Elitfyran – succé eller fiasko?

Division IV-revolutionen kallades den när förslaget lanserades i höstas. Fyran hade stått orörd i över 30 år och det kliade i fingrarna hos förbundet. De bestämde sig för att förändra den – ganska drastiskt. Serierna – norra och södra – delas upp efter sommaruppehållet till en elitfyra och en höstfyra.

Några månader senare sitter vi ännu inte med utvärderingen i handen, men de första indikationerna tyder på att förändringen har bemötts av skepsis och tveksamhet. Det finns, enligt synpunkter från tränarna i den norra serien som bloggen samlade ihop genom en rundringning, åtminstone följande punkter att beakta.

* Avgörande vårsäsong.
Mycket står på spel under de första matcherna på våren. Är du bland de sex första behöver du inte oroa dig för nedflyttningsstrecket, hamnar du sjua är det allt du har att spela för under resten av säsongen.
* Vältränade lag missgynnas
Rönnskärs Joakim Ekefjärd utvecklar:
– Ofta har de sämre tränade lagen en bättre vårsäsong. Vi tränar hårt under vintern för att få igen det under hösten – nu har vi ingen nytta av det om vi inte hamnar topp 6.
* Orättvis lottning.

När lagen bara hinner mötas en gång på våren kan hemma- och bortaplan spela stor roll. Ett Skellefteå-lag som får tre bortamatcher mot inlandslag är inte lika nöjda som ett som får dem hemma.
* Avslagen höstserie.
Elitfyran blir intressant, javisst – men höstfyran där de sex sämre lagen i varje serie ingår? De lag som säkrat nytt kontrakt med några omgångar upp kan nå en sjundeplats som bäst.

Förändringen kändes forcerad och krystad – men vi får ju facit först i höst.

6 kommentarer

  1. Väger man fördelar och nackdelar kan ingen säga att det r sämre med det nya systemet för fyran!Dom tränare som säger annat är extrema pesssimister.

  2. JA förstår inte hur de funkar sen?
    efter elitfyran kommer igång möter man bara dem lag som är i toppen eller möter man alla lag i ligan men endast vissa kan nå toppen ?

  3. Håller helt med tååström. Många förbättringar med det nya systemet. Tror heller inte höstfyran kommer bli ointressant. Att slåss för ”sitt liv” och hålla sig kvar är nog så spännande som att kriga i toppen i elitfyran. Majoriteten av tränarna borde ju faktiskt vara FÖR det nya systemet?

  4. Meningen, om jag inte fattat det hela helt fel, med förändringen är väl att få upp ett slagkraftígt V-bottenslag i division tre.

    Under de senate fem åren så är det väl bara Mariehem SK och Umedalens IF som lyckas etablera sig och tom. ta ytterligare ett steg upp. Se bara var de senaste fem årens seriesegrare idag spelar:

    Norra
    2004: Bureå
    2005: Malå
    2006: Lycksele
    2007: Bureå
    2008: Norsjö

    Södra
    2004: Umedalen (div 2)
    2005: Sandåkern (div 3, lär åka ur i år)
    2006: Mariehem SK (div 2)
    2007: Sandåkern SK (se ovan)
    2008: Teg SK

    Jag tror på en spännande elitfyra och såklart att det blir riktigt jobbigt för 7:an i respektive division på vårsäsongen (lär bli Medle i norra och Sandvik i södra).

    Men det skapar det ju jämnare matcher både för de sämre och bättre lagen, att behöva se ett resultat som 11-0 borde inte tillhöra VFF högsta serie.

    Go Elitfyran, alltid kul med förändringar!

  5. Nu börjar det gnällas från Skellefteåhåll när det startat dåligt för vissa lag där.Undrar om inlandslagen klagar att dom måste 3 gånger till kusten:)

  6. Tycker inte alls om upplägget, som jag förstår det har platserna också minskats för uppflyttning… Att endast ett enda div 4 lag kan gå upp till div 3 tycker jag kväver fotbollen

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *