Fotoklubbar och reportage

Måndag.
Förra veckan blev väldigt intensiv för min del. Inledde med lite sjukdom och sedan i slutet av veckan var det full fokus på förberedelserna inför Planket Umeå. Var så slut att jag tyvärr inte orkade med en enda dag på Studio 1646 och Cyberphotos Fotovecka. Men enligt vad jag hört var det väldigt trevligt, och jag tycker att det är så bra att de arrangerar såna typer av evenemang och drar namnkunniga fotografer.

Jättekul att så många kom och besökte Planket Umeå också! Jag känner att det är lite problematiskt att jag representerar Folkbladet på den här bloggen och skriver om ett initiativ som jag är högst delaktig i som privatperson, så jag ska inte gå in på så mycket av det här. Det räcker att säga att det blev otroligt lyckat, och att det fantastiskt fint att se den otroliga bredden av fotografi på ett och samma ställe.

11054318_1847392622151923_5135195034518618801_oFoto: Matilda Sandberg

I veckans Fokus på foto har vi ett helt uppslag i tidningen, med ett reportage om utvecklingen för fotoklubbar. De dras med svårigheter att locka yngre medlemmar, och ”yngre” i det här fallet är från tonåringar upp mot 30-årsåldern. Riksförbundet Svensk Fotografis ordförande Nils-Erik Jerlemar berättar att medelåldern i alla svenska fotoklubbar ligger på 50-55, ”om inte högre”, och klubbarna jag pratat med här i Västerbotten bekräftar den bilden.

Fotoklubb1

Foto: Jonatan Stålhös

Jag följde med på Umeå Fotoklubbs terminsavslutning för drygt två veckor sedan. En trevlig tillställning, där jag pratade med medlemmar och fick mer insyn i fotoklubbsarbetet (jag tillhör den gruppen av fotografer som aldrig varit med i fotoklubb, så det behövdes).

Fotoklubb3 Fotoklubb2Foto: Jonatan Stålhös

Läs reportaget i dagens Folkbladet, eller här på webben. Det är inte enbart en dyster bild som målas upp, jag lovar!

 

 

2 kommentarer

 1. Hej Jonatan!

  Vill bara tacka för din blogg ”fokus på foto” som kanske väcker några nya tankar om den hobby och det intresse som få som fortfarande vill organisera sig i nämligen foto, bortsett från +50-55 entusiasterna.
  Jag tittade i dagens Folkbladet och läste att det var premiär för Planket utställningen i Umeå nu i helgen, men då kanske du missat att det redan för 20 år sedan arrangerades av Umeå fotoklubb en Planket utställning vid Lars Färjares gård på Gamlia som också då var väldigt uppskattat bland såväl yrkesfotografer som hobbyfotografer. Planket utställningen eventet pågick under midsommarhelgen. Jag hade själv några bilder med då, tyvärr kunde jag inte vara med i år, men jag hoppas ju på en fortsättning till nästa år.
  Men Grattis att ni ville engagera er, känn er behövda i detta, skulle tro att fotoklubbarna runt om applåderar ert initiativ.

  Mvh.
  Bengt Nilsson
  medlem i Umeå Fotoklubb

  • Hej Bengt,

   Ja, jag har hört under projektets gång att det har arrangerats plankutställningar här i Umeå tidigare. När jag kom med idén i höstas sa många att det inte hade gjorts tidigare här, och därför presenterade vi det på det sättet – till en början. Snart hörde jag om planket på Gammlia, och även ett som arrangerades i cykeltunneln vid kyrkan bara härom året. När vi invigde utställningen i lördags så lyfte jag även fram de tidigare arrangemangen och sa att nu är det första gången VI arrangerar Planket Umeå.
   Hoppas du kan vara med nästa år, och kul att du uppskattar bloggen!

   /Jonatan

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *