Helgens höjdare

Allhelgonahelgen står för dörren. Halloween också, för den som hellre fokuserar på den högtiden. Själv prioriterar jag alla gånger allhelgonatraditionens värdiga stillhet före skräckutstyrslar och hål i tänderna. I alla fall just den här helgen på året.

Mitt tips inför veckovilan går alltså i det sakrala lugnets tecken. I våras intervjuade jag den drivne körledaren och kyrkomusikern Jonas Östlund inför påskens uppförande av Bachs Johannespassion i Umeå stads kyrka, men jag missade själva konserten. Nu på söndag 18.00 funderar jag på att ta igen denna miss genom att boka in Oratoriekörens allhelgonakonsert, också den i Umeå stads kyrka.

Det torde bli mycket vackert och stämningsfullt, med visst fokus på barockklanger. Ett av styckena som står på programmet är 1500-tals-italienaren Gregorio Allegris ”Misere”. Är du Spotify-användare så kan du följa länken nedan för att lyssna på en inspelning. Verklig gåshudsvarning när stämmorna nystas samman och lyfter mot taket.

Förköp på biljettcentrum, om inspirationen flödar till.

 Allegri: ”Misere”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *