Elitfyran blir verklighet

Västerbottens Fotbollförbunds representantskap i Lycksele är klart. 21 föreningar fanns representerade för att lägga sin röst i besluten. De var de som beslutade men alla hade chansen att åka dit.

ooo

Elit-fyran och höst-fyran (!Obs! Bara arbetsnamn på serierna) blir verklighet nästa säsong på herrsidan. Norrfyran och söderfyran spelas som vanligt på våren, sedan går lag 1–6 i respektive serie till en ”elitfyra” och lag 7–12 till en ”höstfyra”.
Lag 1–3 och 7–9 får en extra hemmamatch under hösten. Och poängen då? Ja, man tar inte med sig dem utan kommer tilldelas poäng utifrån placering.
– Man tar inte med sig samtliga poäng utan får en placeringspoäng, detta för att undvika om det är olika nivåer på de båda serierna. En kan ju vara knalljämn och en väldigt ojämn. Styrelsen fick uppdrag att finslipa detaljerna men en inte alltför avancerad gissning är att ettan får sex poäng, tvåan fem och så vidare. Sedan tar man med sig sin målskillnad till den nya serien, säger Hans-Ove Forssell, ordförande i VFF:s tävlingskommitté.
Förslaget röstades för övrigt igenom av ett fullständigt enigt repskap enligt Forssell.
Så då kan alla division IV-lag se fram emot nya lag nästa höst.

ooo

Även på damsidan förändras division IV då serierna utökas från åtta till tio lag.
– Det är ju bra, på herrsidan är det ju 22 matcher i femman som är jämförbar och det har bara varit 14 i damfyran, nu blir det 18 matcher, det är bättre, säger Hans-Ove Forssell.
Nu ska ett antal division V-lag erbjudas plats i fyran. Ett av dessa är Ljusvattnet/Bjurfors som ju vann fyran, tackade nej till trean och tvångsflyttades ner till femman.
– De erbjuds en plats i fyran som en kvalitetssäkring, säger Forssell.
I övrigt kommer det att erbjudas plats i fyran enligt följande priolista: IFK Umeå, Storuman, Vindeln, Gimonäs UIF, Jörn.
Alltså, om något av de fyra första lagen tackar nej får Guif en förfrågan, tackar de nej får Jörn en förfrågan.

ooo

Sandåkerns damer hade motionerat om att få spela i trean. Det fick de inte. De placeras i division IV.

ooo

Mariehems SK:s juniorer vann ju söderfemman och MSK hade motionerat om att få ta klivet upp, trots att de är ett juniorlag. Det röstade repskapet ner.

ooo

Fler beslut. Från och med nästa säsong spelar man med en boll av storlek fem även i damfyran och femman. Lövånger/Uttersjöbäcken ville förbjuda farmarlag. Det avslogs. Kågedalen ville ta bort kontanthantering med domarna. Det avslogs.

ooo

Det blir dyrare att lämna walk over i ungdomsserier från och med nästa säsong.
– Om ett Skellefteålag i P10-serien i år har lämnat walk over i säg en bortamatch mot Malå har de fått betala dubbla serieavgifter, det vill säga 100 kronor. Från och med nästa år blir det minst 1 000 kronor för att lämna walk over, säger Hans-Ove Forssell.

ooo

Jag tror det var allt ungefär.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *