Halvårssummering av musikåret 2013 (Jan-Juni)

Tiden springer iväg och det känns nästan som att man redan står med ena foten i graven. Halva året har passerat och det är inte alltid lätt att hänga med i allt nytt som släppts. Därför passar det bra att skriva en liten musikalisk summering av halvåret som gått.

Januari

Sorcery-Arrival_at_Six-Jan2013Sorcery – ”Arrival at Six” [Xtreem Music]
En fantastisk comeback från ett gäng gubbar som inte gjort väsen från sig på nästan 20 år. Ursprungs dödsmetall av den svenska skolan som klassar sig jämte likar som Dismember, Entombed, Furbowl mfl.

Annat trevligt i januari: Alpha Tiger, Blockheads, Bornholm, Centurian, Corpus Mortale, Cult of Luna, Denouncement Pyre, Fen, Hanging Garden, Hate, Hatebreed, Hatroit, Koldbrann, Rotten Sound, Saille, Sons of Aeon, Stratovarius, Tomahawk, Voivod.

Februari

Soilwork-The_Living_Infinite-Feb2013Soilwork – ”The Living Infinite” [Nuclear Blast]
Har nog inte hört bandet så här vitalt och levande sedan ”The Chainheart Machine” (2000). En väldigt trevlig överraskning men om man samtidigt får lämna aningens löjlig negativ kritik så förstår jag inte mig på mastodont-projektet med en dubbelplatta. Det blev helt enkelt lite för mycket av det goda.

Annat trevligt i februari: Cnoc An Tursa, Crest of Darkness, Defeated Sanity, Devourment,  Enforcer, Eternal Tears of Sorrow, The Fall of Every Season, Guttural Secrete, Kongh, Luna Ad Noctum, Maudlin, Myrkgrav, Saxon, Skineater, Stratovarius, Suffocation, Vreid, Within the Ruins.

Mars

Death_Tyrant-Opus_De_Tyranis-mars2013Death Tyrant – ”Opus De Tyranis” [Non Serviam]
Med ”Opus De Tyranis” var det som att återvända tillbaka till mitten av 90-talet och åter ta del av den underbara melodiska death/black metal som band som Lord Belial, Dissection, Unanimated mfl. en gång producerade. Inte ens det sterila trumljudet lyckas förstöra detta opus av underbara melodier.

Annat trevligt i mars: The Amenta, Blood Tsunami, Chaodaemon, Finntroll, Hypocrisy,  In Vain, Jungle Rot, Kvelertak, Nails, Necrocurse, October Falls, October Tide, Persefone, Rotting Christ,  Thyrfing, Tribulation.

April

Spiritual_Beggars-Earth_Blues-april2013Spiritual Beggars – ”Earth Blues” [InsideOut Music]
Ett band som jag aldrig riktigt tagit till mig tills jag nu fallit helt pladask för albumet ”Earth Blues”. Svängig och gungig hårdrock/stoner som fungerar alldeles utmärkt som soundtrack till sommaren 2013.

Annat trevligt i april: Accuser, Always War, Amorphis, Anciients, Aosoth, Assaultery, Azure Emote, Colossus, Csejthe, Empyrios, Exeloume, Eyeconoclast, F.K.Ü., Ghost, Howl, Negator, The Old Wind, Procession, Revel in Flesh, Sodom, Uncle Acid & The Deadbeats, Volbeat, Woe.

Maj

Leprous-Coal-maj2013Leprous – ”Coal” [InsideOut Music]
Norska Leprous lyckas utan problem att överträffa ”Bilateral” (2011) med nya alstret ”Coal”. Progressiv metal med en sångare som innehar en sanslös röstkapacitet. Vackert, vackert, vackert.

Annat trevligt i maj: Aborym, Airbourne, Alice in Chains, Antipope, Arckanum, Blood Red Throne, Chthonic, Dark Tranquillity, The Dillinger Escape Plan, Evile, Immolation, Jesus Chrüsler Supercar, The Monolith Deathcult, Nocturnal, A Pale Horse Named Death,  Polkadot Cadaver, The Resistance, Svartsyn, TesseracT, Trials.

Juni

Darkane-The_Sinister_Supremacy-juni2013Darkane – ”The Sinister Supremacy” [Massacre Records]
Likt Soilwork så är detta det bästa på länge från ett band som ändå hållit bra kvalité. Vill påstå att detta är det bästa sedan ”Rusted Angel” (1999). Inte blir det heller sämre av att en av Sveriges vassaste röster i form av Lawrence Mackrory är tillbaka bakom micken.

Annat trevligt i juni: Abnormal Thought Patterns, Agathodaimon, Amon Amarth, Autolatry, Autopsy, Black Sabbath, Children of Bodom, Crocell, Darkane, Deeds of Flesh, Djevel, Dodsferd, Eternal Oath, Extol, Huntress, Jex Thoth, Kalmah, Liferuiner, Mouth of The Architect, Mumakil, Månegarm, Necronomicon (Can), Noisem, Orphaned Land, Palms, Quest of Aidance, Scale The Summit, Seth, Spirits of the Dead, Summoning, The Black Dahlia Murder, Uneven Structure, Valient Thorr, Watain, White Wizzard.

Jag kan inte annat än att konstatera att 2013 är och kommer att fortsätta vara ett fantastiskt musikår. Jag kommer i ett senare blogginlägg återkomma till lite av det som finns att se framemot under höstkanten. Men innan jag avslutar detta så slänger jag även med en Spotify-spellista som summerar årets första halva med hjälp av 158 artister som släppt nytt i år.

7an-summering

1 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *