Tillbaka till mänsklighetens gryning

S146-kampenomelden-press1_2_1.jpg

Sitter du någonsin och funderar hur de tidiga människorna hade det?
Inte det?
Nå, då kan jag meddela att de hade det inte så lätt.

Häromåret kom megaregissören Roland Emmerich (”2012”, ”The day after tomorrow”) med en mastodontfilm  som hette ”10.000 BC” och som tog oss till tiden 10.000 år före vår tidräkning. Det var en soppa som luktade alldeles för mycket Hollywoodsminkning för att man skulle kunna ta den på allvar.
Filmen man ska se om man vill gå bakåt riktigt långt i tiden är ”Kampen om elden” som fransmannen Jean-Jacques Annaud (”Rosens namn”, ”Enemy at the gates”) gjorde redan 1981, och som nu släppts på dvd. Där färdas han 80.000 år tillbaka när elden var så åtråvärd att man slog ihjäl varandra för den.

När filmen börjar följer vi ett gäng Homo sapiens som lever i en grotta och försöker överleva i ett hyfsat bistert klimat. Man tänker genast: ”jisses, hur fixade de det?”. Svaret är: Det gjorde de inte alltid, detvar en kamp. Dödades de inte av rovdjur kunde en grupp neanderthalare anfalla för att ta elden.
På den här tiden hade människorna inte heller några riktiga redskap och för att öka autenciteten pratar de inte engelska i filmen.
En annan sak man studsar till på är att Jean-Jacques Annaud tagit sitt ämne på så mycket allvar att folket inte drabbats av den religiösa moral som gör att man måste smyga med sexet. I stället gör de som djuren, de sätter på varandra inför ögonen på de andra.

Det är en märklig, djärv och underhållande film som ger en aning om hur de tidiga människorna hade det, men också om hur framsteg överfördes mellan människogrupper. Aldrig trodde man att kampen om eld skulle kunna vara så fängslande.

Jo, en sak till: Den här hemska syntmusiken som hörs i trailern var väldigt hipp och modern på 80-talet men återfinns inte i filmen.

 youtube::gSWjkYAjAzA::

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *