Podcast bonanza #2: How We Got Here

Mitt första podcasttips får bli ”PRI’s The World: How We Got Here”. PRI står för Public Radio International, en Minneapolis-baserad radiostation som kanske bekant för vissa som organisationen bakom radioprogrammet ”This American Life” – en podcastpärla som ligger många lyssnare varmt om hjärtat.

Men den PRI-podcast jag fastnat för är en spin-off till den tunga världspolitiska radioshowen ”The World” som produceras i samarbete med bland annat BBC.  ”The World: How We Got Here” har som ambition att berätta om historien bakom rubrikerna, hur saker blev som de blev. Inte helt olikt SVT-serien ”Världens konflikter”, alltså.

Materialet som ”sänds” består ofta av bortredigerat material från intervjuer som gjorts för den mer nyhetsmässiga och hårdformaterade moder-showen, saker som kanske inte direkt haft med den aktuella nyhetsvinkeln att göra men som kan vara nog så intressanta och belysande för det. Det är uppenbart att ”How We Got Here” är ett riktigt skötebarn för den engagerade programledaren Jeb Sharp, och många gånger är programmet ett alldeles lysande exempel på hur kombinationen public service och ny teknik kan fungera när den är som bäst: The long tail-effekten applicerad på området politisk journalistik, skulle man kunna säga.

Några favoritepisoder:

26/2 2009: Om återuppbyggandet av Fehradija-moskén i Bosnien.
17/4 2009: Om hur telegrafen förändrade diplomatin.
19/6 2009: Om proteströrelser i Iran. (Länk.)
5/8 2009: Bland annat om Curtis LeMay, mannen bakom de amerikanska flygattackerna mot Japan vid andra världskrigets slut. (Länk.)

(Avsnitt äldre än ett halvår finns bara att tillgå på iTunes som det verkar.)

”The World: How We Got Here” utkommer med ungefär en episod i veckan. Eldsjälen Jeb Sharp har också dragit igång en Facebook-grupp i anslutning till programmet där hon själv modererar och diskuterar på ett ytterst aktivt sätt. Om vi är några västerbottningar som går med och lämnar en hälsning till Jeb så tror jag säkert vi kan få ett hedersomnämnande i podcasten!

 The World: How We Got Here (hemsida)

 The World: How We Got Here (iTunes-sida)

 The World: How We Got Here (Facebook-grupp)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *