Signerat Lindberg

Efter en helg med perfekt blandning av sött och surt sitter jag nu här och ska försöka samla ihop alla de intryck som kastats över mig under helgen. Det är nästan så jag inte vet vart jag ska börja, men för att vara lite strategiskt så börjar jag i dur – däremot är det inte allt för lätt att avsluta i moll den här helgen.

malå if

malå if

Malå IF vann division IV Norra efter att ha gjort en otroligt jämn säsong. Betsele IF håsades inför säsongen, bland annat av undertecknad, mycket på grund av värvningen av Rickard Eriksson – som klarade pressen och vann skytteligan på 27 gjorda mål före Drängsmarks Jonas Lindgren(24 mål) – och även den oerhörda bredden på anfallsresurser. Men laget vaknade för sent och slarviga förluster som bortaförlusten mot Mjövallen, bland annat, kostade dem seriesegern då Malå klarade att hålla sig från sådana förluster.

Noterbart från division IV är annars Lycksele IF:s oerhörda tapp under hösten. Laget började matcha in sina juniorer då laget inte ville vinna serien – något som hade inneburit att laget skulle tappa många av de rutinerade spelarna – och därför valde man att ”lägga sig”, inte i ordets rätta bemärkning, men det har säkerligen inte varit populärt i Lycksele – eller hos många av motståndarna i norrfyran heller för den delen. Spelar man inte för att vinna så tycker jag att fotbollen förlorat sin innebörd.

I botten av norrfyran så hittar vi Vilhelmina IK. Laget har inte de ambitionerna som krävs i division IV och därför åker man också ut. Att inte kunna matcha ett lika bra på bortaplan blev ödesdigert för Markus Lejons lag, men även bristen på ett fungerande försvarsspel. Bastuträsk tappade mängder med spelare till Bureå IF inför årets säsong, men lyckades ändå göra en helt okej säsong och kämpade – mot just Bureå – om att rädda kontraktet. Snart får vi veta om det betyder division V-spel kommande säsong.

Drängsmark/ Ostvik ska även ha en elogé för en väl genomförd säsong. Laget, med skytteligatvåan Jonas Lindgren, Micke Lindahl, Alexander Pettersson och Erik Andersson i spetsen har gjort en riktigt bra säsong och kommer säkerligen följa upp den med fler bra säsonger i division IV – om man får behålla alla spelare vill säga. Ryktet säger att Morön BK är intresserade av Anderssons tjänster inför kommande säsong.

***

Här har ni en samling glada grabbar efter gårdagens – djupt efterlängtade – serieseger.


FOTO: Julia Lindberg

Vi kliver upp i serierna och gratulerar Morön BK till division II-platsen. Skulle det vara så att Skellefteå FF inte – mot förmodan måste vi väl säga med tanke på att endast Älgarna står i vägen för ett division I-kontrakt – så har länet lite väl många lag i division II – även om några är på väg ur. Det är lite i överkant tycker jag – och då börjar i alla fall jag undra om det inte vore dags att spetsa till lagen och få ett lag från Västerbotten i superettan, eller varför inte, inom en distanserad framtid – kanske även i Allsvenskan. Morön har i alla fall gjort en makalös säsong. Laget såg otroligt starka ut förra säsongen när man åkte ur kvalet till tvåan, men i år inledde man riktigt segt och förlorade även säsongens två inledande matcher.

Laget kom tillbaka och var riktigt bra under en tid – ända fram till den tragiska bussolyckan som gjorde att laget tappade nio startspelare en längre tid. Laget svajjade ordentligt i de första omgångarna efter olyckan, men enades sedan som en oslagbar enhet som överlistade allt i sin väg. Laget fick Lennart ”Lelle” Viklund att hoppa in och förstärka i krisen, Sebastian Stenvall flyttade hem – och har varit sanslöst bra stundtals i den grönvita tröjan – och dessutom fick man tillbaka Simon Åström efter en lång tids skadefrånvaro. Allt detta summerat gör att Morön BK nu – äntligen får man väl säga – är klara för spel i division II. Men sanningen är den att laget inte riktigt är redo för den utmaningen ännu. Man behöver förstärka på vissa positioner.

Bredden är genuin i laget, men viss spetskompetens behövs. Johan Lindgren från Bureå kontaktades inför den här säsongen och jag skulle bli chockad om detta inte kommer hända inför kommande säsong också. Erik Andersson är en annan som skulle förstärka och sen skulle jag – om jag var i Moröns sits – även titta neråt i serierna. Fredrik Lundh har gjort klart sitt sabbatsår och kan mycket väl vara en tänkbar förstärkning. Erik Tjernkvist måste övertalas att fortsätta och då har man tre klassmålvakter att luta sig mot.

Förutom detta tycker jag att laget behöver rutin. Övertala Lennart Viklund att stanna som inkörningsport i tvåan så laget håller sig kvar – en säsong kanske han kan tänka sig att offra, men det vet han nog bäst själv. Skellefteå FF kommer säkert att vara ute på transfermarknaden och leta spelare – så konkurrensen kommer finnas där och man måste vara ute i tid. Försvaret måste även förstärkas. Där finns drömförvärv som Mikael Berggren, men även i Sunnanå kan man hitta spelare som är redo för division II. Alexander Brinkmann är ett år äldre – även han – kommande säsong och skulle säkerligen kunna ta steget dit tills i april. Kommentera gärna om du har något bra tips på spelare som Morön kan värva.

*****

Ytterligare en serie uppåt i seriesystemet hittar vi Skellefteå FF i en tajt match mot den ständige tvåan IFK Luleå. Det börjar nästa bli en parodi och jag förstår att man är less i norrbotten, laget går ju nämligen mot sin femte raka säsong som tvåa i division II – det är inte utan att man tycker synd om Per Mettävainio, Johan Isaksson och co.

Skellefteå hade inför säsongen inte ett lag som var tillräckligt bra att vinna serien. Här talar jag enbart för min egen åsikt såklart, men laget har gjort det makalöst bra. Jonas Desai har varit, på ren svenska, förbannat bra! Olov Bergkvist har blommat ut till den mittbacksgeneral han verkligen är och kommer med all säkerhet inte spela i Skellefteå FF kommande säsong. Emil Lindblad Kernell har utvecklats i astronomisk takt sen han fått rollen av Samir Kanlic och Claes Grenholm att spela defensiv mittfältare. Där har vi en annan som inte spelar i FF kommande säsong, skulle inte bli allt för överraskad om han följer E4:an – och undertecknad – för en flytt tillbaka till Umeå och skriver på för UFC, men vet vet – som Lisa Ekdahl sa.

Samir Kanlic är annars anledningen till att man varit så bra den här säsongen. Tränaren har ett otroligt driv som irriterar många, men som berör sina spelare och får dem att prestera. Han kommer, mest troligt, inte heller vara kvar i FF:s organisation kommande säsong. Samma sak gäller Desai – han förtjänar en högre serie och bättre omgivning.

Skellefteå FF är i alla fall bara ett magplask från division I – låt oss hoppas på att det inte blir en lika miserabel som den var vid förra blixtvisiten.

*****

I de lägsta serierna så dominerade Bjurfors och Sörböle som förväntat i Skellefteå. Sörböle gick genom serien obesegrade med 18 raka segrar – det gjorde inte Bjurfors utan man fick se sig besegrade av Renbergsvattnet tidigare i höst – något de varit duktiga på att påpeka för underteknad.

71 mål stannade Fredrik Lundh på till slut. Simon Karlsson i Jörn, västerbottens målskytt förra säsongen, slutade på 32 mål i division V – det säger lite om Rickard Erikssons merit att göra 27 mål i fyran. Riktigt bra Rickard, men enligt info till fotbollsbloggen så skulle siffran kunnat vara det dubbla om effektiviteten varit bättre. Vill påpeka min rätt till källskydd på detta. Tack för det.

*****

IFK Åhlund slog ihop med Byske inför årets säsong och detta gav en uppgradering av det mesta och nu kan dem titulera sig som ett division IV-lag till kommande säsong. Frågan är bara om de kan göra en lika bra premiärsäsong som Medle gjorde förra året och som Drängsmark gjort i år. Förhoppningarna finns. Slänger in en lagbild på de glada grabbarna. Starkt jobbat!

*****

Nu återkommer vi till Morön BK, för det ska faktiskt nämnas återigen vilken säsong som lagen, men framför allt föreningen, gjort den här säsongen. Alla fyra seniorlag har nämligen vunnit sin serie. Morön City dam, Moröns division III-dam, division III-herrarna och Morön City i division V-mellersta. En sanslös säsong som måste tituleras både en och två gånger.

Damerna var såhär glada efter segern för någon helg sedan – det blev ju klart först i helgen att det fjärde och sista laget gick upp, alltså herrarna.


FOTO: Björn Israelsson

Återigen grattis Morön.

*****

Fotbollshelgen summeras inte där utan jag fanns dessutom på plats då Umeå Södra FF, med största sannolikhet, säkrade kontraktet för spel i damernas division I-norra även kommande säsong. Lisa Lantz och Emma Sundberg bjöd på riktigt bra mittfältsspel och jag satt och mös av att se riktigt bra fotboll spelas av tjejerna. Erika Blomstrand gjorde två mål och var riktigt bra tillsammans med Victoria Forsmark så skapade dem väldig oreda för Rågsveds försvar. Laget vann med 3-0, men hade fyra stolpskott i den första halvleken och det kunde definitivt varit mer mål för det fanns chanser för att skapa tennissiffror i matchen.

*****

Internationell fotboll har ju också spelats, men där tänkte jag bara nämna kort att det är väldigt tungt att vara Liverpool-supporter för tillfället. Lagets ägarfråga stör laget så djupt och jag ska nog inte ens börja tänka på hur mycket jag, som ”förståsigpåare”, skulle kunna säga, tycka, analysera och kritisera om detta – då skulle det här blogginlägget bli tre gånger så långt. Minst!

*****

Zlatan gjorde mål också. Hurra! Eller? Ja, vi säger väl så. Då har jag nämnt det också.

*****

Jo, just ja. Dan Burlin är ju återigen i träning. Han kommer vara tillbaka i spel till kommande säsong och nu börjar man ju undra vart han ska ta vägen? Skellefteå FF kommer garenterat att höra av sig och frågan är om inte Umeå FC kanske skulle fundera i samma banor. Vad tror ni?

Jag tror personligen att Dan siktar högre än division I, men frågan är hur flyttlasset påverkar. Ja, vem vet?

*****

Sunnanå har ju gjort en härlig säsong och imponerat på många med ett så ungt lag, framför allt på mig. Många intressanta spelare finns till förfogande för Skellefteå FF till nästa säsong och det kommer garenterat att bli fler än William Schönfeldt, som redan tagit steget, som kommer vara intressanta för Claes Nilsson och Arne Olofsson i Skellefteå FF.

*****

Ja, där sätter jag nog stopp för kvällens skrivning om Skellefteåfotbollen. Kanske blir detta en klackspark som sätter press på kollegorna att göra desamma för Umeås version. Vem vet, som Lisa Ekdahl sa.

Sist, men definitivt inte minst, så vill jag påpeka att har du någon rolig kuriosa som hänt under säsongen, någon prestation, tabbe eller skämt som ska belysas så är det bara att mejla in detta till mig på [email protected] så ska jag försöka belysa detta på bästa sätt. Lagbilder tas gärna emot också!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *