Söderhelgen

Då sammanfattar vi söderhelgen då….

ooo

…och vi börjar på MSK Arena i eftermiddag. Mariehem-Älvsjö 2-3. Nykomlingen har svårt att få till segerreceptet i ettan. Nollpoängaren och tabelljumbon Älvsjö skulle ju kunnas tycka vara en munsbit med ett Mariehem som ju faktiskt vann senast mot Bollstanäs.

Men icke då. Therese Kapstad och Marielle Sikström gjorde sitt bästa för att fortsätta vara MSK:s motsvarighet till Bundesligamästarna Wolfsburgs toppduo Grafite/Dzeko. De gjort alltså varsitt mål och de har stått för samtliga MSK:s mål hittills, tre var. I dag kom Kapstads på frispark och Sikströms på ett friläge efter en lysande framspelning av Andrea Collén. Men de två målen räckte inte.

Mariehem var tämligen uddlösa i motvinden i första men i andra dominerade de med eftertryck, Älvsjö var dock ruskigt effektiva och gjorde två mål och hade en nick i stolpen på ungefär tre anfall. Inhoppare och Jessica Landström-kopian Kristin Lundberg knoppade in både 2-0 och 3-2 till gästerna.

Det kan nog bli en kamp det här hela säsongen för Mariehem.  

ooo

Halva UIK var för övrigt på plats på MSK Arena i dag, kanske för att kolla in Emma Kullberg och Emma Åberg Zingmark som båda lirade i grönvitt i dag. Även ex-MSK:aren Robin Nilsson skymtades i vimlet.

ooo

Två timmar före Mariehem startade sin match började Umeå Södra en resa till 1-1 borta mot Sundsvall sedan Terese Andersson hängt 1-0 till Södra och förra Sunnanåforwarden Emma Jonsson kvitterat. Södra har nu fem poäng på fem matcher och chansen att ta sig tillbaka till allsvenskan direkt känns körd. Tyresö har full pott, 15 poäng, och 21-2 i målskillnad redan. Södra kommer aldrig att hinna i fatt dem.

ooo 

Dessutom är ju damettan en utomordentligt tråkig serie där det bara är segraren i vardera serie som får kliva upp. Nog för att steget upp är väldigt stort men tvåorna i södra och norra serien borde gott kunna få kvala för en allsvensk plats, varför inte först mot varandra och sedan mot tian i allsvenskan?

ooo

Division III nu. UFC:s Hampus Wallgren räddade en poäng för Teg borta mot Bergnäset i dag, han kvitterade till 1-1 i 89:e minuten. Norrtrean fortsätter vara lika tajt som ett ihopslaget dragspel och Teg har faktiskt bara tre poäng upp till serieledande Kiruna, som dessutom har en match mer spelad.

ooo

Men på tal om Umeå FC. Såg inte matchen i går då jag hade fullt upp med att piska dit Täfteå med 3-1 med Mjöle/H-fors. Rent spelmässigt verkar det som att UFC börjar hitta formen i en mer defensiv 4-5-1-uppställning. Men goda råd börjar vara dyra nu. Förlust mot Brage nästa helg och det blir oerhört svårt för UFC att komma in i kampen om superettanplatsen. Å andra sidan, en seger mot Brage kan vara starten på en vinstrad då UFC efter det möter nuvarande nedre regions-lagen Östersund, Skellefteå och Forward.

Noterbart är att nya UFC börjat sämre än vad gamla UFC gjorde i fjol. Då tog de nio poäng på de första sex omgångarna, i år är resultatet sex poäng.

ooo

Division II-fotbollen?

IFK Luleå hatar nog verkligen att möta Västerbottenslag. På tre matcher i år har de tagit en poäng av nio möjliga mot länslagen. Den här gången var det Umedalen och Gustaf Persson som luggade seriefavoriten på tre poäng, tidigare har både Mariehem och Robertsfors satt käppar i hjulet.

På tal om Robertsfors så brände ju de sin chans att gå upp i delad serieledning med Piteå genom att tappa 2-0 till 2-2 mot svaga Infjärden. Ersboda brände sin chans att kliva upp några pinnhål i tabellen då man lyckades med konststycket att släppa in 1-1 på övertid borta mot Alvik. Snacka om att fjolårets försvarsoro hänger kvar, gör man 1-0 i 87:e bör man kunna hålla tätt, för att inte tala om premiärsmällen mot Anundsjö för några veckor sedan.

ooo

Vad mer? I division IV-fotbollen ångar IFK Umeå på. 6-1 borta mot Vilhelmina och tio poäng efter fyra spelade matcher. Men det är tajt i toppen.

En notering. De sex bästa lagen går ju till ”Elitfyran” i höst. I fjol hade sjätte lag, i både norr och söder, 16 poäng så det är väl dit man minst ska sikta efter elva omgångar.

ooo

Helgens målskytt är Erik Dunkels. Höjdenforwarden gjorde inte mindre än fem mål då hans Höjden 11-0-slog Åsele hemma i helgen.

ooo

Men Höjdens 11-0-seger var inte störst i södersexan, Umedalens FF var snäppet värre. De krossade Vilhelmina UIK med 12-0! Mohsen Kalateh (som beskriver sig själv som en kvick Del Piero på UFF:s hemsida) målvärst i Umedalen med fyra baljor, de båda Kristinbergsfostrade A-lagsspelarna Anders Norberg och David Viksten stod för tre mål var.  

ooo

På tal om Umedalens FF är jag skyldig er en bild. Tränaren Jimmy Nilsson mailade nämligen in följande bild på målskyttarna i premiären mot Åsele (seger 4-2). Henrik Andersson och Rasmus Andersson.

mal-mot-asele.jpg

ooo

Mark McNeil verkar ha fått bra form på Södra Ungdom i damtrean. 1-0-seger borta mot Betsele i går och Södra Ungdom ståtar nu i serietopp på nio poäng med den fina målskillnaden 4-0, varför göra mer än nödvändigt?

ooo

Från söderfemman noterar vi att Umekamraterna stod för årets skräll så långt då de 3-1-slog Obbola hemma. Omåttligt heta Furunäs/Bullmark 4-2-vann ju mot Mariehems FF i går och i nästa omgång, på torsdag, möts FBIK-Obbola. Men då får Furu klara sig utan Rödåbygden-förvärvet Tony Lundström som åkte på rött kort i går.

ooo

Glöm nu inte bort att byta i VF-coachen, fyra timmar kvar!

ooo

Någon match återstår att inrapportera. Men Ersbodamittfältaren Henrik Sennström toppar fortfarande tävlingen. Ny tvåa är Peter Reinholdt som är på väg att göra hela tävlingen till sin egen lilla lekstuga. Han ligger tvåa i själva tävlingen med sitt lag och är just nu också den spelare som dragit ihop flest poäng, 12 stycken på två omgångar. Mittfältseleganten är med i 26 lag och kostar 1,4 miljoner kronor. Kanske värd att byta in?

ooo

Tack och bock.

2 kommentarer

  1. Målgörarna mot Vilhemina för Umedalen Mohsen Kalateh gjorde 3 mål och så även Anders Norberg och David Viksten, Hendrik Andersson gjorde 2 och Rikard Lundberg gjorde 1

  2. Det här var den bästa text jag läst sen Tomas Ruuths cykelreportage för ett par somrar sen! Helt genialt!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *