Umeå drömmer om digitala biografer

Jag gillar film. Men är det mossigt?
Ibland känns det så för det finns de som är väldigt framåt. Umeås kulturpolitiker till exempel, de gillar inte film, de gillar digital film.

När Tomas Wennström (S) som är ordförande för Umeås kulturnämnd pratar om film är det aldrig film i störst allmänhet utan alltid digital film. Och när det gäller biografer ska det vara digitalt.
I det förslag till kulturpolitiskt program som kulturnämnden skickat ut på remiss står det att Umeå kommun ska ”skapa förutsättningar för en digital biograf”.

Och det är ju bra.
Men framför allt vore det väl bra om den vanliga biodistributionen funkade. Som det är i dag finns det massor av film som aldrig visas på bio och Folkets bio har så mycket film de kan köra att allt bara visas i en vecka innan nästa film knackar på dörren. Men tydligen ska Folkets bio fortsätta harva i sitt gamla hus med den helt omöjliga placeringen bland villorna på Haga.

De flesta av oss bryr oss dessutom inte speciellt mycket om filmen visas på klassisk 35mm-film eller digitalt. Det är den konstnärliga upplevelsen vi vill åt. Gärna på bra biografer. Men i Umeås kulturpolitik är det viktigt att vi ser film digitalt. Även när det gäller den nya filmfestivalen som ska skapas är det viktigt att det blir digitalt.

När det gäller digitala salonger är det riksorganisationen Folkets Hus och Parker som tagit de stora initiativen men just i Umeå har det inte hänt mycket. Så varför kan Umeås kulturpolitiker om det är så viktigt med digital bio inte ta telefonen och ringa Umeå folkets Hus och ställa den självklara frågan:
– Varför har ni inte satsat på en digital salong som så många andra Folkets hus?

3 kommentarer

  1. Pingback: Umeå drömmer « Gunnos Blogg

  2. Hej Lars,

    Eller också kunde du ha lyft luren och frågat Folkets Hus i Umeå, så hade du fått hitta på en annan slutknorr på krönikan…

  3. Alla som tycker att Rickard Gramfors svar är luddigt så anspelar han på att Umeå folkets hus till hösten ska installera digital utrustning för att sända opera från Metropolitan. (Det är en bra satsning men man ska inte påstå att stora, välmående Umeå folkets hus ligger i första ledet när de köper in utrustningen 2010.) Man har dock inga planer på att visa film digitalt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *