Fredagstipset, med mera

Jag kom ganska nyss hem ifrån veckans konsert med Norrlandsoperans symfoniorkester. Eftersom morgondagens VF redan skickats till tryck vid det här laget så kommer min recension av konserten i lördagens tidning. Så jag tänkte inte orda så mycket om konserten i sig och vad jag tyckte om den. Men en sak kan jag i alla fall säga: i morgon fredag vankas det en så kallad klubbkonsert då en andra chans ges att avnjuta Benjamin Brittens tonsatta Rimbaud-dikter i sångcykeln ”Les illuminations”. Och det är en grej jag helt klart sätter ”Jonas rekommenderar”-stämpeln på – musik jag tror att just du skulle gilla. Lagom komplext för att tilltala nyfikna men inte helt konstmusik-vana öron. Och en sångsolist (Timothy Robinson) som rycker med en i musiken. Inte så långt blir det heller, mer som en musikalisk DUÅ-pralin än en övermäktig bakelse. Unna dig!

I övrigt noterar jag att den amerikanske författaren J.D. Salinger avlidit, 91 år gammal. Det känns som att det varit väldigt många nyheter av just det slaget på slutet. Eller så är det något i 10-talets medialogik som gör att sådant lyfts fram mer? Prognos: en typisk populärkulturell blogg våren 2020 kommer uteslutande innehålla dödsrunor över mer eller mindre kända kulturskapare.

Ja, i vilket fall, varje sådant besked rymmer ett unikt människoöde, och jag har ganska lätt att bli lite berörd. Även om det i just detta fall rör sig om en person som knappast kan anses ha ryckts bort i förtid, och även om jag aldrig har kommit mig för att läsa J.D. Salingers superklassiska coming-of-age-roman ”Räddaren i nöden”. Egentligen är jag nog mer nyfiken på en annan av hans böcker, ”Franny & Zoe”, efter att ha hört min favorit-litteraturprofessor (okej, en av dem), Amy Hungerford, föreläsa om den romanen. Finns att titta på här. Annars erinrar jag mig en artikel av Caroline Ringskog Ferrada-Noli i ett gammalt nummer av Rodeo om Salinger och hans påverkan på sentida avläggare som Wes Anderson och vem-det-nu-är-som-kan-tänkas-ligga-bakom-tv-serien ”Gossip Girl”. Finns som pdf här, öppna filen och sök efter ”Salinger” i akrobatläsaren.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *