Patriark Fahlberg har ordet

tku.jpgI kväll uppträder punkbandet The Kristet utseende på Scharinska i Umeå.
Ett band som gjort sig känt för sina frispråkiga texter om religion, sex och droger.
VF har ställt några frågor till bandets sångare, Jörgen Fahlberg, eller Patriark Fahlberg, som han själv kallar sig.

Tredje gången i Umeå på tre år. Vad gör att ni återkommer så ofta?

– Sex, droger och rock n’ roll tror jag det kallas? Allvarligt talat, jag tror frekvensen beror på de alltid lika goda vibrationerna som arrangören i fråga, och Umeåpubliken, utstrålar.

Är det någon i bandet som har kopplingar till staden?

– Jag tror samtliga i detta libertinska sällskap har en och annan koppling till Umeå. Min scharlakansröda quinna exempelvis, är född och uppvuxen i Umeå. Vi har flertalet vänner och bekanta i trakterna. Umeå är jämförelsevis ett smärre Samarkand, fjärran ytlighetens kiblah Stockholm.

Vad kan publiken förvänta sig från er den här gången?

– Jordens undergång? Eller kanske Messias återkomst? Ett avslut på NASA:s 40-åriga fiffel? Ett herrans röj i alla fall, det är ett som är säkert.

Något nytt material?

– Vi har massor av nytt låtmaterial, och ännu fler psykotiska uppslag, vilka manifesterar sig kalendariskt vartefter det kollektiva medvetandet blir redo. Fleece the world, let them know it’s kristet-time.

Ni har kultstatus i vissa kretsar. Vad tror du det beror på?

– En uppriktig, ärlig och vrickad approach konstens natur och nycker sedan starten. En originell idé och en särskild personkemi i kärnan. Stjärnkonstellationers strömningar och eteriska flöden gör sitt därtill.

Får ni mycket negativ respons också?

– En del, men inte så mycket som man hade hoppats på? Haha, nejdå. Vi har väl enligt mitt tycke varit en slags paria i mediasammanhang överhuvudtaget. Men det har en obefintlig roll i sammanhanget. Kommersiell media är de facto det sista man bör sätta sin konstnärliga tillit till, eller använda som bekräftande mall. De självgoda recensenternas inferno,
det är vid den kolbädden vi i efterlivet står med blåsbälg och fnittrar vid.

Hur viktigt är det för er att ha ett eget uttryck?

– Ett eget uttryck är självklart viktigt. Det både inspirerar andra till att uttrycka sig med fantasi och originalitet i en så pass massproducerat stressig zeitgeist som denna, samt triggar den egna kreativa, psykonautiska motoriken.

Hur ser den närmaste framtiden ut för bandet?

– Ser man det krasst så ligger världen inför våra fötter. Men till att börja med så snickrar vi vidare med de kommande låtarna, planerade tältmötena och det kollektiva medvetandevidgandet. En cd snart kanske?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *