UFC tackade nej till Piracaia

Här är en måndagssummering. Den börjar med en historia som började på Umeå Flygplats i eftermiddags.

Jag var där för att hämta en kompis när jag upptäckte en FF Jaro-väska med nummer 19 på bagagebandet. Väskan plockades upp av en kille som såg ut att vara kring 25 år. Ska UFC värva honom tänkte jag. Men han hämtades inte av UFC utan av Umeå Södras mittfältsförvärv Petra Vaelma.

Väl på tidningen googlade jag fram att killen var Piracaia. En 36-årig (helt sjukt, han såg verkligen ut att vara en dag över 25) brasiliansk mittfältsdirigent som de senaste tre säsongerna spelat i FF Jaro i finska ligan och således varit lagkamrat med Jesper Törnqvist som ju är ny i UFC.

Ringde Håkan Bäckström i UFC för att fråga om de skulle värva Piracaia när han ändå har ”kopplingar” till stan.

– Han var i kontakt med oss för några veckor sedan men vi har inte ekonomi att knyta honom till oss. Vi har inte pratat några pengar men han är en heltidsprofessionell spelare som lever på fotbollen och dessutom har han kommit upp i åren, förklarade Bäckström.

Den minnesgode kanske kommer ihåg att Piracaia var den första brasilianska spelaren i AIK. Men brassen gjorde ingen succé där 97-98 (1 mål på 13 matcher) och brukar dyka upp ibland när de sämsta allsvenska värvningarna genom tiderna ska rankas. I Finland har han dock gjort sig ett namn. Finsk mästare med FC Jazz 1993 och -96 och cupmästare med HJK Helsingfors -98. Dessutom har han efter AIK-sejouren hunnit med ett år i Algeriet och ett i Tunisien.

Var ska han då spela om det inte blir i UFC? Ja, svaret kan bli PoPa. Enligt Jakobstads Tidning ska han vara på gång till division II-laget från Björneborg. Om inte någon Umeå-klubb vill slanta upp lite kosing för en 36-årig (fyller 37 i år) mittfälts-brasse…

# På tal om Piracaia, Petra Vaelma och finskor i Umeå Södra. Mittfältsförvärvet Elina Sormunen anlände till Umeå i söndags kväll och gjorde i går sin första träning med sitt nya lag, Sormunen var en av 20 spelare på träningen.

#Umeå IK tränade före Umeå Södra och var elva spelare på träningen. Inte så många. Och då var ändå två av spelarna juniorer. Lisa Dahlkvist var en av spelarna som saknades. Det beror på att hon är på Cypern med A-landslaget (godtagbar frånvaro-ursäkt). I dag får hon göra A-landslagsdebut mot England. Hon är den enda av truppens sex debutanter som får plats i startelvan.

# Mer damfotbollsnytt. Eller nytt och nytt, det har legat ute ett tag på Ersbodas hemsida, men Sara Johansson blir tränare för division III-laget kommande säsong. Och på tal om gamla damfotbollsnyheter, Jens Lundström ska träna Röbäck/Stöckes division III-lag.

# Det var för övrigt intet nytt i övrigt i Umeå FC.

# Umeå Södra inleder för övrigt sitt träningsmatchande i helgen i Luleå mot Bodö/Glimt. Även Sunnanå ska möta Bodö/Glimt, de ska även tampas mot Alviks IK.

# Och Umeå FC ska möta GIF Sundsvall borta.

# Nej. Nu var det ont om mer nyheter. Återkommer i morgon.

# Grattis till alla er som fått biljetter till EM i fotboll. Jag sökte inte ens i den här omgången. Satsar på tv:n i stället.

# Har ni något nyhetstips gällande fotboll? Det kan gälla vad som helst egentligen. Kanske någon som skadat sig, någon som värvats, någon som vägrar fylla på vattenflaskorna på träning, någon som slagit rekord på beep-testet. Maila mig i så fall. Bloggen är oerhört givmild med att publicera allsköns information.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *