Ångestavslutningen

Höstfyran har vibrerat av ångest hela hösten och på söndag når ångesten sitt klimax. Men hur hård baksmällan blir vet vi redan på lördag kväll. För då avslutas division III norra Norrland och då vet vi om Norsjö fixat nytt kontrakt eller inte.

Klarar sig Norsjö kvar åker tre lag ur höstfyran, åker Norsjö ur trean åker fyra lag ner till femman.

Hur är då förutsättningarna?

Jo, om höstfyran anses jämn så är norrtrean än jämnare. Sjukt jämn. Rent teoretiskt kan tabellfemman Ohtana/Aapua bli ett av de tre lag som åker ur.

Ni har tabellen här i sammandragsform:

5) Ohtana/A 28 p, +1, 6) Kiruna 27 p, –1, 7) Sävast 27 p, –2, 8) Assi 26 p, – 2, 9) Norsjö 26 p, –5 , 10) Kalix 26 p, –34, 11) Hemmingsmark 25 p, – 5

Och så här spelas avslutningsomgången (som är så raffinerat utformad att det endast är Assi-Norsjö som är ett möte mellan två nedflyttningskandidater:

Sista omgången: Assi–Norsjö, G/M–Ohtana, Sävast-Notviken, Morön–Hemmingsmark, Bergnäset–Kalix, Teg–Kiruna.

För Norsjös del så krävs det nog nästan seger mot Assi för att klara kontraktet. Vinner man så är man definitivt klara men om man bara kryssar måste man lita på att tabelljumbon Bergnäset tar poäng av Kalix.

ooo

Nog om det. Åter till höstfyran. I ett worst case scenario åker alltså fyra lag ur den serien. Just nu är de tre sista lagen ”norrlag” vilket ju innebär att det kan bli en del omkastningar till nästa år. Lag som Robertsfors BK (om de klarar sig kvar) och Hås kanske får bege sig till norra fyran nästa säsong då söderlagen är i majoritet bland de 24 division IV-klubbarna.

7) Mjövallen 10 3 4 3 27–21 6  17
8) Ersmark 10 4 1 5 24–23 1  15
9) Robertsfors 10 3 2 5 21–22 –1 15
10) Bergsbyn 10 2 3 5 9–29 -10  14
11) Blattnick/Sorsele 10 3 1 6 17–31 -14 12
12) Boliden 10 2 0 8 13–34 -21  7

Och här är sista omgången: Robertsfors–Blattnicksele/Sorsele, Täfteå–Ersmark, Bergsbyn–Boliden.

Noterbart här är att Robertsfors IK har match på lördag mot Boden och således kan slänga in sina bänkspelare därifrån på söndag i höstfyran för att säkra RBK:s plats i division IV.

ooo

Elitfyran vanns ju av IFK Umeå och de förtjänar ett grattis! Precis som Tegs SK i fjol har de kämpat ett par år för att ta klivet upp och IFK Umeå har gjort en strålande säsong i år och är väl värda att kliva upp. Tyvärr blir de enda länslag i division III. Och risken finns förstås att de tappar ett par spelare hoppar över mellansteget och kliver upp till något av de fyra Umeålagen i tvåan i stället? Det kan inte bli helt lätt att rekrytera spelare till trean när tvåan ser ut som den gör.

Men det är ju nästa problem. Den här veckan förtjänar IFK Umeå att hyllas. Så grattis!

11 kommentarer

  1. 3 lag från norra åker ner i femman och sannolikt tar sig Röbäck upp via kvalet. Två år till med Elit- resp höstfyran så har vi bara lag från Umeåtrakten i fyran. Oddsen på att skellefte-/inlandsmaffian återgår till det gamla??

  2. På tal om SSK tycker jag bloggen borde uppmärksamma att juniorlaget slog ut G.I.F Sundsvall i J-SM kvalet. Nästa match Brommapojkarna hemma på söndag.

  3. Varför uppdateras inte bloggen? Det händer ju mycket spännande saker ute bland fotbolls-klubbarna nu som förbereder sig inför kommande säsong…

  4. Riktigt tråkigt att bloggen dött, ännu mer tråkigt att vi inte får veta varför. Det är väl enkelt att bara skriva varför det inte bloggats? Om Tomas Ruuth inte har tid kanske nån annan kan ta över? Bloggen behövs… !!!

  5. Riktigt tråkigt att bloggen bara har dött ut. Om inte Ruuth (snälla fortsätt) vill så bör pinnen lämnas över till någon annan som har motivation att fortsätta uppdatera bloggen. Den behövs!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *