Vägen till toppen är lång…


För ett par veckor läste vi LdB FC Malmö – Sunnanå SK 0-4.

En megaskräll, nej, mer än så – Sunnanå slog sitt bogey team nummer 1 på bortaplan med fantastiska 4-0. Två månader tidigare hade Sunnanå utmanövrerat Umeå IK på Gammliavallen, samma UIK som nu ser ut att jogga hem serien med sju poängs försprång.

Det var inte ens tur inblandat – Sunnanå vann rättvist båda gångerna – eller dålig form hos motståndarna – UIK vann före och efter och Malmö krossade Göteborg med 4-0 i omgången därpå. Kapaciteten finns bevisligen där – så är Sunnanå ett lag för tabelltoppen?

Svaret är än så länge nej, och Örebros tränare Rickard Holmlund förklarade varför.
– Även om både vi och Sunnanå skulle ta poäng för att hänga med de bästa lagen, så gäller det att klara av det mentalt. Vi är inga ”riktiga” topplag, som Umeå IK. De har vunnit och vunnit i flera år, och då har man en stor fördel i såna här lägen, sa Holmlund.

Han, som gjorde UIK till storlaget som vi känner det i dag, borde veta. Det finns en aspekt som är omöjlig att skriva ner på laguppställningen, likafullt är den avgörande för tabellstrider runt om i världen. Det är därför Liverpool klappar ihop i januari medan Manchester United varvar igång, och det är därför UIK kommer att hålla hela vägen. Vissa kallar det vinnarkultur, men det är mer än det – känslan av att veta hur man gör.

Sunnanå har inte befunnit sig i en allsvensk toppstrid de senaste 25 åren och de har en lång väg att vandra innan det gör det.

ooo

SSK:s bogey team nummer 2 tog tre poäng på Norrvalla, och det kändes ganska rättvist – trots att Sunnanå hade momentum efter 1-1-målet. Första halvlek var usel damallsvensk fotboll, andra var bättre, men Sunnanå skapade sina chanser uteslutande på fasta situationer och det blir lätt monotont. När det fungerar kan man inte klaga på det, när det fallerar är det precis vad vi ska göra.

1 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *