Några rader om derbyt…

Då var tidernas första seriderby mellan Ersboda SK och Umeå FC avklarat.

David Myrestam, vilken som vanligt var elegant och svårpasserad, spelade huvudrollen genom att först avgöra med sitt 3-2-mål och sedan bli utvisad (det andra gula fick han efter en helt vanlig fällning som i mina ögon inte var särskilt fult och inte värt ett gult kort).

I alla fall Umeå FC hade full kontroll på första halvlek och ledde rättvist. I andra kom Ersboda in i matchen, UFC fick längre lag och Ersboda fick grepp om matchen med sitt fina passningsspel. Viktor Holmlund nickade in 1–2 på frispark från Henrik Sennström och Christoffer Johansson tryckte in 2–2 på en målvaktsretur efter ett strålande förarbete av Adam Chennoufi. Hammarbyaktuelle David Myrestam forcerade sedan in 3-2 efter ett av UFC:s 1000 långa inkast. UFC var som helhet tyngre och solidare och fick matchen dit de ville efter Ersbodas 2–2-mål. Hemmalaget rullade, rullade och rullade vilket är berömvärt men efter 2-2-målet vann UFC i princip bollen hela tiden på Ersbodas planhalva, alternativt fick inkast högt upp. Till slut orkade inte ESK stå emot. Det hade inte skadat om målvakten Erik Wännström lyft långt någon gång för att få upp laget något, även om Ersboda i regel förlorade nickduellerna. Hemmalaget hade sedan några halvchanser sista minuterna.

Lite noteringar.

# All publik (drygt 1 800) var inte inne på vallen förrän 19.10.

# Ersboda hade glömt att lägga ut extrabollar i matchinledningen så man fick vackert spela med en boll och vänta på den när den rann utanför planen. Men efter fem-tio minuter upptäckte hemmalaget det.

# Fredrik Wennebro fick hoppa in i mitten av andra för UFC. Och 16-åringen svarade för ett imponerande moget och klokt spel på innermittfältet. Starkt!

# Jens Fjällström var på plats och såg matchen med fotbollsprofilen Kenneth Persson.

# Danny Persson är verkligen urstark och 2–0-målet var fotbollsgodis på riktigt. Persson skarvade ut bollen till Andreas Hermansson som tog sig ner längs högerkanten, Persson löpte in i straffområdet och fick ett perfekt inlägg av Hermansson som han dunkade in med en nick.

# UFC:s målvakt Johan Olofsson var bra. Han fick också en utomordentlig hjälp av sitt lag.

# Björn Sjöberg utgick i halvtid med en ömmande fot. Efter matchen hade foten svällt upp rejält, återstår att se allvarligt det är men i dagsläget har ESK bara en frisk mittback i Viktor Holmlund.

# Träffade UFC:s målvaktstränare Mats Söderholm efter matchen. Han grymtade om vår rubrik till andratexten om Johan Olofsson i tisdags (typ att ”Ufc kan ställa utespelare i mål) men var nöjd med sin adept.

# Tobias Stenman gjorde årsdebut från start i ESK, detta som högerback och han skötte sig bra.

# UFC-yttern Johan Larsson visade sin exceptionella snabbhet när han hoppade in i andra, däremot verkade han ha skolkat totalt från vän-med-bollen-övningarna på slutet.

# ESK Fans körde lite pyroteknik inför matchen men de hördes inte särskilt mycket när matchen väl kom i gång.

# Jag och VF-coach-kollega Thomson var på plats först av alla på arenan! Vi hade inget bättre för oss så 17.35 satte vi oss på gamla läktaren.

# Min kollega Niklas Westman skrev ju inför matchen att han trodde på Ersbodaseger. Han blev tydligen lite hjärtligt hånad i UFC:s omklädningsrum efteråt av åldermän som Patrik Sandström. Tändvätska tror jag det kallas!

# Erik Lundström var riktigt bra i Ersboda. Även Adam Chennoufi vass, han kunde fått ännu mer bollar att jobba med.

# Kul med ett spännande derby!

# Returen spelas 27 augusti.

# UFC har nu 12 poäng, Ersboda 7.

# I en något haltande tabell har UFC gjort flest mål 16, följt av Ersboda på 15. ESK har dock släppt in totalt 21, UFC 12.

# Det var ett alldeles underbart fotbollsväder i afton.

# Alles.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *