10 Sätt Att Göra Ditt Kontor Lite Roligare

För att personalen på ett kontor skall kunna arbeta effektivt krävs det struktur, tydliga mål, tydligt ledarskap samt tydligt definierade arbetsuppgifter. Har ett kontor lyckats uppnå detta är det ändå inte en garanti för att personalen trivs. Ett kontor måste vara roligt att arbeta på också och personalen måste trivas ihop. Det här är inte något som sker med automatik, man måste lägga ner arbete på att få ett kontor att bli roligt och för att få personalen att trivas tillsammans. Det finns inga färdiga mallar för att göra ett kontor roligare men här kommer 10 stycken tips som kan hjälpa till.

 business-people-1572059_1920

  1. Lunch – Att äta tillsammans stärker gemenskapen och gruppkänslan. Bygg ett funktionellt kök där personalen kan värma mat eller laga enklare rätter. Ordna ett praktiskt och mysigt lunchrum där personalen i lugn och ro kan äta lunch och fika tillsammans. Bjud också personalen på lunch ute då och då, det är alltid uppskattat.

  1. Fika – Se till att personalen regelbundet tar fikaraster. Att sitta ned tillsammans och fika minskar personalens stress, stärker gemenskapen. Fikarasten är dessutom ett forum där mindre problem kan avhandlas och små konflikter kan lösas. Var generös, låt personalen ta fikaraster och snegla inte på klockan. Utgå från att de själva kan ta ansvar för att hinna med sitt arbete och bjud istället på tårta, fikabröd och godis med jämna mellanrum.

Utflykt

  1. Utflykt – Åk på kontorsutflykt någon gång per år, utflykten behöver inte vara överdådig och den kan organiseras av personalen. Ge personalen en liten budget för detta och låt dem turas om att organisera en liten utflykt till någon lokal sevärdhet. Låt en finare lunch ingå i konceptet och utflykten kommer garanterat att bli populär och något som personalen ser fram emot.

  1. Resa – Förutom en årlig utflykt är en längre resa med övernattning ett riktigt bra sätt att få personalen att uppskatta sin arbetsplats och sin arbetsgivare. Det finns ingen anledning att resa speciellt långt, men en resa till något trevligt resmål med middag och en övernattning på ett finare hotell är alltid uppskattat.

  1. Fest – Då och då bör det vara fest. Afterwork där så många som möjligt av personalen deltar är ett bra sätt att få personalen att trivas. Du som arbetsgivare behöver inte bjuda på allt men om du betalar ett par rundor kommer det garanterat att uppskattas av personalen. Utöver afterwork är det också trevligt med lite mindre lunchkalas som till exempel en jullunch och en midsommarlunch i kontorets lunchrum. Dessa små interna kalas piggar upp vardagen och får personalen att trivas.

  1. Miljö – Vill du att personalen skall trivas och tycka om sin arbetsplats är miljön mycket viktig. Kontoret måste givetvis vara rent och välstädat men det måste också hållas fräscht genom att regelbundet målas om. Det är viktigt att personalen är involverad i detta, att personalen är delaktiga i val av färg, val av gardiner och att till exempel fönster tvättas om personalen tycker de börjar bli smutsiga. Små saker som detta är viktiga för att få personalen att tycka att det är roligt att gå till jobbet.

  1. Dekoration – Förutom att kontoret är rent och snyggt är det också roligt med dekorationer. Är du kreativ eller finns det någon kreativ person på kontoret är det enkelt och billigt att dekorera ditt kontor med karta posters föreställande din stad för en mer lokal känsla. Ta en titt på foton av staden och framkalla foton som skulle lämpa sig bra som posters. Det går att beställa foton så lägg inte möda på att själva skriva ut dem, det blir aldrig lika bra. Vet du inte riktigt vad du är ute efter, googla tavlor inspiration och du kommer garanterat att bli inspirerad.
  1. Växter – Att ha rikligt med växter på kontoret är inte bara dekorativt, det skapar också en hemtrevlig känsla och en bättre miljö. Är någon på kontoret intresserad av att sköta om dem är det bra men låt inte detta bli en börda. Det finns företag som är specialister på att sköta om växter på arbetsplatser.

  1. Möblering – Kontorets möbler skall inte bara vara praktiska och funktionella, de måste också vara snygga. Genom att ha snyggt designade möbler och genom att organisera dem på ett kul sätt kommer ditt kontor att upplevas som roligare.

  1. Förmåner – Ge små förmåner till personalen och till dig själv. Förmåner som till exempel friskvårds timme med gemensamma aktiviteter är garanterat uppskattat och är både roligt och nyttigt. Andra förmåner kan till exempel vara att subventionera gymkort och uppmuntra personalen att gå och träna tillsammans.

Det är svårt att få tag i bra personal, har du lyckats med detta måste du se till att personalen trivs och vill stanna kvar hos dig och ditt företag. Genom att ständigt arbeta för att få dem att trivas och ha roligt på arbetet kan du lyckas med detta, men tänk på att det är ett ständigt pågående arbete.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *