Fredagspanelen

blodomloppet016__160.jpgNamn: Tobias Thomson
Född:
78.
Gör idag:
fotbollsspelare i holmsund och rektor på Östra Gymnasiet.
Favoritfrukt: Apelsin.

1. Andrei Arshavin spelade i veckan Ryssland till en EM-semifinal och hela fotbollsvärlden avgudar Rysslands nya tsar. Hur bra är han egentligen och kommer han lyckas i Europa eller blir han en ny Milan Baros?
– Grabben är en talang men han har inte provat livet i väst än. Kan bli en ny Krutov i värsta fall. Kan bli en ny Kaka om det vill sig väl. Dock blir han aldrig en ny Karpin eller Mostovoi.

2. Både Umedalen och Sävar kan inom kort ståta med varsin ny konstgräsplan. Med detta försvinner två naturgräsplaner från Umeå. Är det verkligen bra att försaka fotbollens naturliga element för att kunna träna i mars?
– Det är ett helgerån, konstgräs borde förbjudas och fler grusplaner anläggas. I Holmsund där jag spelar VILL många spelare (läs yngre osnutna med pannband) hellre spela på konstgräs i stan än på Kamratvallen i H-sund. Min målsättning är att innan säsongen är slut sätta skruvdobbarna i dom allihop, sen trösta och berätta vilka åsikter de ska ha i frågan. Hade jag bara tid skulle jag kedja fast mig och hindra maskinernas framfart.

3. Skellefteå FF vann toppmötet i herrtvåan över Umedalen med 1–0 och har därmed slagläge på de övriga lagen i serien. Skulle ännu ett Västerbottenslag i division I norra hjälpa eller stjälpa utvecklingen av herrfotbollen i länet?
– Herregud! Ska dryga, nyrika, självgoda Skellefteå FF gå upp i ettan, för allas skull, detta måste stoppas! Klart är att herrfotbollen i länet behöver en spetsigare pyramid och på sikt måste det bli ett lag det satsas på. Nu tror jag samarbetsklimatet är för dåligt för att det ska kunna ske genom annat än vanlig äta eller ätas-princip.

4. Seif Kadhim blev i veckan uttagen på landslagsläger för pojkar födda 1991. Som VF-sportens Niklas Westman skrev i en krönika undrar man hur våra elitklubbar scoutar spelare när Seif Kadhim uppenbarligen är värd ett a–lagskontrakt i Örgryte och nu en plats på landslagsläger men ifjol inte platsade i Umeå FC eller Ersboda SK?
– Allt jag sett av Superseif tyder på att UFC och ESK har rätt och att Westman, landslaget och Örgryte har fel. Jag är den första att backa om han bevisar motsatsen.Samir_Kanlic006__250_1.jpg

Namn: Samir Kanlic.
Född: 1977.
Gör idag: fotbollstränare i Robertsfors IK.
Favoritfrukt: Vattenmelon.

1. Andrei Arshavin spelade i veckan Ryssland till en EM-semifinal och hela fotbollsvärlden avgudar Rysslands nya tsar. Hur bra är han egentligen och kommer han lyckas i Europa eller blir han en ny Milan Baros?
– Det är svårt att sia om men visst, det är en riktigt bra fotbollsspelare och han har bra egenskaper som snabbhet och teknik. Går han bara till rätt lag kommer han att lyckas.

2. Både Umedalen och Sävar kan inom kort ståta med varsin ny konstgräsplan. Med detta försvinner två naturgräsplaner från Umeå. Är det verkligen bra att försaka fotbollens naturliga element för att kunna träna i mars?
– Det är både och. Men visst jag tycker det är underbart med konstgräsplaner men det Umeå verkligen behöver är en fotbollshall likt Arcushallen i Luleå. Det är ju inte så kul att träna när det blåser och är sjutton grader kallt ute. Men med konstgräsplanerna slipper man ju de tuviga gräsplaner som finns i början av säsongen.

3. Skellefteå FF vann toppmötet i herrtvåan över Umedalen med 1–0 och har därmed slagläge på de övriga lagen i serien. Skulle ännu ett Västerbottenslag i division I norra hjälpa eller stjälpa utvecklingen av herrfotbollen i länet?
– En väldigt svår fråga. Som skellefteåbo tycker jag det skulle vara bra med FF i ettan men man vet inte om det hjälper eller stjälper förrän man har facit i hand. I Umeå vore det bästa om man hade ett lag med de bästa spelarna. Samtidigt kan det lika gärna bli Robertsfors som spelar i ettan nästa säsong.

4. Seif Kadhim blev i veckan uttagen på landslagsläger för pojkar födda 1991. Som VF-sportens Niklas Westman skrev i en krönika undrar man hur våra elitklubbar scoutar spelare när Seif Kadhim uppenbarligen är värd ett a–lagskontrakt i Örgryte och nu en plats på landslagsläger men ifjol inte platsade i Umeå FC eller Ersboda SK?
– Jag har svårt att uttala mig då jag inte sett killen spela. Väljer att passa på den frågan.kenny.jpg

Namn: Kenny Brännberg.
Gör i dag: Ordförande i Tränarutbildningsutskottet i Västerbotten. Jobbar på Universitet.
Född: 1956 otroligt men sant.
Favoritfrukt: Banan.

1. Andrei Arshavin spelade i veckan Ryssland till en EM-semifinal och hela fotbollsvärlden avgudar Rysslands nya tsar. Hur bra är han egentligen och kommer han lyckas i Europa eller blir han en ny Milan Baros?
– Han är ju ganska gammal men han har varit riktigt bra och har de kvaliteter som krävs för att lyckas. Hamnar han i rätt lag i rätt liga kan han bli väldigt lyckosam.

2. Både Umedalen och Sävar kan inom kort ståta med varsin ny konstgräsplan. Med detta försvinner två naturgräsplaner från Umeå. Är det verkligen bra att försaka fotbollens naturliga element för att kunna träna i mars?
– Ja, det är helt rätt! Vi får finna oss i det här uppe i Norrland konstgräs är räddningen. Jag har ju själv varit tränare länge i Sävar och det kommer bli ett enormt lyft för hela klubben. Planen kan belastas oerhört hårt och det gör att fler lag kan träna mer under bra omständigheter. Men som sagt vi får finna oss i att inte kunna spela på naturgräs.

3. Skellefteå FF vann toppmötet i herrtvåan över Umedalen med 1–0 och har därmed slagläge på de övriga lagen i serien. Skulle ännu ett Västerbottenslag i division I norra hjälpa eller stjälpa utvecklingen av herrfotbollen i länet?
– Det skulle definitivt hjälpa fotbollen i länet framförallt om det blev ett lag från den norra delen av länet. Har ju själv spelat pojkfotboll i Skellefteå AIK och jag glädjs verkligen över att det går så bra för Skellefteå FF.

4. Seif Kadhim blev i veckan uttagen på landslagsläger för pojkar födda 1991. Som VF-sportens Niklas Westman skrev i en krönika undrar man hur våra elitklubbar scoutar spelare när Seif Kadhim uppenbarligen är värd ett a–lagskontrakt i Örgryte och nu en plats på landslagsläger men ifjol inte platsade i Umeå FC eller Ersboda SK?
– Jag har ju sett Seif spela och det förvånar mig att han ska på lägret. Han måste ta gjort stora framsteg därnere men det finns samtidigt exempel på talanger som flyttat söderut och på relativt kort tid gjort debut i pojklandslaget. Ludvig Öhman är det tydligaste exemplet men då tror jag samtidigt att norrland missgynnas vad gäller pojklandslag eftersom att förbundskaptenerna har större koll på killarna som spelar med elitlagens ungdomslag och då vi saknar elitlag här i Västerbotten så blir det svårare för våra talanger att slå i pojklandslaget.vanessa_maangsen_001__160.jpg

Namn: Vanessa Mångsén.
Född: 1983
Gör Idag: Gör en drömelva.
Favoritfrukt: Ananas.

Andrei Arshavin spelade i veckan Ryssland till en EM-semifinal och hela fotbollsvärlden avgudar Rysslands nya tsar. Hur bra är han egentligen och kommer han lyckas i Europa eller blir han en ny Milan Baros?
– Han är riktigt bra. Ett mål och två ass på två matcher i EM talar sitt tydliga språk! Jag tror han kommer bli ett väldigt eftertraktat byte efter EM av många storklubbar och jag tror att han kommer att klara sig bra. Milan Baros var grym för några år sen men nu efter skadeproblem, klubbyten och en massa bänknötande så är han kanske knappast en person som fyller löpsedlarna. Det finns väl inget (förutom hans ålder kanske, 27) som talar för att Arshavin inte har en lysande fotbollskarriär framför sig, sen är det bara hoppas att han får vara skadefri, hamnar i en klubb där han får utnyttja sin fulla potential och att vi får se mer av honom i framtiden.

Både Umedalen och Sävar kan inom kort ståta med varsin ny konstgräsplan. Med detta försvinner två naturgräsplaner från Umeå. Är det verkligen bra att försaka fotbollens naturliga element för att kunna träna i mars?
– Ja. Här i norr behöver vi så mycket ”istid” som möjligt. Skämt å sido handlar det om förutsättningar. Fotbollen uppe i norrland kan inte hindras i sin utveckling för att den inte har samma förutsättningar som nere i södra Sverige. Där kommer konstgräsplanerna att spela en viktig roll, som ger möjligheten att komma ut på stor plan tidigare på säsongen och stanna kvar tills säsongen är över. Konstgräsplanerna kan vara en nödvändighet för att fotbollen här uppe ska kunna hänga med i utvecklingen där dom dessutom erbjuder mycket träningsmöjligheter för många utövare.

Skellefteå FF vann toppmötet i herrtvåan över Umedalen med 1-0 och har därmed slagläge på de övriga lagen i serien. Skulle ännu ett Västerbottenslag i division I norra hjälpa eller stjälpa utvecklingen av herrfotbollen i länet?  
– Det är bara bra med så många lag som möjligt i de högre divisionerna. Det ökar chanserna för att fler av de unga talangerna ska få mer speltid, och på sikt ge västerbotten ett nytt topplag. Det behövs.

Seif Kadhim blev i veckan uttagen på landslagsläger för pojkar födda 1991. Som VF-sportens Niklas Westman skrev i en krönika undrar man hur våra elitklubbar scoutar spelare när Seif Kadhim uppenbarligen är värd ett a-lagskontrakt i Örgryte och nu en plats på landslagsläger men ifjol inte platsade i Umeå FC eller Ersboda SK?
– Det låter ju lite konstigt, men det borde ju finnas en bra anledning till varför varken UFC eller ESK valt att satsa på killen. Tar han plats i Örgryte så är väl alla nöjda, eller?Fredagspanelen – Varje fredag på fotbollsbloggen

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *