Kartellen återvänder till Umeå!

kartellen-fallen-angel-video-SL

Varenda jävla soppåse i hemmet är lila/ Mamma kommer aldrig hem med några från Ica

Ovanstående textrader – som återfinns i Kartellens låt ”Ett bättre liv” – är bland de mest drabbande och träffsäkra en svensk hiphopgrupp fått ur sig. Trots, eller kanske tack vare, att de slår an en sådan enkel och välbekant ton. Det är okonstlad diskbänksrealism, i både bildlig och bokstavlig mening. Och i en tid då ord som ”utanförskap” och ”segregation” valsas runt medialt, sällan med en underliggande analys eller känslofylld klangbotten, behövs den sortens svidande rakt-på-sak-skildringar.

Det här känns också viktigt att påpeka: att en grupp som så ofta reducerats till kontroversiella, bullriga brottslingar (Kartellen har endast en icke-fängslad medlem; frontfiguren Sebbe Staxx), inte bör avfärdas som provokatörer, utan snarare ses som betydande samtida samhällsskildrare. Deras lyrik kretsar kring situationer som är (eller kunnat vara) autentiska. Och det är detta, parat med den frätande samhällskritiken och producenten Stress häftiga beats, som gör att Kartellen lockar till sig så hängivna lyssnare – och åhörare.

På fredag återkommer de till Umeå och Scharinska, och gör en spelning på klubben LAN Gurls kvällsarrangemang. Det lär bli både kompromisslöst och minnesvärt.

Spotify-användare kan lyssna på Kartellens senaste skiva, ”Ånger & Kamp Del 2”, här.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *