Grattis Fotografiska!

I dag fyller Fotografiska i Stockholm 5 år.
Det kanske känns som lite väl avlägset för oss här uppe att bry oss om, men tänk om. Man ska inte underskatta vad det museet har betytt för intresset för fotografi i Sverige.

Det är Sveriges första museum tillägnat fotografi. På fem år har de byggt upp en institution med 15-20 stora utställningar om året och lockar ca 500 000 besökare om året. Men framför allt lockar det stora fotografer att komma till Sverige. Det är guld värt. Det öppnar så många möjligheter att ta del av fotografi av världsklass, och ibland till och med föreläsningar eller workshops med fotograferna. Det inspirerar som besökare och sätter Sverige på den fotografiska kartan.

HCB

 

Foto: Henri Cartier-Bresson

Jag personligen är inte den mest frekventa besökaren, men jag brukar hinna med 1-2 besök om året och Fotografiska är ett självklart stopp om jag har vägarna förbi Stockholm. På de fyra åren som gått sedan jag var där första gången har jag kunnat se bilder av bland annat Annie Liebovitz, Nick Brandt, David LaChapelle, Vee Speers, Robert Mapplethorp, Henri Cartier-Bresson (att se riktiga bilder av HCB var så mäktigt att jag nästan skälvde), Roger Ballen, Liu Bolin, Andres Serrano och många fler. Det känns helt galet när man listar upp dem så där.

Liebovitzspeers

 

Foto: Annie Liebovitz / Vee Speers

Något annat som känns galet är programmet för deras födelsedagskalas…Kolla den här länken bara. Om jag bara hade varit i Stockholm i helgen…

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *