Lever på fotbollen

Alexander Burman som tidigare var målvakt i både Västerbottens länslag samt i ett IFK Umeå i division fyra var tvungen att lägga handskarna på hyllan efter en knäskada som inte ville ge mig sig. Burman flyttade sedan söderut och har varit helt anonym där även om han inte var någon person som var i ”centrum” här men någon av er kanske känner till han. Jag fick i alla fall tipset av en läsare att han satsat stenhårt på tränaryrket och gått massa olika utbildningar. Underteckna sökte Burman för en intervju dock utan resultat, men hittade istället en intervju på hans nuvarande klubb Svedalas hemsida och den ser ut som följande:

 

Kan du berätta lite om din bakgrund?
– Jag spelade själv fotboll till 17 års ålder. Jag var målvakt, där mina största meriter var A-lagsspel på div 4 nivå från 13 års ålder samt spel i Västerbottens länslag. Dock satte en komplex knäskada stopp!

– Samtidigt som jag slutade spela blev jag erbjuden att träna ett av min modersklubbs (IFK Umeå) pojklag, jag kände rätt snabbt att detta var min grej! Pojklag blev ganska snabbt juniorlag och när jag var 20 år tog jag över ett av klubbens seniorlag.

– Flyttade ner till Skåne vid 22 års ålder för att gå all-in på tränaryrket, har haft förmånen att kunna leva på fotbollen de senaste 2.5 åren.

– De lag jag tränat är IFK Umeå, som sagt. Även Eslövs BK, där jag tränat pojklag, juniorlag och seniorlag. Och nu Svedala!

Vad skulle du säga kännetecknar dig som tränare?
– Svårt att säga vad som kännetecknar just mig som tränare.. Men jag hoppas att de spelare jag tränat tycker att jag är energifylld, engagerad och tydlig med vad jag vill ha ut av varje övning, träning och tillslag. Jag vill få mina spelare inspirerade att ta extrasteg – hela tiden.

 

***

Mitt personliga tycke om detta är, riktigt jäkla grymt. Många som kan mycket om fotboll och måste lägga av pga. exempelvis skador borde testa på det här och nu är ju också Burman ett levande bevis på att man faktiskt kan lyckas om man vill. Jag tror också att det är fler ”yngre” personer än vad man tror som gärna skulle testa på tränaryrket vilket jag också tror skulle utveckla de yngre spelarna väldigt mycket mer. Det minns man bara själv hur mycket coolare det var att ha exempelvis Erik Lundström  (UFC) som tränare på fotbollsskolan istället för ens pappa som var gammal och grå redan då. Nä, jag tror verkligen på dubbel utveckling i många som tar över lag och tränar i ”ung”ålder.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *