Huvudbry för Nilsson och Co

Jag är väl medveten om att det är aningen ansvarslöst att börja prata om något som inte ännu är 100 procent klart. Men vem är egentligen så eftertänksam som man alltid borde vara – jag vet då att jag inte är det – så sen om ni försöker lura er själva, ja det får ni själva stå för.

Men för två säsonger sen befann sig Skellefteå FF i samma sits som man nu sitter i. Nämligen att stå och smygtitta in i division I-rummet man så gärna vill befinna sig i, men hur ska man göra för att inte dricka samma surmjölk man gjorde senast? Då, för två säsonger sen, hade man ett namnkunnigt lag – ska väl nämnas att det laddade ordet får tas med en nypa salt om man inte är född med tredje siffran i form av en etta i sitt riktnummer – med Dan Burlin, Matti Kilpelä, Andreas Lindgren, Mikael Berggren och Rasmus Lindgren. Laget har bytt ut dem mot Fredrik Hillergren, Anton Olofsson, Emil Pettersson, Jens Lindström, Leo Englund och Florian Gramada – namn som, med all respekt, Stuart Gibson inte mister någon sömn över.

Vad finns då att tillgå vid ett möjligt avancemang? Ja, ska man vara helt ärlig så är det väldigt tunnt om division I-mässiga spelare i 0910-regionen och i mångt och mycket måste man titta utåt för att hitta förstärkningar – i min mening. Lägg dessutom till att Morön BK kommer jaga lika hårt för förstärkningar och att E4-kollegorna i Umeå FC säkert kan vara och rycka i ett namn eller två. Skulle dessutom laget bli av med någon av de spelare som, om möjligt, tar dem till division I – jag pratar om Jonas Desai, Olov Bergkvist, Emil Lindblad Kernell, Goran Zdravkov, John Eriksson och Fredrik Enberg – så har laget mycket att ta igen bara där. Samir Kanlic är dessutom ett viktigt namn att behålla. Den engagerade och målmedvetne tränaren tillför mer än många tror, och för att kunna göra nästa äventyr till ettan mer långvarigt än det föregående, så kan en förlängning med Kanlic visa sig helt avgörande.

Ska man snabbt dra en övergång av de spelare, även nu i 0910-regionen – men med vissa små avstick – som ens kan nämnas i form av nyförvärv till kommande säsong. Ja, då ser det som sagt tunnt ut – för att säga det minsta.

Kollar vi igenom division III så tror jag det är att glömma några förvärv från Morön. Norsjö lär inte vara allt för pigga att bli av med för många spelare, men en spelare har faktiskt redan varit och tränat med FF. Reza Hossein är en teknisk mittfältare/anfallare som kan bjuda på både det ena och det andra i form av underhållning. Om han är division I-mässig? Nej, jag tror inte det.

Vi pausar resonemanget en aning. Jag måste först bli överrens med mig själv i det här – och för dem som inte känner mig kan jag avslöja att det inte alltid är alldeles lätt. Om vi börjar med att spekulera vad laget behöver. För det första behöver man en anfallare som levererar mål. Robin Nilsson skötte det helt okej i förra vistelsen i ettan, men han klarade inte av att spela ensam forward i den utsträckningen man hade tänkt. Visst gjorde han en del mål, men spelmässigt saknades väldigt mycket. Förutom en riktigt målskytt behöver man en högerytter i samma klass som John Eriksson på vänsterkanten. Man behöver två nya ytterbackar och framför allt – en ersättare till Matti Kilpelä – eller varför inte försöka få tillbaka honom? Nu lär det knappast vara ett alternativ och jag tror man får svårt att behålla Bergkvist där bak och då snackar vi problem.

Dan Burlin är tillbaka i träning och kommer återvända till fotbollen inför nästa säsong och han vill såklart Nilsson och Co ha till sig. Går vi neråt i serierna för att hitta nyförvärv, vilket jag tror att Claes Nilsson och Arne Olofsson i Skellefteå FF kommer att göra, så är Rickard Eriksson det namn som klingar bäst. Eriksson var ett riktigt tillskott när han kom till Umeå FC och har öst in mål i fyran. Han kan absolut vara ett namn för FF. Om inte som forward, så möjligtvis som högerytter. Johan Lindgren i Bureå skulle vara en grym högerback i FF. Ett bättre alternativ än Isak Pettersson från Mjövallen, som jag vet att både Morön BK och Skellefteå FF redan tittat på – även om han är mittback.

Simon Karlsson från Jörn är bara 17 år gammal och ska det bli något av honom är det nog dags att han lämnar Jörn illa kvickt. Men någon division I-anfallare är Karlsson inte ännu. Frågan är vad som är bäst för honom. Sunnanå i vintras var svaret på den frågan, vad det är i dagsläget kan jag inte svara på. Erik Andersson, Drängsmark/ Ostvik, var tilltänkt att förstärka laget redan i år. Men Andersson har velat stanna i Drängsmark och FF har egentligen inte behövt honom, men till kommande säsong kommer han tillfrågas om att spela permanent med de Röd-svarta – något annat skulle förvåna mig något enormt.

I Sunnanå är det väl Victor Ledin, Alexander Brinkmann, Alexander Stenlund, Rashed Mohammed Anwar och Mustafa Haidari som är närmast FF. Vilka av dem som kommer få spela kommande säsong är osäkert. Men skulle Alexander Stenlund tuffa till sig och återgå till ytterbackspositionen han hade i Myckle så kanske det kan vara aktuellt. Brinkmann är annars den jag känner ligger närmast till hands, men även där så avgörs mycket av hur vinters utveckling ser ut.

Snart börjar spekulerandet leda mot sitt slut, men det är väl även så att man måste nämna Fredrik Lundh. 71-målsmannen från IFK Bjurfors kommer bli ett hett villebråd i höst och frågar man mig, utan att ha frågat Lundh själv, så tror jag att han kommer välja att fortsätta i moderklubben och kanske locka några gamla FF-kompisar dit istället för att återvända till FF och kämpa för speltid i ettan.

Får jag säga det själv så skulle min önskelista se ut enligt följande, med utgångspunkt från de norra delarna av västerbotten:
Rickard Eriksson, Betsele IF – Anfallare.
Johan Lindgren, Bureå IF – Back.
Mikael Berggren, Medle SK – Back.
Dan Burlin, Klubblös – Mittfält/Anfall.
Alexander Brinkmann, Sunnanå SK – Mittfält.
Matti Kilpelä, Finland – Back.

Nu har hjärnan gått tillräckligt på högvarv för den här kvällen, men nämn gärna dina egna synpunkter. Självklart finns det spelare utanför Skellefteå, men vi börjar såhär. Jag menar, inget är ju klart än.

3 kommentarer

  1. Kul att du skriver så mycket! Men sluta överskatta dina gamla favoriter från MIK! Du får det att låta som att dom är bäst i världen. Dom är duktiga, men Brinkmann rankas nog lägre än både Viktor Ledin och Rashed Mohammed Anwar i dagsläget.

  2. Du kan absolut ha en poäng i det du säger. Det man ska tänka på är ju hur de ska passa in i laget. Jag tror personligen inte att Rashed är redo att ta steget till FF ännu. Och anledningen till detta är väl främst hans brist på fysik, men det är väl först efter att dem fått chansen man kan säga detta med säkerhet. Victor Ledin och Brinkmann är tämligen lika i sin spelstil enligt mig, möjligen att Ledin är lite målfarligare, men Brinkmann har andra styrkor som överglänser Ledin. Där har du mitt resonemang i frågan. Sen om du/ni köper det eller inte – det är upp till er.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *