Tuff höst att vänta!


Tyvärr, efter min flytt till Umeå, så hade jag inte möjlighet att följa Skellefteå FF – Älgarna på plats – men efter påläsning och samtal med några av matchens deltagare så börjar bilden skapas i undertecknads hjärna. Skellefteå FF hade allt i egna händer. Ett fullständigt bedrövat IFK Luleå skulle fortsätta och vara den eviga tvåan – för femte säsong i följd – något som skulle knäckt laget fullständigt, men nu var FF snälla nog att ge bort division I-platsen till sina toppkonkurrenter.

För det var exakt vad man gjorde – man gav bort både segern och division I-platsen. Spelar man med en man mer mot ett mediokert Älgarna så ska man bara vinna – speciellt med tanke på hur viktig matchen var! Det är helt enkelt för dåligt, det är inget att hymla om, det garenterar jag att såväl spelare som ledare i Skellefteå FF håller med om – i alla fall med lite distans till det hela. Nu väntar en väldigt(!) tuff höst för Arne Olofsson, Claes Nilsson och de andra i Skellefteå FF:s sportgrupp. Man ska nämligen försöka ladda om för ytterligare en säsong i division II, eller ”skräpligan” som Jonas Desai så vackert uttryckte det. Kanske så att det får stå för honom, men ni fattar poängen.

Laget kommer nu att drabbas av en massiv spelarflykt, säger jag utan 100 procent koll på hur spelarnas kontrakt är skrivna. Olov Bergkvist lär knappast vara speciellt sugen på att fortsätta i division II. Jonas Desai, Samir Kanlic, Goran Zdravkov, Emil Lindblad Kernell med flera lär garenterat leta sig uppåt i seriesystemet, om de inte har skrivna kontrakt som sträcker sig över den säsongen som ej går att förhandla om. Det måste jag pinsamt erkänna att jag har för dålig insikt i. Det är för dåligt det med. Nog om det. Drömvärvningen Dan Burlin lär väl knappast vara realistisk med tanke på dagens resultat. Nej, Skellefteå FF kommer få det oerhört svårt att ens vara ett topplag kommande säsong – om ni frågar mig.

Tapp av Bergkvist skulle göra att hela defensiven måste göras om. Mittbacksklippan och navet i de rödsvartas försvar är helt enkelt för bra för division II och att stanna vore kritiskt för hans framtida utveckling och karriär – han måste helt enkelt leta sig vidare och uppåt i seriesystemet.

Goran Zdravkov kanske stannar, men det hänger helt och hållet på om Samir Kanlic gör det. Något jag ställer mig väldigt frågande till. Jonas Desai skulle definitivt kunna flytta söderut, spela lite musik och fotboll i en högre division. John Eriksson vet jag har fått anbud att provträna med klubbar med namn som får fotbollstokiga att dreggla lite lätt. Emil Lindblad Kernell tror jag flyttar söderut – definitivt om flickvännen Linda Fransson väljer att söka sig till ny klubb efter en misslyckad säsong i Sunnanåtröjan. Vem vet – mest troligt bara dem själva.

Skulle laget tappa alla dessa spelare vars spetskompetens gjort att man blivit ett topplag i första början, så skulle laget få det tufft att ens komma före Morön i division II nästa år. Om man inte värvar in ny spetskompetens såklart, men det återstår ju att se.

Nej, det är vitala delar man blottat i Skellefteå FF. Frågan är nu om dolkstöten kommer eller om laget klarar att behålla sina stjärnor och komma tillbaka. Skellefteåfotbollen hade definitivt behövt positiva besked i helgen. Skellefteå FF till ettan och Sunnanåseger som säkrat kontraktet i Damallsvenskan – nu finns risken för att det blir ännu dystrare för fotbollen i staden. Något måste göras. Man måste hitta en långsiktig plan för att få ett elitlag i västerbotten – även om det krävs att ett samarbete skapas mellan Skellefteå och Umeås topplag – något jag i och för sig har svårt att se. Men nu är det kritiskt – nu är det bara att ni jobbar, Nilsson och Olofsson!

2 kommentarer

  1. Vilket surr av krönikören.

    Varför skulle majoriteten av Skellefteåspelarna inte stanna kvar i klubben? och tränaren med för den delen.

    Tro inte att div 2, eller Skellefteå FF, är bättre än vad de verkligen är.

    En skräpliga för att citera en bitter Desai, med de spelare den förtjänar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *