Glöm alla skräckfilmer ni sett tidigare.

 berlusconi.jpg
Och det är inte terrorister, seriemördare, vampyrer, aliens, zombier, maffiosos eller bara äckliga monster som är onda. Videocracy som handlar om Berlusconis Italien har ett infernaliskt budskap som ger mig kalla kårar över hela kroppen. När EU ställer krav på nya medlemsländer, kommer Italien undan med allt verkar det som. Hur kan det tillåtas att premiärministern i ett demokratiskt land kontrollerar media? Och när han dessutom är en maktfullkomlig, narcissistisk, korrupt idiot?
En scen i filmen visar hur ett stort antal människor sjunger en fånig hyllningssång. Texten är ungefär ”hurra hurra för att Berlusconi finns” typ. Tankarna flyger till Nordkorea av någon anledning. Erik Gandinis film är helt nödvändig att se, och den finns fortfarande på SVT Play.

Jag hittade ett urval citat på SVT.se också. Här kommer några:

– Tjäna mer pengar!
Berlusconis råd i italiensk tv till låginkomsttagare – som svar på frågan vad landets regering ska göra för att hjälpa arbetare som bara tjänar 1.500 euro (14.200 kronor) i månaden (2006)
– Och så säger de att jag bestämmer över RAI.
En ursinnig Berlusconi stormar ut ur tv-studion efter en utfrågning han inte gillade. RAI är italiens statliga television. Berlusconis affärsimperium äger Italiens tre största privata tv-kanaler.(2006)
– Kommunisterna kanske inte åt barn, men de kokade dem för att gödsla åkrarna.
Berlusconi yttrar sig under ett valmöte om kineserna under Mao. (2006)

Inför valet 2001 sade han kommunister åt småbarn:
Om ni vill kan jag arrangera en konferens där jag ska bevisa att kommunister verkligen har ätit spädbarn och gjort ännu värre saker.

1 kommentarer

  1. Jag har verkligen försökt förstå hur det kan komma sig att Berlusconi vinner val efter val, för det är nästintill osannolikt att han gör det. Det har givetvis något att göra med italienarnas gränslösa uppgivenhet inför politikerna efter decennier med korruption och mygel… men det är ändå svårt att begripa.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *