Nyårsafton i toner

Årets gladaste dag eller en jobbig brytpunkt? Tillfälle för eufori eller ett ovälkommet uppvaknande? En nyårsafton kan förstås upplevas på många olika sätt, vilket nedanstående låtar bär vittnesbörd om.

1. Perssons Pack – Nyårsafton i New York (1991)

23992.jpg

Någonstans i Nya Amsterdam/ I ett kingsize-hotell med bar/ där alla hade polska namn/ Satt du min vän och jag

Per Perssons finurliga parafras på ”Fairytale of New York” är mer än bara ett snyggt vykort från storstaden. Låten handlar om att känna sig liten och främmande i dollardjungelns huvudstad, och samtidigt bli fascinerad av överdådet, neonblänket och raketerna. Och detta nyårsminne blir en snuttefilt för huvudpersonen: även om hans käresta skulle lämna honom i framtiden kan ingen ta ifrån dem natten i New York. Ett liveklipp från 1992 kan ses här!

2. The Zombies – This will be our year (1968)

zombies.jpg

Denna pianodrivna popklassiker följer inget uttalat nyårstema, men andemeningen – att det kommande året tillhör de älskande tu – passar utmärkt in i kategorin ”optimistiska förutspåelser vid tolvslaget”. Och den övertygelse som Colin Blunstone har i sin röst gör att inte ens cynikerna kan tvivla på att löftet kommer att uppfyllas. Spotify-lyssna här!

3. Otis Redding & Carla Thomas – New year’s resolution (1967)

Carla_Thomas__Otis_Redding__Booker_T.jpg

När jag ändå är inne på löften om kärlek: det här sydstatssouliga mötet mellan Otis Redding och Carla Thomas går inte av för hackor. Låten är hämtat från deras fina, men underskattade, duettskiva ”King & queen”. Med Booker T. & The MG’s och The Memphis Horns i kompet är det alltid lekande lätt att fira in det nya året med smilbanden pekandes uppåt. Spotify-lyssna här!

4. Marit Bergman – This is the year (2002)

399px_Marit_Bergman.jpg

So put on your coat, it’s time to go/ it’s time for take-off/ I think I can say without a doubt/this year is mine

Alla älskar en fighter. Och här är entusiasmen och viljan i uttrycket så grundmurad att det inte spelar någon roll att orden hörts flera gånger förr, i likartade kombinationer. Ett ljudspår för alla som vägrar ge upp, tillika startraketen för Marits sprakande solokarriär. Spotify-lyssna här!

5. Vapnet – Nyår (2008)

vapnet_2.jpg

En vit päls över ditt frusna hår/ jag tog med mig champagne inifrån/ Men de ord som krävs saknas mig/ Ett år till, tänker jag, vi får se

Introt, med kusligt isande vindar och bjällerklangsljud, sätter tonen: det här är hjärtskärande vemod i vintertid, endast till hälften dolt av högtidsdagens lättjefulla fest. Allt är försent, får vi veta; innerst inne har berättaren redan bestämt sig för att bryta upp och avsluta sitt förhållande. Bara inte just nu, på själva nyåret. Han sväljer obehaget genom att svepa i sig ännu ett glas champagne på den iskalla rökbalkongen. Spotify-lyssna här!

6. Casiotone for the Painfully Alone – New year’s kiss (2006)

B000E6ULNQ_01__SS500_SCLZZZZZZZ__1.jpg

Woke up with fingers crossed/ In a boy’s bed with your pants off/ After polite decline of coffee and toast/ walked home itching in last night’s clothes

Jakten på nyårskyssen och romansen slutar med plakatfylla, minneslucka och slentriansex med en främling. Med därpå följande dagen-efter-ångest och en tung vandring hemåt. Owen Ashforts lo-fi-projekt Casiotone for the Painfully Alone sätter fingret på smärtsamt igenkännbara punkter. Spotify-lyssna här!

7. Bert Jansch – The bright new year (1969)

bert.jpg

Den kunde höras på soundtracket till ”The squid and the whale”, och förutom att vara brittisk folkmusik av bästa märke har denna Jansch-inspelning en grubblande sida som går hand i hand med nämnda films stämning. ”The bright new year” är en sång om hur kärleken förhindras av ett stort ego och rädsla för närhet. Den ”mother dear” som lovas att besökas på det nya året kanske får vänta ännu ett tag; medan ännu en elegant slinga spelas på gitarren rusar tiden framåt i svindlande fart. Spotify-lyssna här!

Just utanför listan:

Eldkvarn – Det regn som faller

The Captain & Me – Happy new year

Jeff Buckley – New year’s prayer

The Knife – New year’s eve

Lighnin’ Hopkins – Happy new year

Dinah Washington – Resolution blues

Diana Krall – What are you doing new year’s eve?

Van Morrison – Celtic new year

Death Cab For Cutie – The New Year

Codeine – New year’s

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *