Förnedring på Gammliavallen

Just hemkommen från Gammliavallen och Umeå IK:s enda träningsmatch på hemmaplan innan säsongen drar i gång med supercupfinal mot Linköping 22 mars.

Och det var en regelrätt förnedring vi fick se. Linda Fransson hade ett friläge vid ställningen 0-0 (efter ett UIK-felpass). Sedan var det bara UIK.

Madde Edlund stekhet och hängde fyra baljor, trots att hon tyckte att hon kände sig tung i benen. Men om hon var tung i benen hade Sunnanås mittbackar Alexandra Nilsson och Hanna Marklund cement i sina, som de blev överspelade och frånsprungna gång på gång vilket även backkollegorna Maggie Esseryd och Sandra Berggren blev.

UIK imponerade. Försvarsmässigt hotades man inte alltför mycket av ett knappt division I-mässigt spelande Sunnanå men Maija Saari visade att hon blir en tillgång med sitt utsökta tillslag med vänsterfoten. Elaine nästan prickfri som mittback i en backlinje där samtliga var bra. Lisa Dahlkvist och Mami Yamaguchi ägde mittmittfältet och Hanna Ljungberg såg riktig pigg ut i sin offensiva mittfältsroll. Hon spelade oerhört smart och hittade ofta ytan mellan Sunnanås mittfält och backlinje. Madde Edlund som sagt lysande på topp, både i avslutningarna och targetspelet där hon effektivt knackade tillbaka bollen på ett tillslag till rättvänd mittfältare som kunde vända ut på kanterna. Johanna Rasmussen stod för fyra assist och ett mål och var riktigt vass på vänsterkanten. Ramona Bachmann gjorde ett snyggt solomål men blandade och gav lite för mycket i övrigt.

Sunnanå då? Ja, av dagens match att döma ser det riktigt illa ut. Offensivt klarade de inte av att behålla bollen mer än korta, korta stunder.

Mittfältet blev överspelat gång efter annan vilket gjorde att UIK fick komma rättvänt hela tiden mot Sunnanås stackars backlinje. Josefin Johansson saknas rejält på mitten med sina kamp- och bollhållar-egenskaper, även Anna Bodén hade nog kunnat tillföra en del. Försvarsspelet över hela banan var katastrofalt på alla sätt och vis. Det saknades aggressivitet, markeringsspel och snabbhet. Hanna Marklund var i dag en skugga av sitt forna jag men backlinjen fick usel hjälp av övriga laget och vi får inte glömma att Marklund varit borta från fotbollen i ett år.

Sunnanå har nu släppt in 18 mål på sina senaste tre träningsmatcher. Snart börjar importspelarna droppa in vilket förhoppningsvis gör att Sunnanå kan hålla bollen bättre inom laget offensivt. Men de är ju som sagt offensiva förvärv, förutom målvakten Barbara och det är försvarsspelet som är Sunnanås akilleshäl.

Nej, goda råd känns dyra just nu. Det återstår en månad till den damallsvenska premiären. Förhoppningsvis har Sunnanå då fått ordning på sitt läckande försvar.

UIK:s lag: Ulla-Karin Rönnlund (Carola Söberg 45) – Maija Saari, Karolina Westberg (Emma Kullberg 60), Elaine, Anna Paulson – Lisa Dahlkvist (Emma Åberg Zingmark 75), Mami Yamaguchi, Hanna Ljungberg (Emmelie Konradsson 60) – Johanna Rasmussen (Ida Åberg Zingmark (75), Madde Edlund, Ramona Bachmann (Sofia Jakobsson 45).

Sunnanå: Eva Nilsson – Maggie Esseryd, Alexandra Nilsson, Hanna Marklund, Sandra Berggren – Matilda Forslund, Carina Holmberg, Erika Karlsson, Kicki Viklund (Karolina Rosendahl) – Lisa Renberg (Magdalena Rosendahl 75), Linda Fransson.

Målen: Madde Edlund 4, Hanna Ljungberg, Johanna Rasmussen, Emmelie Konradsson, Ramona Bachmann.

ooo

Umeå IK har nu en träningsmatch kvar innan säsongen. Mot vilka? Det vet inte UIK ännu. Matchen ska spelas på träningslägret i Turkiet men som sagt inget motstånd klart ännu.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *