Två sorgliga besked

teddy.jpg

FOTO: SCANPIX

Den ene gjorde sina stora insatser på 70-talet och fick sin aktiva artistkarriär abrupt avstannad i och med en allvarlig bilolycka för nästan trettio år sedan. Den andre skulle ha fyllt trettio senare i år och var snarare ett framtidslöfte på väg uppåt. Soulsångaren Teddy Pendergrass och punkpopartisten Jay Reatard är två vitt skilda människoöden med lika vitt skilda musikaliska gärningar. Idag kom besked om att de båda helt nyligen avlidit.

Jay Reatard spelade på Umeå Open i våras. Jag minns konserten som en alldeles förtjusande energiurladdning med lika delar hårdrockig riffglädje och klistriga sångmelodier. Att han hade talang så det räckte och blev över var  uppenbart.

Teddy Pendergrass satte nog aldrig sin fot i Västerbotten. Däremot spelade vi gärna hans ”Love T.K.O.” som sista låt på klubben Folkets Jubel på Scharinska, när det begav sig. Kanske har Pendergrass känslosamma stil ibland förlänats etiketten ”sängkammarsoul” på ett lite väl lättvindigt sätt, och kanske har jag själv oftare gett honom cred för hans perfekta discoskägg än för hans musik. I kväll följer jag i alla fall  Johan Wirfälts exempel och lyssnar in Teddy i ”I Miss You” från tiden med Harold Melvin & The Blue Notes.

Tack för musiken, killar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *