Norrfyran: lag för lag

 De regionala serierna har tagit sommarlov, division I gör det i morgon och damallsvenskan jobbar vidare i väntan på EM-uppehållet. Ska det hindra oss ifrån att få vår dagliga dos av distriktsfotboll? Naturligtvis inte. Istället tar vi en titt i backspegeln och ser hur norrfyran har utvecklats under de två månader som den har låtit sig underhålla oss.

Och tipset, satte jag alla tolv? Snarare två.

1. Sunnanå SK. 30 poäng.

Norrfyrans bästa trupp innehåller klasspelare som Leo Englund och Linus Almqvist – men Sunnanå hade inte tagit 30 poäng utan målvakten Jonathan Johansson. 18-åringen var reservmålvakt åt Skellefteå FF för en vecka sedan, samma kväll som Sunnanå åkte till Bastuträsk. SSK förlorade med 7-3 och fick ett nytt bevis på att Johansson behövs om treandrömmen ska leva vidare.

2. Medle SK. 22 poäng.

Fyrans största skräll – utan tvekan. Nykomlingarna har inte visat någon respekt för topplagen och de har stundtals spelat riktigt trevlig fotboll. Tränaren Jörgen Bergwall kom från Sunnanå inför säsongen och där fick Medle den välbehövliga erfarenheten som kan guida laget ännu längre. Forwarden John Lindblad har imponerat storligen.

3. Malå IF. 20 poäng.

En annan överraskning som övertygat. Målsättningen, att ta sig till elitfyran, blev aldrig några problem att infria till slut och Malå har utmanat de bästa. Pelle Sjöström, forward, är sylvass på topp – 14 mål talar sitt tydliga språk – och han behöver fortsätta på samma nivå för att Malå ska ha någon som helst chans i elitfyran till hösten.

4. Betsele IF. 19 poäng.

Här satt mitt tips – Betsele motsvarar förväntningarna, men med lite oflyt hade de kunnat missa elitfyran i sista omgången. De åkte på en tung hemmaförlust mot Bastuträsk trots massivt spelövertag som höll på att ställa till det och det blev onödigt spännande i sista omgången. Betsele är ett spelande lag och kommer att ställa till problem för många Umeå-lag.

5. Lycksele IF. 18 poäng.

Lokalkonkurrenten hamnar strax bakom. Det talas fortfarande om derbyt för en månad sedan som lockade storpublik – och nu väntar ett till i höst. Då blir det revanschläge för Lycksele som är inne i en obegriplig måltorka. De sex senaste matcherna har inbringat fem mål, det har funnits lägen för mångdubbla antalet. Enligt tränaren Stig Bäckman passar Lyckseles spel bättre i elitfyran.

6. Bastuträsk SK. 17 poäng. Målskillnad: +5.

Om Hollywood vore intresserade av att göra filmer om norrfyran så hade Bastuträsks öde varit ett utmärkt val. Med tre omgångar kvar hade Bastu bara åtta poäng – och det i särklass tuffaste spelschemat med Sunnanå, Betsele och Bergsbyn kvar. Vad de gjorde? Struntade i form och tabellplaceringar, tog tre raka segrar och gick till elitfyran på målskillnad.

7. Rönnskär Railcare IF. 17 poäng. Målskillnad: +4.

Rönnskär är ett eget kapitel i årets serie. Favorittippade inför säsongen förlorade de överraskande – då var det faktiskt det – premiären mot Medle, och det var en försmak av en miserabel säsongsinledning. Det pratades om att Rönnskär helt enkelt var sämre än förväntningarna, men 13 poäng på de fem sista matcherna före uppehållet visar att kapaciteten finns för en toppstrid. Starten fällde Rönnskär den här gången.

8. Bergsbyns SK. 11 poäng.

Bergsbyn har gjort ungefär vad som kan förväntas av dem – segrarna har kommit bottenlagen, hedersamma förluster i de övriga och det lär räcka för att undvika nedflyttning. Det finns ett par räddningsplankor, och därmed ska det bli fyran för Bergsbyn nästa år också. Forwarden Andreas Bergsten gör mål då och då, men det är han ganska ensam om – Bergsbyn har gjort näst färst mål under vårsäsongen.

9. Mjövallens BK. 11 poäng.

Mjövallen är svårbedömda och ojämna. Å ena sidan har de slagit lag som Lycksele och Bastuträsk, å andra sidan förlorat mot Blattnicksele/Sorsele och Bureå. Det krävs att Mjövallen börjar vinna mot bottenlagen också om de ska kriga till sig ett nytt kontrakt. Vårens ljuspunkt – mittfältaren Andreas Jonsson, född 1992, har sett pigg ut och satt fyra mål.

10. Bureå IF. 10 poäng.

Tio poäng låter kanske inte värst, men Bureå fick alla mardrömsstarters mardrömsstart i maj. Första segern kom i omgång sex – då hade Bureå fått med sig en poäng på de fem första matcherna. Laget är ungt, dalarna djupa men här hittar vi nästa talang: Mostafa Haydari, ännu yngre än Jonsson (1994), och enligt ryktena ännu bättre. Lyckas han göra sig ett större namn under hösten?

11. Blattnicksele/Sorsele IF. 9 poäng.

Kustlagen tycker att inlandslagen brukar vara svårbedömda, svårt att veta var de står inför säsongen. I år vet vi att Blattnicksele/Sorsele får det tungt i höst. Det har rått stor spelarbrist och gamla klenoder har dammats av. Det återstår att se om det räcker till nytt division IV-kontrakt, kanske med hjälp av ett par kryss mot bättre lag – Blattnicksele har tillsammans med Lycksele flest oavgjorda matcher (3) i serien.

12. Bolidens FFI. 4 poäng.

Här är andra tipset som gick in. Boliden skrällde ordentligt i premiäromgången och slog Bureå med 4-2 – starkt, förstås. Problemet, som de inte visste då, var att den vinsten skulle innebära tre fjärdedelar av den totala poängskörden. 0-11, 0-10 och 2-10 är inte särskilt vackra siffror. Boliden räckte inte till i norrfyran och det är ytterst tveksamt om de gör det i höstfyran.

ooo

Från en tabelljumbo till en annan – Skellefteå FF tar emot mittenlaget Västerås i sista matchen före semestern. VSK:s tränare Jörgen Zetterström fick frågan på officiella hemsidan om vem som är FF:s farligaste spelare.
– De har en högerytter som jag gillar, svarade Zetterström.

Då är det bara att börja gissningsleken – vem är denne högerytter? Erik Andersson? Han har visserligen imponerat utifrån förutsättningarna, men knappast. John Eriksson? Duktig, men han har ju varit skadad länge. Emil Lindblad Kernell? Har gjort det bra när han fått chansen, men han har mest hållit till vänsterkanten eller i mitten. Fredrik Lundh? Mest suttit bänk i år. Jonas Hellgren? Har gjort sporadiska inhopp på kanten, men till största delen varit forward. Vem är det egentligen Zetterström tänker på?

3 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *