Böhlin i Berlin: Ian Dury

20101349_1.jpg

Hur vet man att man blivit äldre?
Yngre människor känner inte till alldeles självklara artister.
Som Ian Dury.

Nu har det i alla fall gjorts en spelfilm om Ian Dury som Berlins filmfestival visar men som dessförinnan besökte Sundance filmfestival i USA. Efter visningen undrade en amerikan vem som skrivit musik.
– Ian Dury, sade regissören.
– Ha ha. Nej, jag menar i verkligheten.

Det finns med andra ord ett behov av en film för att visa att denne Ian Dury fanns. Han debuterade under eget namn 1977 men var sannerliggen ingen punkare, han hade redan fyllt 35 och harvat i den engelska pubrockscenen. Men i eget namn blev det direkt megasuccé med ”Sex & drugs & rock n’ roll” som de även döpt den här färgstarka och fyndiga filmen till.

När man ser filmen lär man sig även att Ian Dury inte var en speciellt sympatisk person. Han led av sin polio och hade en aggressiv attityd som sade att de flesta problemen i världen var alla andras fel. Dessutom var han inte en speciellt bra förebild för sin son, och det är den relationen som bär upp filmen och som gör att inte bara Dury-fans kan se den.
Och ärligt talat, skulle det vara en film för Dury-folket vore filmen en garanterad flopp. För de är uppenbarligen en ganska liten krets 2010.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *