UFC och FF-krönikan


Skrev en krönika till dagens tidning om UFC och Skellefteå FF som inte hamnade på webben. Nu gör den det. Läs, begrunda och tyck till!

ooo

”Yes we can” ekar i luften vare sig du pratar med spelare, tränare, ledare eller fans i och kring Umeå FC. Med åtta lokala nyförvärv i truppen, ännu fler talanger som kontinuerligt tränar med laget har klubbledningen satt upp den enormt tuffa målsättningen att vara i allsvenskan senast 2013.
Jag tror på nya Umeå FC. Jag tror på filosofin att göra truppen hemvävd och uppåtsträvande. Det ska bli spännande att följa Jens Sjöström, Adam Chennoufi, Erik Lundström och de andra nyförvärvens framsteg i ettan. På UFC:s hemsida kan man läsa att samtliga spelare tror att laget blir ett av två topplag i serien.
Inställningen är kaxig. Formad av en trupp som sjuder av självförtroende. 
Men division I norra är lika svårtippad och stark som någonsin förr.
Carlstad United var i fjol trea i division I södra men spelar nu i norra serien, Degerfors som åkte ur superettan har tappat många viktiga spelare men fyllt på med ex-allsvenske Sebastian Henriksson. Enköpings SK åkte också ur superettan, har haft en stor spelaromsättning men trots allt fått behålla en bra stomme och fyllt på hyfsat på slutet. Västerås SK har byggt för framtiden i ett par säsonger nu, Gröndals IK har hela 16 nya namn i truppen, där åtta kommer från Stockholms största talangproducent Brommapojkarna, inklusive ex-allsvenske Arash Talebinejad.
Jag tror ni hittar topplagen bland ovan nämnda lag. Jag tror Gröndals IK vinner serien. Och jag tror Umeå FC hamnar just utanför topp två.

UFC:s försäsong har kantats av skador (ska det aldrig ta slut!?) som gjort att tränarduon Janne Westerlund och Joakim Blomqvist inte kunnat spela in en startelva ännu.
Lagbygget spretar. Det finns många offensiva spelare som kan blomma ut i år eller om ett par år och bli riktigt bra fotbollsspelare. Problemet är bara hur man ska balansera laget. För även om världsfotbollen just nu bländas av Barcelona fantastiska totalfotboll byggs normalt sett fotbollslag fortfarande med lika delar artister som grovjobbare.
Under våren har UFC:s mittfält, på grund av skadorna, varit olika från match till match. Erik Lundström har glimrat i den offensiva mittfältsrollen. Sasha Hakami har sett bra ut på slutet. Men många andra har varit skadade. Olle Andersson hann inte mer än göra ett par oerhört lovande matcher innan han skadade sig, Adam Chennoufi har haft skadeproblem hela våren för att nämna några. 
Det blir en delikat uppgift för Westerlund/Blomqvist att hitta rätt balans och rätt karaktär på laget. Det handlar om att hitta mixen mellan de två senaste säsongernas enkla och relativt vägvinnande ”andrabolls-fotboll” med det unga, entusiastiska och flärdfulla. 
Jag tror faktiskt det är bra att Janne Westerlund är kvar, (på samma sätt som det är viktigt att rutinerade herrar som Erik Sandvärn, Magnus Henrysson och Andreas Hermansson är kvar). Visst, en ny ung, spännande, fräsch coach med nya idéer hade ju känts läckert. Men Westerlund kan sin fotboll. Han vet vad som ger resultat. Och är det något det nya UFC behöver det här ”första” året är det resultat. Om inte annat för att känna att ”Yes we can” omsätts även i praktiken.
Umeå FC har potential i truppen för att gå hela vägen redan i år. Men jag tror det rimliga är att se UFC som en riktig favorit först nästa säsong. Först då tror jag det nya lagbygget börjar bära frukt på riktigt.

Skellefteå FF nu. De senaste tre åren har vi sett två länslag vara uppe i division I och vända. Både Ersboda och Robertsfors svarade för starka säsonger sett till förutsättningarna, men båda föll på det absoluta målsnöret och åkte ur serien på 25 respektive 27 poäng.
Jag tror Skellefteå FF går samma öde till mötes. Deras sejour blir bara ettårig.
Steget från tvåan till ettan är väldigt stort. I ettan väntar tuffare motstånd varje helg och 26 matcher i stället för 22.
Med en liten pengapung och en rådande finanskris har Skellefteå ändå lyckats rätt bra till slut med sina nyförvärv, mycket tack vare det lyckade samarbetet med Djurgården. De rödsvarta har värvat en talangfull målvakt i Fredrik Enberg från Piteå. Backlinjen har förstärkts med guldkornet från Djurgården, Rasmus Lindqvist, på mittfältet har André Calisir plockats in från samma klubb och i anfallet har Petter Gustafsson ”ersatts” med oprövade men spännande kort som Mariehemsduon Robin Nilsson och Emil Lindblad Kernell.
Det finns talang i Skellefteå FF. Det finns i viss mån också rutin i exempelvis Matti Kilpelä, Stefan Grenholm och Dan Burlin. Men jag tvivlar på att Skellefteå har det solida lagspel, försvar och den breda trupp som krävs för att lyckas i ettan – över en hel säsong.

Till sist då. Mitt tips inför säsongen i getingboet till division I norra-serie.
Tips: 1) Gröndals IK, 2) Västerås SK, 3) Umeå FC, 4) Degerfors IK, 5) Enköpings SK, 6) Carlstad United, 7) Valsta Syrianska, 8) Brage IK, 9) BK Forward, 10) Arameiska–Syrianska, 11) Syrianska Kerubska, 12) Skellefteå FF, 13) Östersunds FK, 14) Karlslunds IF.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *