Det snöar i pianot

Att julskiva eller inte julskiva, det är frågan. Oavsett om man är böjd att okritiskt bejaka den framsipprande adventsstämningen eller snarare ser den som en form av masspsykos, så är risken/chansen hyfsat stor att det förr eller senare uppstår en inre lust att omge sig med klockspel och välkända säsongsmelodier.

För den som har svårt för sirapsstråkar men inte bangar på barnkör till naivistiskt jazzkomp så är Vince Guaraldi Trios ”A Charlie Brown christmas” en prima lösning på julsångssuget. Som titeln antyder rör det sig om soundtrackmusik till en animerad Snobben-film från 60-talet, men skivan har blivit en klassiker i egen rätt. Allmusic.com ger skivan högsta betyg i sin recension och den dyker allt som oftast upp när musikkritiker ska ranka de bästa julskivorna. (Här , här och här till exempel. )

Förutom några standardlåtar från julsångboken består skivan av originalkompositioner som är stämningsskapande utan att vara uttjatade. Vince Guaraldis loja touch och solklara melodikänsla, kombinerat med det skönt burkiga pianosoundet gör att epitetet ”tidlöst” faktiskt kan vara befogat. Stiligare ackompanjemang till adventsregressionen får man i alla fall leta länge efter.

Vince Guaraldi Trio – ”A Charlie Brown christmas” (Spotify-länk). 

Vince Guaraldi Trio – ”Chistmastime is here” (YouTube-länk).

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *