Mäns globala krig mot kvinnor

Om det bedrevs ett krig där 600 000 människor dödats skulle det vara en stor katastrof.
Så varför är det inte lika allvarligt om lika många kvinnor dör på grund av sin graviditet?

Det var en fråga man kunde grunna på efter att ha lyssnat på journalisten Per Wirtén som föreläste på Västerbottens museum. Han pratade om mäns våld mot kvinnor och jag önskar att jag kunde säga att han kom med några nyheter.
Det gjorde han inte.
Det var samma gamla siffror som visade att det är en grovt orättvis värld vi lever i.
Och det fullständigt bisarra är ju att det inte är nyheter, utan bara som vi vant oss vid att det ska vara så här.
Som att två miljoner kvinnor könsstympas varje år, eller att det förekommer 5 000 hedersmord varje år. Eller att 107 miljoner kvinnor ”saknas”. Anledningen till att de saknas är att kvinnor är mindre värda än män och att föräldrar genomför aborter då de får veta att de ska få en flicka.

Men det bästa är att Per Wirtén faktiskt vågar kalla det här för ”mäns globala krig mot kvinnor”. För det är ju ingen slump, det handlar om makt och männens våld finns över hela världen även om det ser olika ut och varierar i styrka på olika platser.
Det är alltså värt att lite oftare understryka att det är män som brukar våld och att det är män som vinner på det.

Sedan gick jag från Västerbottens museum och funderade på vad man egentligen kan göra åt det här. Problemet är så massivt att man nästan känner sig paralyserad.
Men det handlar väl så vanligt om att vara påläst, och att dra sitt strå till stacken när man har möjlighet. Om alla vill åstadkomma förändringar är det som vanligt fullt möjligt. Vad människor har åstadkommit kan också ändras av människor.

Och vi män borde lite oftare ta oss en funderare på vad vår manlighet gör med världen…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>