Almanackan återfunnen

En läsare undrade om jag hade tappat bort min almanacka. Nej, svaret är däremot att befann jag mig i Finland under helgen och där var namnen i almanackan helt annorlunda. Alltså kommer här kommer en liten uppdatering av vad som hänt i svenks amnsdagsväg under helgen.

Lördag: Frideborg och Fridolf. ”Alla heter Glenn i Göteborg” brukar det sjungas på fotbolls-stadions runt om i Sverige. Men undra förbanne mig om den sången inte hette ”Alla heter Fridolf i Göteborg” i forntiden. För det finns nämligen tre Fridolfs som spelat i A-landslaget, alla är från Göteborgs. 1913 noterades Öisaren Fridolf Pettersson för en landskamp, 1920 fick Gais-spelaren Fridolf Johnsson representera Sverige och 1939 fullbordades ett smaskigt Fridolf-hattrick då Örgrytes Fridolf Martinsson drog på sig landslagströjan för första gången. Men därefter har det varit mer tunnsått av tunga Fotbolls-Fridolfs. På tal om tunnsått. Frideborg? Vem heter det? Maila gärna om ni vet.

Söndag: Knut. Easy! Hörnefors IF-brorsan Knut Nordahl (1920-84) vann OS-guld 1948, Guldbollen 1949, var med och tog VM-brons 1950 och hann sedan med två proffssäsonger i Roma innan han återvände till IFK Norrköping. Knut var andra brodern Nordahl och enligt uppgifter på world wide web ansåg han själv att den största bedrift han någonsin gjort var när han åkte 350 mil i bil från Rom till Hörnefors, detta i en Fiat 500 vilket på den tiden var världens minsta bil!

Måndag: Felicia, Felix. Måndagen var en stor målvaktsdag. 91:an Felicia Wikberg är en länslagsmeriterad målvakt som nu lämnat sitt Burträsk (som tog steget upp till trean igen) till förmån för konkurrenten Clemensnäs IF. Felix Marklund är en annan lovande målvakt, 92:an Marklund är med i länslaget och vaktar kassen i Rönnskär Railcare IF.  Den då 14-årige Marklund stod faktiskt några division IV-matcher för Rönnskär redan 2006 och tog sin första division IV-seger mot Myckle den 16 augusti. Rönnskär vann med 2-1 och lagets mål gjordes av Joakim Feldt och Mathias Lundberg. Den som spräckte Marklunds nolla var Myckles finlirare Amir Chehrehnegar.

Tisdag: Laura, Lorentz. Undra om Laura Palmer någon gång spelade fotboll? Jag tror knappast det, däremot var hon blond, det är Laura Österberg Kalmari också. Och den finska landslagsforwarden har ju sedan 2002 hotat motståndarförsvar i damallsvenskan med sin vackert dansande finska fotbolls-tango. Lorentz. Då väljer vi Norsjöbördige fotbollsdomaren Lorentz Hjelte. Passande efternamn eftersom alla domare på sitt vis är hjältar. Lorentz Andersson heter ju den förre landshövdingen i Västerbotten, är det någon som vet om han lirat fotboll? Det borde han ha gjort.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *