Den trevlige Rumon


gamba3.jpg

FOTO: JOHAN GUNSÉUS/PRESSBILD

Gårdagens konsert på Norrlandsoperan, tema ”Krigstider”, blev mitt första möte med nye chefsdirigenten Rumon Gamba. Jag ska inte försöka mig på att recensera hans dirigentinsats för kvällen, men han var helt klart en inspirerande uppenbarelse.

I introduktionen till det inledande numret, Pavel Haas ”Study for strings”, berättade Gamba om hur den judiske kompositören Haas skrev stycket i koncentrationslägret Terezín för att spelas av en orkester bestående av andra lägerfångar. Delar av ett framförande dokumenterades till en nazistisk propagandafilm, som ett ”bevis” på lägertillvarons normalitet och dräglighet. Jag lyckades snoka rätt på journalfilmen, finns här nedan för den som är intresserad.

Pavel Haas: ”Study for strings” (utdrag)  

Sjostakovitj nionde symfoni avslutade programmet, en andra chans att uppleva den ges ikväll då Norrlandsoperan provar på något man kallar för ”klubbkonsert” – målgruppen är en yngre, inte så symfoniorkester-bevandrad publik av allt att döma. Umeå Beat Collective-medlemmen Kristoffer Persson spelar skivor som inramning. Om det bjuds möjlighet att hänga i baren och prata musik med den trevlige Rumon Gamba framgår inte, men det verkar hur som helt som ett rätt kul och annorlunda upplägg.

Ifall någon där ute går på konserten i kväll får ni gärna återkoppla med en liten kommentar här nedan efteråt och berätta hur det var!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *