Inget konstigt i FF:s idé

Konstgräs kontra naturgräs-debatten har redan fått utrymme i bloggen, men Skellefteå FF:s styrelseordförande Hans-Erik Hägglunds förslag förtjänar ytterligare plats.
– Vi vill lägga konstgräs på Norrvallas huvudarena. Det är den enda vägen att gå med tanke på vårt klimat, sa Hägglund tvärsäkert tidigare i dag.
Skellefteå FF har ju sedan tidigare valt att förlägga hela säsongen på konstgräset – trots att naturgräset nu är spelbart – och om Hägglunds idé går igenom ligger det plastmatta på Norrvalla redan inom något år.
– Vi har fått indikationer på att arbetet kan påbörjas nästa år, det vill säga sommaren 2010, sa Hägglund och tillade:
– Beslutet ligger hos kommunen, men det här är den linje vi driver.
Därmed skulle arenan brukas under hela säsongen, jämfört med de få månaderna den är öppen nu. Hägglund understödde argumentet med siffror:
– Nu används planen i kanske 100 timmar. Om vi får konstgräs kan vi använda den i, säg 2000 timmar. Det är ganska stor skillnad.

ooo

Det finns inget inom kommungränserna som slår Norrvallas välskötta gräsmatta i juni, juli och augusti. Problemet är att nio månader om året är det varken juni, juli eller augusti och då är planen, med vissa undantag, obrukbar för fotboll. Hans-Erik Hägglunds och Skellefteå FF:s argumentation är därför fullt förståelig – och kanske nödvändig för att elitfotbollen i Skellefteå överhuvudtaget ska utvecklas.

Fotbollen lär gå i första hand med andra ord, men andra områden riskerar att se sig åsidosatta. Friidrotten arrangerar med jämna mellanrum tävlingar med deltagande från hela Norrland och ett eventuellt underlagsbyte kan påverka negativt.

ooo

Matti Kilpelä, mittback i Skellefteå FF, om att stanna säsongen ut på konstgräset:
– Visst spelar man helst på vanligt gräs, men med tanke på att vi inte får träna på huvudarenan så är det här nog den bästa lösningen. Nånstans tror jag  att det gynnar vårt sätt att spela också.

ooo

Dagens livematch: Morön – Åkullsjön, 1-2, på Skogsvallens 100% äkta gräs.

Trött på Premier League-liknelser efter Renberg-Fowler-kopplingen? Well, I could go on all day. Åkullsjöns duktiga vänsterback Mathilda Pettersson satte nämligen en exakt kopia av Paul Robinsons frisparksmål mot Watford. Det var segermålet med 20 minuter kvar och Pettersson hyllades som matchvinnare med rätta – men det fanns ett par till som hjälpte Åkullsjön till tre poäng.

Målvakten Nina Smedberg höll nollan i första halvlek trots intensiv Morön-press. Hon klev av i paus på grund av ryggsmärtor, backupen Tina Andersson hoppade in och spelade… som en duktig backup ska göra. Hon var fullständigt briljant och firma Nina&Tina (borde starta ett företag) gav Åkullsjön chansen att vinna.

3 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *