Fotbollshelgen i länet

Bloggvänner! Ännu en fotbollshelg är till ända. Vi drar i gång summeringen omedelbart och börjar i…

sandra_berggren_001__468.jpg

Sunnanås Sandra Berggren gav Marta en rejäl omgång. FOTO: ROBERT GRANSTRÖM

…Skellefteå. På Norrvalla. Sunnanå-Umeå IK. Jag var där. Fick se ett tok-taggat Sunnanå möta ett inte lika taggat UIK. Som vanligt stod de blåtröjade upp bra på hemmaplan. I fjol vann ju Sunnanå med 3-2. Men i dag vann UIK (precis som 2006 och -07) med 1-0. Madde Edlund målade nästan direkt i andra halvlek när Sunnanå stod och halvsov i försvaret. Det var andra Sunnanåmatchen jag såg i år. Den första var premiären i Umeå mot Södra. Jämfört med den matchen var de betydligt mycket bättre. Laget var bättre balanserat, backlinjen stabil, Josefin Johansson städade bra på mitten och på topp oroade Perpetua Nkwocha med sin gängliga och yviga teknik. Men avsluten var som vanligt uddlösa. Bara åtta mål på åtta matcher säger det mesta. Jag har ingen lösning på problemet. Det får Rainer Eskelinen grunna på.

ooo

fotboll001__468.jpg

Molokna? FOTO: PER A ADSTEN

Down south tog Umeå Södra emot LdB FC Malmö. Det gick inte så bra. 0-5 betyder att Södra har 0-14 på de två senaste matcherna. Det är riktigt jäkla uselt. Malmö hade 28 avslut, Södra ett. Enda statistiken hemmalaget vann var antalet varningar där de drog på sig två mot bortalagets noll.

Detta var för övrigt Umeå Södras femte raka förlust och laget har släppt in 34 baklängesmål. Det är inte de här matcherna de ska vinna dock och förhoppningsvis kan de slicka såren och förtränga de två senaste debaclen. För nu väntar tre viktiga matcher mot nedre-halvan-lag. Hammarby och Kif Örebro hemma och Sunnanå borta.

ooo

Ersboda åkte på torsk borta mot Syrianska. Södertäljelaget var visst riktigt bra och fortsätter de så här kan de nog skriva in sig själva som superettanlag när 2009 års termin börjar. Samtidigt hade Ersboda inte särskilt flax. Kennet Andersson stukade foten och klev av efter 20 minuter. Adam Chennoufi fick magsjuka och låg visst och spydde i omklädningsrummet (hoppas för Ersbodas del att det inte smittar…) under matchen. Dessutom saknades mittbackarna Björn Sjöberg, Tomas Lindberg och Mattias Öster Waara. Högerbacken Fredrik Isaksson fick vicka som mittback och gjorde det så bra att han fick tre VF-bollar, det vill säga, han var klassens stjärna.

Ersbodas nästa match är på fredag mot Valsta Syrianska som, med en match mindre spelad, har samma poäng som ESK. Viktigt med andra ord.

ooo

Umeå FC lirar i dag mot Bodens BK. Johan Larsson har stukat foten och David Myrestam är avstängd. Övriga skador räknar vi inte upp här. UFC ställer upp med följande lag.
Målvakt: Tim Markström. Backlinjen fr.v: Jesper Törnqvist, Erik Sandvärn, Janne Jonsson, Daniel Fajers. Mittfält fr.v: Jonas Nordin, Magnus Henrysson, Björn Bjersing, Rickard Eriksson. Anfall: Danny Persson och Andreas Hermansson. Ersättare: Johan Olofsson, Daniel Larsson, Fredrik Wennebro, Jesper Lott, Patrik Sandström.

Ska ni spela på matchen? Noterbart då att UFC har fyra raka segrar mot Boden, måhända med några års mellanrum. 2002 segrar med 3-1 och 2-1. 2007 vann UFC med 3-1 och 3-0.

ooo

På tal om UFC. Fick höra att Erik Sandvärn tydligen figurerar i en reklamfilm om Åland. Har dock inte sett filmen.

En film jag däremot har sett är den som finns nedan. Fick en alldeles underbar länk inmailad av Markus Wikström. En hyllning till målvakten Tim Markström. Den håller allvarligt talat världsklass!

http://www.youtube.com/watch?v=5_yuNxOU9SE

ooo

Till division II herrar nu. Mariehem piskade upp jumbon Kiruna så det bara sjöng om det och nykomlingen har nu efter två raka segrar raskt marscherat upp till femte plats i den tokjämna mitten av tabellen.

Kristoffer Bjuhr ordnade oavgjort till Umedalen borta mot IFK Timrå då han kvitterade till 3-3 på straff på övertid, hans andra mål för dagen. Tjusigt! I Bredbyn fixade Petter Gustafsson en pinne till Skellefteå FF med ett kvitteringsmål, 1-1, i 90:e. Noterbart. Inga rapporter om publik- eller spelarskandaler från Olympia den här gången.

 robertsfors__468.jpg

Andreas Andersson och Jonas Larsson fixade Robertsforsseger på Kamratvallen.

Robertsfors bortaslog IFK Holmsund med 2-0 i går eftermiddag på klassiska Kamratvallen. Både Andreas Andersson och Jonas Larsson gjorde sin första balja för året.

– Skönt, det var på tiden, sa Andreas Andersson när jag stötte på honom i vimlet i går afton.

Noterbart från tvåan: IFK Luleå-Piteå möts i morgon i ett toppmöte och Norrbottensderby. Seger för Luleå skulle göra toppstriden till ett riktigt triangeldrama med Piteå och Skellefteå på 13 pinnar och Luleå skuggandes bakom på 12.

ooo

Till damtvåan nu. Elin Lundström hade lilla julafton borta mot Umedalen. IFK Åkullsjön-anfallaren dyngade in tre av fyra bortamål i 4-1-segern. Det förde upp Åkullsjön på samma poäng som Umedalen, sju. Sörböle toppar serien på 12 pinnar. Morön bortaslog Sandåkern i ett bottenmöte med 3-0Alla som håller på Morön får hylla Alexandra Austvik i helgen. Hon gjorde två av målen i deras första seger för året!

ooo

I herrarnas norrtrea åkte Morön på pisk borta mot Gällivare/Malmberget (som tydligen vet hur man vinner vissa matcher även utan Zlatko Sarajlic). Sunnanå-Bureå möts i dag i ett skönt derby.

ooo

I mellersta trean går det hopplöst uselt för Lycksele IF. Ny förlust i helgen och snart börjar goda råd vara dyra för Lycksele. ”Det är hårt arbete som krävs” säger tränaren Stig Bäckman. Utan att ha sett någon match börjar jag misstänka att inte ens det hjälper snart. Junsele har värvat in fler utlänningar nyligen och tog i helgen sin första seger. Kanske Lycksele ska testa det konceptet? Eller blir det tronskifte i Lyckselefotbollen igen till nästa säsong?

sandaakern001__468.jpg

Lagkapten Bylund butter. FOTO: JOHANNES HÖGBERG

Även Sandåkern åkte på torsk. 1-3 hemma mot Härnösandslaget Älgarna. Joakim Appelvik blev utvisad redan i första halvlek (då Sandåkern ledde med 1-0) och efter det blev det tufft. Sandåkernspelarna var sura på förre FV-klassikern Senad ”Zulan” Zulovic som de tyckte skrek lite väl mycket när Appelvik knuffade honom och som sedan armbågade Nisse Boström i fejjan utan att få någon reprimand. Älgarna leder för övrigt serien numera.

ooo

Division IV-fotboll nu. Boliden tog inte chansen att rycka i norr utan åkte på säsongens första förlust, 1-3 borta mot Rönnskär Railcare. Hås tog heller inte riktigt chansen att haka på i absoluta toppen, 1-1 blev det mot Blattnicksele. Å andra sidan försatte ju även Betsele chansen att rycka i toppen då de i fredags ”bara” fick 2-2 borta mot Norsjö.

ooo 

I söder toppar vi i Sörmjöle fortfarande tabellen. Vi bortaslog Vilhelmina med 5-0 i lördags. Det var ofantligt varmt. Jag mådde nästan illa på slutet. Helt sjukt. Det sjukaste av allt var nog ändå våra målskyttar. Magnus Forsberg (jo, han som en gång i tiden lirade med Gimonäs CK) gjorde 3-0-målet, det var hans blott andra A-lagsmål i karriären. Sedan hoppade min lillebror Simon in i 60:e minuten och gjorde både 4-0 och 5-0. Det var hans andra och tredje mål i A-lagskarriären. En detalj även. Vi fick besök av en dam i balklänning efter matchen. Vi blev rätt chockade. Jag (som var lika uttorkad som om jag varit i öknen i 40 dagar) trodde nästan det var en hägring. Hon ville i alla fall låna toaletten och piffa till sig inför Den Stora Kvällen. Det fick hon göra. När vi sedan kom ut ur ishallen hade balbesökarna med bilar och allt radat upp sig på vägen in till Vilhelmina centrum.

ooo

Nog om Sörmjöle. Sörfors tog sin första seger för året. 1-0 borta mot Tavelsjö. Bara att ta av sig hatten. Stackars Röbäck är nu ensamt lag i tabellen att inte ha vunnit en enda match.

En bild kommer här nedan. Den är från i fredags då Teg förnedrade Robertsfors med 5-0.

lott_baecke_faggen__468.jpg 

Jesper Lott, Johan Bäckström och Magnus Fagerqvist gjorde Tegs mål mot Robertsfors BK i fredags. FOTO: ANDERS HAGMAN

ooo

Medle SK, där har ni nog Västerbottens hetaste lag just nu. Fyra matcher är spelade av norrfemman och Medle har full pott, 12 poäng, och 15-0 i målskillnad! Full fart framåt, håll tätt bakåt. Det blev för övrigt 8-0 för Medle mot ett brandskattat Rusksele i helgen.

ooo

I söderfemman åkte nykomlingen Furunäs/Bullmark på säsongens första förlust. 0-2 hemma mot Ersboda FF. Inga träd når upp till himlen.

ooo

I division VI västra heter omgångens man Ali Ahmadi som gjorde fyra baljor när Åsele IK:s fotbollskrigare tennisslog Vindeln med 6-0. Vindeln har för övrigt fått en tung start, 0-11 på två matcher. I fjol tog laget en poäng i södra sexan och hade 9-72 i målskillnad på 14 matcher. Det verkar bli en ny tung säsong för Vindelns IF.

ooo

På tal om sexan. I norr tog Ostvik säsongens första seger i helgen efter 2-0 borta mot SK Storm (omåttligt coolt klubbnamn). Alexander Pettersson och Jakob Lindholm gjorde målen och är de som ska få en gata uppkallad efter sig.

ooo

På tal om Vindeln. Det går bättre för damerna än herrarna. Seger med 5-1 borta mot Vilhelmina i helgen och i en rätt haltande tabell leder de serien på sju poäng efter tre matcher. Seriefavoriten Flurkmark har dock bara spelat en match än.

ooo

Nu ska vi prata junior-fotboll. Länslagen P93 och F93 har varit i Junsele och vässat klorna inför Halmstads-lägret som är i månadsskiftet juni/juli.

vaesterbottens_p93-laensl_2.jpg 

Västerbottens P93-lag var framgångsrikt i Junsele.  FOTO: URBAN LUNDSTRÖM

P93:orna var heta och vann båda matcherna, först 1-0 mot Dalarna efter mål av Sunnanås Erik Altin och sedan 5-2 mot Medelpad. Där var Jörns centertank Simon Karlsson värst med tre mål. (Karlsson är för övrigt lovande i både hockey och fotboll och lirar i länslaget i båda. Får se vilken idrott han väljer när det börjar bränna till). Mot Dalarna utmärkte sig Hörnsjö/Rundviks målvakt Simon Öttenius, Chelseaprospektet i Ersboda, Marcus Vahlström och Simon Karlsson. I Medelpads-viktorian var nämnde Karlsson vass tillsammans med RIK-mittfältaren Robin Nilsson och målvakten Jens Karlsson. Noterbart att Simon Öttenius rankades som bästa målvakten, av 16, på lägret.

ooo

fotboll_vaesterbottens_f9_2.jpg 

Övre raden fr. v. Sofia Eriksson DFK, Lova Holmkvist, Amanda Nilsson, Jenny Björk, Lisa Stenlund, Josefin Sandström, Lars Andersson (mv-tränare), Mimmi Andersson, Josefin Widman, Amanda Öhman, Rebecka Häggström, Amanda Andersson, Anders Johansson DFK. Nedre raden fr. v. Frida Karlsson, Sofia Marklund, Julia Nordin, Elin Hilli, Sandra Olofsson, Sofia Stenman, Alice Hjelm-Rönnlund, Fannie Nyhlén. FOTO: SAM ERSSON

Det gick sämre för tjejerna i Junsele. Torsk både mot Dalarna (3-5) och Medelpad (1-2).

– Jag tror det var nyttigt för oss att se att vi måste upp i nivån och jobba hårt, spela snabbare och vara mer precisa, säger tränaren Sofia Eriksson som tyckte att alla kan minst 50 procent bättre än vad som presterades mot Dalarna.

Elin Hilli gjorde två mål och Lova Holmkvist ett mot Dalarna.

Mot Medelpad var laget starkare och bättre även om det inte räckte till seger. Jenny Björk gjorde Västerbottens mål. Mittbacken Sofia Stenman, Umeå IK Östra, får extra plus efter en riktigt stabil insats.

ooo

Ah. Nu orkar jag baske mig inte mer. Något jag missat? Det får vi ta en annan gång. Om jag råkat benämna lördag som i går, söndag som i dag och måndag som i morgon i någon del av det här inlägget beror det på att det tog två dygn att skriva. Började för en timme sedan ungefär. Då var det söndag. Nu är det måndag och dags för mig att gå hem.

ooo

I morgon bitti kommer mitt sista blogginlägg på ett par månader. Mer om det då. Var sak har sin tid.

ooo

Till alla er som läst det här inlägget till sista raden. Maila in ert namn till mig ([email protected]). Jag har nämligen sex fribiljetter till Umeå FC-Boden i kväll. Först till kvarn. Biljetterna hämtas ut i receptionen på VF!

ooo

Allvarligt. Nu måste jag ge mig. God natt!

2 kommentarer

  1. Filmen på Markström är något av det bästa jag sett alltså, det här var ren och skär världsklass! Jag grattar skyttestigen!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *