En guide till årets musikaliska julkalendrar

juleljus.jpg

FOTO: SCANPIX

I fjol satte jag och Jonas Ahnqvist ihop en musikalisk julkalender här på folkbladet.nu – ett grepp vi långt ifrån var ensamma med då. I år verkar  dock kalendrarna vara något färre. Tog folk knäcken på sig i fjol, eller är det helt enkelt så att adventskalendrar inte är lika hett i år? Här är i alla fall några som håller på traditionerna:

* Dagens Skiva kör även i år sitt väl inarbetade kalender-koncept där de intervjuar en musiker per dag om musikaliska favoriter från det gångna året. Småskojigt om dagens artist är någon man själv gillar att lyssna på, annars blir det rätt pointless med alla lösryckta turnéminnen.

Dagens Skivas julkalender (länk)

* Brittiska dagstidningen The Guardians musikaliska julkalender är mer av karaktären ”nyårskrönika”, blandade favoriter från tidningens bevakning av musikåret 2009. Kvalitativt men lite väl mycket innehåll per lucka kan jag tycka. Men hänger man med hela vägen fram till julafton så kommer man säkert att få sig en hel del minnesvärt till livs.

 The Guardians musikaliska julkalender (länk)

* På Aftonbladets bloggportal gör sångerskan Sofia Talvik en videobaserad julkalender. I dag bygger hon ett måttligt apptitretande vegetariskt julskinkesurrogat med Dalarnas egen Lasse Winnerbäck – Stiko Per Larsson. Själv har jag hittills inte fått vare sig nån vidare julstämning eller musikpepp av detta. Men är man ett Talvik-fan kanske det är kul att kolla på?

Sofia Talviks julkalender (länk)

* Nej, vi får kanske vidga sökkriterierna en aning för att hitta en julkalender som håller för dagliga återbesök. Kulturnytt i Sveriges Radio P1 ska som varje redaktion med självaktning kartlägga och summera 00-talet, och hela det görs i kalenderform med klickbara luckor och tomteillustrationer. Trevligt och stundtals tänkvärt – men se till att klicka på ljudlänkarna istället för att bara läsa pratorna i textform. Det gör sig liksom inte.

Kulturnytts julkalender (länk)

* För den som har skaffat biljetter till Johann Sebastian Bachs Juloratorium på Norrlandsoperan nästa vecka så kanske BBC Radio 3:s julkalender enligt temat ”Saker du inte visste om Bach och hans tid” kan vara något? Den brittiska riksradions motsvarighet till P2 verkar släppa på alla spärrar och köra full out Bach-frossa denna jul. Från julkalendern lotsas man lätt över till en ytterst matig temasajt om den tyske giganten.

BBC Radio 3:s Bach-julkalender (länk)

Ja det var vad jag kunnat hitta. Någon som vet med sig att det finns andra, vassare kalendrar i omlopp? Skriv en rad i så fall!

2 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *