Skillnaden mindre än väntat

Pratade igår med Sunnanås herrlagstränare Jörgen Bergwall om DM-matchen mot Mariehem innan vi gled in på ämnet om provveckan i Djurgården. Sunnanås Krister Andersson och Emil Pettersson samt Moröns Olof Bergqvist fick ju som bekant under en veckas tid träna med Djurgården. Grabbarna fick även chansen i reservlagsserien där Djurgården mötte Gefle. 1-1 slutade matchen.

Jörgen Bergwall var även han med i Stockholm och han var mycket imponerad av killarnas insats.

– De gjorde det fantastiskt bra.

Något som Bergwall noterade var att det inte är så stor skillnad på västerbottniska talanger och Djurgårdens. Trots att Djurgårdens yngre förmågor har klart mycket bättre förutsättningar så föll trion inte ur ramen, snarare tvärtom.

Fler skelleftekillar kommer få chansen att träna med Djurgården. I höst väntar ett målvaktsläger där Sunnanåmålvakten Jonathan Johansson är högaktuell.

– Nu kan ju alla unga grabbar se att steget inte är så stort att chansen finns, sade Bergwall.

Något annat så kom på tal var vilka förebilder som finns i närheten. I Västerbotten har vi Umeå FC, Ersboda och kanske Skellefteå FF som topp. Är det vad dagens unga fotbollskillar siktar på förutom den självklara drömmen att spela ute i europa? I Stockholm utgörs toppen av Djurgården, Hammarby och AIK. Nu jämför jag inte Stockholm med Umeå men åtminstone ett absolut topplag behöver verkligen Västerbotten.

Idag är GIF Sundsvall verkligen vad de marknadsför sig som, nämligen ”norrlandsfönstret”. Lustig och Dahlberg slog både igenom i Sundsvall medan Petter Andersson fick sitt genombrott i Hammarby, istället för i en västerbottnisk klubb. Erik Lundström har provtränat med Enköping och Holmsundsduon Sjöström/McNeil med Boden.

Västerbotten behöver ett flaggskepp, likt Umeå IK, med spelare från länet som visar vägen för nästkommande generationer. Umeå FC med sin organisation, ekonomi och nätverk av kontakter tillsammans med Ersbodas spelfilosofi och satsning på unga förmågor?

Lite funderingar från min sida en regnig måndag förmiddag.

2 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *