Kraftwerks finputsade katalog

Senhöstens mest välljudande återutgåva är ett faktum: Kraftwerk har släpp åtta av sina album i separata, digitalt remastrade versioner. De kommer dessutom att finnas samlade i en box, med det lakoniskt informativa namnet 12345678, Der Katalog.

Och det behöver knappast tilläggas att musiken fortfarande låter alldeles briljant: det förtegna, stilbildande bandet från Düsseldorf åldras fantastiskt väl. Vilket har att göra med att tidsbundenheten aldrig varit Kraftwerks signum; de verkar i ett eget audiovisuellt rum, där högteknologi och futurism samsas med längtansfullt tillbakablickande på tidig modernism. Allt detta manifesteras på de åtta skivorna (som  i tur och ordning är: Autobahn, Radioaktivität, Trans Europa Express, Die Mensch-Maschine, Computerwelt, Electric café (här omdöpt tillTechno pop), The Mix och Tour de France Soundtracks).

Ljudet på de nya utgåvorna är också föredömligt rattat. Det är inget fel på ursprungsversionerna heller, bevars, men putsningen har lyft fram detaljer och gett det framsynta electrosoundet ytterligare tyngd och djup. Det är alltså bara att luta sig tillbaka och njuta.

kraftwerk.jpg

Egentligen har jag bara två anmärkningar. Den första handlar om paketeringen: att ändra albumomslagens design (se exempelbilden ovan) må vara förenligt med gruppens ideologi, men det är synd på så snygga original. Den andra har med begränsning att göra: jag tycker gott att Kraftwerk kunde gett ut hela sin katalog på nytt (nu saknas de tidiga, krautflummiga plattorna Kraftwerk, Kraftwerk 2 samt Ralf und Florian) eller åtminstone bifogat tidigare outgivet material.

Spotify-användare kan lyssna på de remastrade versionerna här.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *