Stora, stygga Piteå

Piteå IF besegrade återigen Robertsfors, för tredje året rad. Det mest symboliska i matchen? Det var när unge Jesper Lundqvist blev tryckt i marken av Piteåspelare. ”Det där är ju rött kort” kved någon från RIK-bänken. ”Kom igen nu domaren” hördes det från läktarhåll.

Rutinerade Joel Gradins svar? ”Vi måste tuffa till oss”. Spot on herr Gradin. Piteåspelaren fick mycket riktigt gult kort för sin tackling och mer än så var det inte. Gästerna markerade och RIK föll. Stora, stygga Piteå visade vart skåpet ska stå. Robertsfors hade förtvivlat svårt att skapa några riktiga målchanser och dagens premiär på Stantorsvallen lämnade nog fler frågetecken än svar för herrar Eskelinen/Hemmervall.

– Vi skapade mer chanser i premiären. Vi gör för många misstag, sade Eskelinen efteråt.

Känns inte som RIK har bestämt sig riktigt för hur man ska anfalla. Fjällström-Winka agerade i någon form av targetroll i första med Gradin på vänsterflanken. I andra bytte man men det hjälpte egentligen föga. Det var först när backarna Joel Burström och Jesper Larsson började slå längre mot kvicke Jimmy Bergström som det åtminstone skapades embryon till chanser.

ooo

Piteå gjorde 3-0 på hörna men det blev konstigt nog avblåst för offside.

ooo

Umedalen tog sin första trepoängare efter 3-2 borta mot Anundsjö. I första halvlekens motvind hade man sin bästa perioden mellan 10:e och 35:e minuten då man också gjorde såväl 1-0 som 2-0. Först genom Gustaf Persson och sedan Jesper Lott. Med 20 minuter kvar blev Adam Nylander fälld och Jesper Lott sköt in 3-1 på efterföljande straffspark. Hemmalaget fick i slutet en tveksamt dömd straff vilket gav slutresultatet 3-2 till Umedalen.

ooo

Ersboda förlorade hemmapremiären i vad som enligt VF-sportens Lina Bergström inte var någon höjdartillställning. IFK Luleå vann med 2-1 inför 237 på Gammlia. Daniel Larsson nätade efter ett fint inlägg från Simon Johansson. Hemmalaget hade mycket boll men lyckades inte skapa något utav det. Många misstag.

Tränare Örjan Andersson var av förklarliga skäl inte särskilt nöjd efteråt.
– Vi är inte farliga och slarvar så in i norden, sa han.

ooo

Ny förlust för Mariehem. På en ”naturgräsplan” vann hemmalaget Härnösand med 1-0 efter mål av Alen Zulovic i 85:e minuten. Ett antal kvalificerade chanser skapades men ingen utdelning för MSK. Yttern Niklas Wiberg och Jonas Lundmark bra idag.