Alla gillar Nick

fever.jpg

FOTO: SCANPIX

När begreppet ”lycka” skulle avhandlas i SR P1:s ”Kulturradion: K1” förra veckan gick åsikterna isär på många punkter. Men en sak som både nyliberalen Johan Norberg och kulturkoftorna i P1-studion kunde enas kring var Nick Caves storhet som musikskapare. Alla gillar Nick, det är tydligt. (Här kan man lyssna på programmet.)

En som gillar Nick Cave så mycket att hon inte kan hålla fingrarna borta från hans låtar (eller tassarna, eller klorna, eller vad det nu är för sorts extremiteter som ingår i scenmunderingen) det är Karin Dreijer, alias Fever Ray. Låten ”Stranger than kindness” från har ingått i Fever Rays liveset sen en tid tillbaka, fast om hon körde den på Umeå Open i våras är jag lite osäker på.

I går hade en sedvanligt spektakulär video till låten premiär på den anrika tidskriften Vanity Fairs hemsida, av alla ställen. Med harmonizer-effekten inkopplad på Dreijers sångmikrofon är det nog dött lopp vem som har den mörkaste rösten, hon eller Nick. Men jag skulle nog hävda att stämningen i Fever Ray-versionen är snäppet mörkare än originalet, mer o-sprudlande syntmattor får man leta länge efter.

”Stranger than kindness” kommer att finnas med på en tre-skivors deluxe-variant av Fever Ray-albumet som släpps om en månad, vad alla denna speltid ska fyllas med har jag inte lyckats lista ut dock. Men något nerv-isande lär det väl bli…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *