dock haft en annan effekt – den har mildrat Carinas ormskräck.

– Just den fotograferingen, med mamma och ormarna, var planerad. Jag gick runt och berättade för folk om den i en månad. Trots mardrömmar och att en mobil gick i kras när ormarnas ägare visade mig bilder på dem, så är det nog den roligaste fotograferingen vi gjort. I vanliga fall är vi i studion kanske 5-10 minuter, men den dagen ville mamma aldrig sluta, berättar hon.

Nu är hon på väg till Dublin och Belfast för semester, där hon även hoppas kunna ägna sig åt lite gatufotografi.

– Jag har planerat ungefär vilka bilder jag ska lägga ut på @fotografiska i veckan, men vem vet..kanske dyker det upp något porträtt jag tar på semestern också. Det är som att ha en utställning, fast på instagram, så den uppdateras hela tiden.

 
Vill du följa med på semestern, eller hålla koll på denna föränderliga utställning, är det @fotografcarina och @fotografiska du ska hålla koll på (eller lägga till) i ditt instagramflöde. Mer av Carinas bilder hittar du här.

/ Thea Holmqvist

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *