Viss åsikter är roligare än andra

Vad är nu detta? En kulturarbetare som säger sig vara intresserad av vad kritikerna säger?
Jag måste erkänna att jag hoppade till när filmregissören Fredrik Edfeldt säger så här i ett pressmeddelande:

– Jag tycker i motsats till många andra att det är kul med filmkritik och att ta del av hur ens verk blir tolkade och hur ens idéer och avsikter har gått fram till publiken, som ju filmkritikerna är en del av.

Det kan ju nu bero på att hans film ”Flickan” utsetts till årets bästa svenska film av Svenska Filmkritikerförbundet men vinnare brukar ändå inte säga så. De flesta tackar för priset utan att avslöja huruvida de läser kritik.
Över huvud taget är profesionella kritiker illa ansedda i dessa bloggtider när alla anses kunna lika mycket. Hierarkierna sägs vara borta, alla åsikter ska gälla lika mycket och ”Göta kanal 3” är lika bra som ”Flickan”. Den som påstår något annat är en snobb.

Nej, jag håller inte med, jag tycker faktiskt att en del åsikter är intressantare än andra. Alla åsikter är välkomna men det är alltid roligare med folk som är kunniga, som har intresserat sig för ett ämne, och som kan formulera sina tankar i begripliga meningar. Det är så man kan få syn på sin egen åsikt och kanske tänka ytterligare ett steg. Det är därför det är så roligt med bra kritik.

Och ja, jag tycker också att ”Flickan” var bäst.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *