Svänggänget på Vallen

Det är en riktig berg-och-dal-bana att se Umeå FC i år.
Högt blandas med lågt, kasst blandas med briljant. Som i dag.
Först Adam Chennoufis fantastiska 1-0-mål där han satte en tåfjutt från 20 meter av högsta Romarioklass och UFC innan dess med två snabba pass och en avledande Jonas Nilsson-löpning hade givit Chennoufi fri lejd i mitten. Sedan följde i princp en halvtimme av lojt, slappt, oprecist UFC-spel där man bjöd Västerås in i matchen igen.
Men, därefter blixtrade UFC till. Igen.
Jag satt och såg matchen med kollega Westman och vi såg ett Umeå FC vars spel helt gått i stå och där Johan Larsson inte haft många lyckade insatser under de första 60 minuterna. Men Johan Larsson vore inte Johan ”Uppåner” Larsson om han sedan inte skulle skapa tre, fyra lägen nästan helt på egen hand. I 63:e minuten gjorde han det då han ryckte förbi sin mittfältare och hittade Danny Persson med ett perfekt instick. Sedan var Persson urstark i sin klassavslutning till 2-2. Larsson blev sedan hysteriskt bra under en 20-minutersperiod.
Och Umeå FC tog till slut en superviktig seger (även om sista minuterna kändes hysteriskt nervösa). Dels för vändningen och dels för känslan av att man i år verkligen kan haka på och utmana i toppen på allvar.
Det svänger och kränger om årets Umeå FC. Stuart Gibson var efter matchen lite besviken på hur UFC hanterat 1-0-överläget i första halvlek. Hur man slarvade bort för mycket passningar och inte hade tålamod nog att vänta på rätt läge. Samtidigt var han oerhört nöjd med att dippen inte räckte matchen ut som den gjort några gånger tidigare.
Och när UFC klarar av att avsluta matcherna så här och när man visar att det finns karaktär nog att komma tillbaka, ja då kan man faktiskt ta att det svänger lite väl mycket. Dessutom kommer ju självförtroendet med poängen. Nu väntar Dalkurd borta i nästa match och därefter Vasalund hemma. Tufft två gånger om, men kan laget fortsätta på den inslagna vägen kan det nog bli en rolig fotbollssommar på Vallen.
ooo
Segern i dag togs dessutom utan Robert Mambo Mumba på planen och med ett till stora delar hemvävt lag. Starkt det också.
ooo
Umeå IK reste sig i dag igen efter den tunga förlusten hemma mot AIK förra helgen. Två mål av Rita Chikwelu gav dem en riktigt viktig seger och även andrum till tabellens bottenskikt. Det har blivit den säsong som många förväntade sig. UIK har ett ungt och orutinerat lag och svårigheten för unga och orutinerade lag brukar vara att kunna hålla fokus i 90 minuter vecka efter vecka, över en hel säsong. Precis så är det för UIK just nu.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *