Hatet kommer även från vänster

Migrationsminister Tobias Billström mordhotades av Ung Vänsters ordförande i Luleå. Nu har ordföranden avgått och polisanmälts. FOTO: HENRIK MONTGOMERY/SCANPIX

Lördag 23 mars klockan 15.35
Christoffer Hurtig, ordförande för Ung Vänster i Luleå, skrev på Twitter att han ville skjuta Tobias Billström.
Nu har Hurtig avgått. Det fanns naturligtvis ingenting annat att göra.
Hurtig själv kallar det hela för ett ”svart skämt”, men det finns inget som ens liknar skämt i detta svarta.
Rätt så ofta reagerar jag på att personer som är långt ute på högerkanten kallas extrema. Personer som är långt ute på vänsterkanten kallas aktivister.
Jag har aldrig riktigt förstått detta. Aktivister är aktivister. Extremister är extremister och många som står långt ute på kanterna använder ungefär samma retorik och hatiska metoder, oavsett om de har vänster- eller högersympatier.
Det kommer hat och hot från högerextremister, men det kommer också hat och hot från vänsterextremister.

11 mars skrev Christoffer Hurtig, ordförande för Ung Vänster i Luleå, detta på Twitter:
”Jag skulle vilja skjuta Tobias Billström. Jag kommer verkligen att glädja mig den dagen han dör.”
Först i går kväll uppmärksammades inlägget på allvar av den stora massan på Twitter och började spridas i sociala medier.
Ung Vänster ledning säger att det var först i samband med detta, det vill säga i går kväll, den fick kännedom om inlägget.
– Jag tyckte att det var väldigt allvarligt, säger Hanna Cederin, förbundssekreterare i Ung Vänster till Svenska Dagbladet.
I morse kallade ungdomsförbundets verkställande utskott till ett extrainkallat möte.
Mötet uppmanade Hurtig att lämna sina uppdrag med omedelbar verkan och att dessutom gå ut med en offentlig ursäkt.
– Han har accepterat detta, säger Cederin till Svenska Dagbladet
Det är bra att utskottet agerade, men samtidigt var det också självklart. Naturligtvis kunde inte Hurtig sitta kvar.

Hurtig har nu tagit bort sitt tidigare inlägg om Billström.
I stället skriver han:
”Kommentaren om Tobias Billström är givetvis ett mycket svart skämt. Jag ber om ursäkt ifall det har verkat vara något annat.”
Ja. Det var ju också en ursäkt. ”Jag ber om ursäkt ifall det har verkat något annat”. Suck. Twitterinlägget var helt omöjligt att tolka som något annat än ett mordhot. I det fanns inte ens något som liknade ett skämt. Det var bara svart.
Enligt Expressen har Hurtigs hot mot Tobias Billström polisanmälts.
Hela historien är ytterligare en påminnelse om att det inte enbart är Sverigedemokrater som behöver rensa i sina egna led.
Mycket hat och hot kommer, som sagt, även från vänsterkanten.

9 kommentarer

 1. Sanslöst påhopp på T Billström.
  Det han säger är ju dags sanning. Jag förstår inte problemet.
  Jo, kanske problemet ligger hos påhopparna!
  Han känner säkert bättre till, de faktiska förhållandena än de flesta.

 2. Bra skrivit, håller helt med i det mesta. Ska det vara något jag motsätter mig mot är det faktum att SD nämns i samband med detta. Inte bara här utan även SVT hade med SD i sin nyhetsförmedling.

  Vad jag menar är inte att föra fram kritik mot dig eller att spela offer utan jag vill få en inblick varför man överhuvudtaget nämner SD i en nyhet som handlar om ett dödshot, i detta fall från vänster, och hat i allmänhet?

  Inslaget i SVT avslutades med att SD också hade fått medlemmar uteslutna för olämpliga uttalanden, så då undrar jag varför just SD tas upp? För inte nämner man exv att M eller S fått medlemmar uteslutna när man rapporterar om företrädare från SD som blivit uteslutna? Är det någon form av strategi som ska förmildra omständigheterna eller hur tänker man?

  För det här var knappast första gången någon blir mordhotad på Twitter, att jämföra mordhot med uteslutning för uttalande är inte bra journalistik.

  • Håller med dej ’mr Sound’
   Jag hoppas media ,både riks och lokal , börjar se om sitt hus för det jäser i leden.Jag känner många människor från olika partier och en av de saker har vi gemensamt är ’bekymret med media’…
   Att ständigt behöva dubbelkolla och ofta ofta finna sej hitta den andra sidan av saken som ger den kompletta bilden av nyheten på andra ställen i informationshavet. Ibland kommer det en dom eller en kommentar som tar bort HELA trovärdigheten i den ursprungliga medie-stormen…Det sättet de hakar på varan utan att kolla närmre..
   Att aldrig kunna lita på nån nyhet gör att det kommer en dag det kanske står nåt väldigt allvarligt,nånting man verkligen måste läsa och agera efter….Den dagen kanske ingen bryr sej längre !!!
   Det är farligt för demokratin att nyhetsförmedlingen är så här ensidig.
   Vi är många nu som snart slutar knyta handen i fickan !!
   Mitt lilla upprop gav mej mail från vänster till höger.
   Tänk om jag skulle ta och editera den klart och skicka ut den mer publikt ??http://www.birgitta-markinhuhta.net/upprop-mot-tredje-makten/
   varje dag , varje dag hoppas jag på att se en förändring
   varje dag , varje dag blir jag besviken
   bm

 3. Du glömde att ta med övriga tweets srån denne Hurtige person.

  Bland annat hurrade han när Prinsessan Lilian dog och sa ”Prinsessan Lilian är död , hurra nu är det bara resten av kungahuset kvar”

  Samt ”Janne Josefsson är ett reaktionärt jävla svin. Sluta aldrig hata honom!”

  Men näthat är ju vänsterns paradgren, den fanatiska näthataren som startade stormen kring mäns näthatande av kvinnor återfanns väl lång ut på vänsterkanten också, det har jag inte sett dig eller din tidning skriva om?

  Men det är väl roligare att skriva om Sverigedemokrater som blir hotade och plockar upp ett järnrör samtidigt som dom går ifrån bråket?
  Fast riktigt så ville ni inte vinkla det, inte ens efter att dom friats.

  Sebastian Stakset, kulturvänsterns lilla gullunge som har dömts för ett flertal grova brott, inklusive mordhot mot Jimmie Åkesson greps igen för ett knivhot mot en taxichaufför men det skrivs det inte om.

  Du är duktig på att sålla i nyhetsflödet Daniel, lyckligtvis är ditt flöde långt ifrån det enda som når ut till allmänheten.

  • Visst är det så, i SVT debatt lät det efter SD och järnrören – ”Har Sverigedemokraterna visat sitt rätta ansikte?”

   Eftersom Daniel inte behagar svara så antar jag att han instämmer i att näthaten främst kommer från vänsterhåll.

 4. @Mr Sound: Jag tycker att jag redan har besvarat frågeställningen. ”Det kommer hat och hot från högerextremister, men det kommer också hat och hot från vänsterextremister”, som jag skriver i blogginlägget.

  • Ja, jag såg det och i sak håller jag med men den stora risken är om man inte strikt definierar vad näthat är så bekämpar man något annat som av politiska orsaker kallas näthat, kanske därför du avslutar med att ” det inte enbart är Sverigedemokrater som behöver rensa i sina egna led”?

   Det finns en lagstiftning avseende hot och förtal, bara att använda, så önskvärt vore om journalister och politiker fortsatte diskutera det riktiga hatet, inte yttrandefrihet och kritik, men utan politiska anspelningar. Vilket vore det mest hedersvärda eller så släpper man hela debatten eftersom det bara verkar vara ett verktyg mot SD, SvP etc. Tänker främst på Jan Guillous framställande av näthataren, jämställdhetsministerns yttrande om SD mfl.

   http://www.youtube.com/watch?v=MDzPYljt3t4
   http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/glom-inte-det-goda-fina-hatet_7901138.svd

 5. Jag tycker att dessa individer, både till höger och vänster, ska kallas för vad dom är – TERRORISTER !
  ”En terrorist är en person som genom hot, våld eller förstörelse, särskilt mot civila, för att med hjälp av rädsla tvinga fram politiska eller andra typer av förändringar”. (Wikipedia)
  Därför tycker jag att vi skall sluta kalla dom för aktivister. Dom är terrorister.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *