Tankar inför säsongen: Bålfors

Umeå IK och damallsvenskan har redan tjuvstartat.

På söndag inleder Umeå FC sin resa och nästa vecka följer övriga förbundsserier. Det är med andra ord hög tid att Fotbollsbloggen tar en titt i spåkulan, funderar en extra gång och sedan börjar hamra på tangenterna. Svårare än så är det inte.

Umeå IK började som bekant med en 2-0-seger och går återigen en ljus framtid till mötes. Med alla friska och krya har man en trupp som tillhör toppen av damallsvenskan. Ldb Malmö, Linköping, Tyresö och K/Göteborg är främsta utmanare.

Lyckas Blomqvist/Bergqvist/Ljungberg sätta defensiven samtidigt som man får det offensiva samarbete mellan Bachmann och Chikwelu att klicka, då tror jag definitivt på UIK som en tänkbar kandidat till deras målsättning, en topp-3 placering.

Umeå FC? Här har Örjan Andersson och Stuart Gibson ett gediget arbete framför sig. Det drällar inte direkt av rutinerade herrar i truppen. Prioritet ett är att få ihop gruppen och få dem att dra åt samma håll. Tyskland i VM 2006 är ett utmärkt exempel på vad  ett samspelt gäng kan uträtta en magisk sommar.

SM-guldmedaljören i hockey, Färjestads BK:s motto är ”hungriga vargar jagar bäst”.

Samtliga i Umeå FC bör falla inom den ramen.

Ett stort avbräck är Adam Chennoufi. Han, Erik Lundström och Johan Larsson är nyckelkomponenter i offensiven.

Med tanke på det spelarmaterial Andersson/Gibson har till sitt förfogande hade jag föredragit 4-2-3-1. Ett flexibelt spelsystem där det med en knappt märkbar förändring blir 4-4-2. Med ett sådant spelsystem får man större användning för spelare som Carl Pettersson Lif, Simon Mårtensson, Timothy McNeil och Johan Wilhelmsson.

ooo

Herrarnas division II kommer bli spännande. Jag höjer varningens finger för Mariehem och sätter ett frågetecken för Umedalens IF. MSK har en intressant mix av spelare och en spelidé som är i tiden.

Umedalen å andra sidan har riktigt stjärnspelare. Men mellan spets och bredd är gapet stort. Förmodligen allt för stort i en trupp där skadebenägenhet varit ett ständigt orosmoln.

ooo

Damettan? Torsk för Umeå Södra mot IFK Åkullsjön senast. Men Umeå Södra kommer stärkta av förra säsongens turbulens med Galloway och har en, i princip, intakt trupp. Ungtupparna Johanna Ekenberg och Simone Roosqvist är två spelare som kan bli verkliga utropstecken. Ellinor Andersson är en spelare som kan det nästa steg och bli den dominerande kraft på mittfältet som hon har kapacitet av att vara.

Dessutom har man ju en nygammal tränare i Torbjörn Nordström och fått tillbaka Patricia Hägglund. Förra säsongens stora problem var målskyttet. Kanske Erika Blomstrand kan ta den rollen?

Ett Sunnanå med ”Pepe” Nkwocha är alltid en toppaspirant. Martti Tikkanens gäng har ett något mer ungdomligt lag än tidigare upplagor av SSK. Martina Sandström och Linda Fransson är ett grymt anfallspar. Flicklandslagsspelaren Nina Jakobsson, finska förvärvet Tiina Vatanen och mittbacken Helen Ukaonu är tre intressanta spelare inför säsongen.

ooo

Smått och gott en fredag förmiddag. Och där är vi nu.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *